Καζάνας
cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Ανησυχία στους παραγωγούς σιτηρών για τις επικείμενες βροχές- «χρυσός» φέτος το κριθάρι στον κάμπο

Ικανοποιητικές τιμές και αποδόσεις για τους παραγωγούς κριθαριού

Ανησυχία στους παραγωγούς σιτηρών για τις επικείμενες βροχές- «χρυσός» φέτος το κριθάρι στον κάμπο
05.06.2021 | 14:13
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 300Χ250
Agronuts
Όλυμπος-Κλιάφα
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ 2021
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ανησυχία επικρατεί στους παραγωγούς της Θεσσαλίας για τις βροχές που αναμένονται από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη στον κάμπο, οι οποίες ενδεχομένως , σε μία ήδη προβληματική χρονιά από πλευράς στρεμματικών αποδόσεων να δημιουργήσουν και θέμα με την ποιότητα στα σιτηρά, λίγο πριν τον αλωνισμό.


Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή της Γεωπονικής Φάνη Γέμτο, το μεγάλο πρόβλημα θα το έχουν τα απότιστα σιτηρά που είναι και τα περισσότερα στον κάμπο, ενώ αν η βροχή δεν είναι επαναλαμβανόμενη, ίσως να μην επηρεαστεί η ποιότητα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του «meteo.gr», βροχές αναμένονται από τη Δευτέρα το βράδυ στον Αλμυρό και όλη την Τρίτη, ενώ στη Λάρισα το βράδυ της Τρίτης και στην Καρδίτσα Δευτέρα βράδυ και Τρίτη.
Οι εκτιμήσεις των γεωπόνων είναι ότι για τα πρώιμα σιτηρά ο αλωνισμός θα ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ενώ τα δείγματα γραφής για τη σοδειά δεν είναι ευοίωνα, καθώς έχουν στρεσαριστεί από τους παγετούς του Απρίλη και τους λίβες του Μάη.


Σε ότι αφορά ωστόσο τις τιμές υπάρχουν προσδοκίες στις τάξεις των παραγωγών ακόμη και για 25 λεπτά το κιλό για τα καλά ποιοτικά στάρια.
Αντίθετα τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά έως εξαιρετικά για τα κριθάρια στον κάμπο. Η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση τόσο από τις ζυθοποιίες, όσο και από τους κτηνοτρόφους οδηγούν σε τιμές ρεκόρ από 20 έως 22 λεπτά το κιλό, ενώ μεγάλες είναι και οι στρεμματικές αποδόσεις από 500 μέχρι και 700 κιλά το στρέμμα (αποτελούν ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια) για όσους τα φρόντισαν και τα λίπαναν ικανοποιητικά.


«Πρόκειται για λεφτά που δεν έχουν πάρει ποτέ στο παρελθόν οι αγρότες, από μία καλλιέργεια που δεν είναι απαιτητική και έχει πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής» μας ανέφερε το μέλος του συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Απόστολος Δημητριάδης.
Συμπερασματικά το κριθάρι αποδεικνύεται φέτος «κίτρινος χρυσός» για το θεσσαλικό κάμπο, ενώ θα μπορούσε να εξελιχτεί κι το σιτάρι ανάλογα, αν διασωθούν ποσότητες και ποιότητα

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Ευθυμίου Red Inn
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^