ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Ηπειρώτικη «λαχανόπιτα» με αρωματικά χόρτα
Φαγητό

Μερίδες: για ταψί 36 εκ.
Προετοιμασία: 40-
Χρόνος: 1 ώρα + 10-
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας
Υλικά
1 συσκευασία Φύλλο Κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη
1.400 γρ. αρωματικά χόρτα για πίτα, όπως σπανάκι, λάπατα, πράσα, κρεμμυδάκια φρέσκα, μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος κ.λπ.
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 αυγά
250 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη
1/3 φλιτζ. τσαγιού ρύζι, καλοπλυμένο
1/4 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς
1/4 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι
λίγη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού και των φύλλων
Διαδικασία
Διαδικασία Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε. Αφήνουμε να στραγγίξουν καλά, σχεδόν να στεγνώσουν. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και αφού τα πασπαλίσουμε με λίγο αλάτι, τα τρίβουμε με τα χέρια μας. Αφήνουμε να σταθούν για 10 - 15 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα αυγά, το τυρί, το ρύζι, τον τραχανά, το σιμιγδάλι, τη ρίγανη, το πιπέρι και τέλος, το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά της γέμισης για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί. Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας Χρυσή Ζύμη για πίτα στο ταψί λαδώνοντας το καθένα ξεχωριστά.Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Χωρίζουμε την πίτα σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και αλείφουμε με λάδι πολύ καλά όλη την επιφάνεια. Ραντίζουμε την επιφάνεια με 1 - 2 κουτ. σούπας νερό και ψήνουμε την πίτα μας για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Επειδή, όμως, τα χόρτα έχουν αρκετή υγρασία, καλό θα είναι στα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος να χρησιμοποιήσουμε μόνο την κάτω αντίσταση του φούρνου μας, για να μη να βγει ωμή από κάτω η πίτα μας. Αφού τελειώσει το ψήσιμο, σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα την πίτα για 10 λεπτά.
Πηγή gastronomos.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.07.2025 | 16:38
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ετοιμότητα λόγω Χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 3) που ισχύει για Δευτέρα 07 Ιουλίου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.07.2025 | 16:32
“Επιστροφή των χρηµάτων ακόµα και µε δέσµευση περιουσίας”, λέει ο Τσιάρας - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 16:29
Επέλαση από μωβ μέδουσες στην Εύβοια -«Ο πόνος ήταν αφόρητος», περιγράφει λουόμενος που δέχτηκε τσίμπημά τους - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 16:24
Κόκκινο Νερό: Το ιαματικό νερό με τις «θαυματουργές» ιδιότητες - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 16:19
Ακτή Παπακώστα: Η «Βασιλική» παραλία του δήμου Αγιάς (φωτ.) - ΒΟΛΟΣ | 06.07.2025 | 16:13
Βόλος: Κατέληξε 64χρονη λουόμενη στον Άναυρο – Άμεση κινητοποίηση ναυαγοσώστριας και Λιμενικού - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 12:18
Αγρίνιο: Απανθρακώθηκε 21χρονος σε τροχαίο - Οι γονείς του που εργάζονται στο νοσοκομείο κλήθηκαν να τον αναγνωρίσουν - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 12:08
Πολιτική Προστασία: Συστάσεις προς τους πολίτες για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έρχονται
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 14:23
Νέο σοκ στη Λάρισα: Νεκρός νεαρός άνδρας στο διαμέρισμά του στο κέντρο της πόλης (ΦΩTO) - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 13:50
Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 12:45
Λάρισα: Νέα εποχή για τον θεσμό της Εφεδρείας… «Εξελίσσεται σε δυναμικό επιχειρησιακό βραχίονα…» (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 13:35
Γιακουβής: Εκδιώκεται βίαια η επιχειρηματικότητα από τη Λάρισα με την εφαρμογή της Ελεγχόμενης Στάθμευσης (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 15:03
Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Ντιόγκο Ζότα -Σήκωσε το φέρετρο η σύζυγός του, λύγισαν οι συμπαίκτες του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.07.2025 | 11:57
Έρχονται 43άρια στη Θεσσαλία- Ισχυρή προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνες συνθήκες - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 19:45
Ζέττα Μακρή: «Μου ζητούσε 15.000 ευρώ για να μην γράψει αρνητικά – Έπρεπε να ενδώσω» - ΒΟΛΟΣ | 06.07.2025 | 11:36
“Η Μακρή θα πλήρωνε για να την διαφημίζω” -“Δεν έχω επιχείρηση” απαντά η ίδια