Καζάνας
cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Ευθύνες και στην περιφέρεια για την έλλειψη εργατών γης επιρρίπτουν περιφερειακοί σύμβουλοι

Η επερώτηση των περιφερειακών συμβούλων Πέτρου Τσακνάκη και Δέσποινας Αράπκουλε

Ευθύνες και στην περιφέρεια για την έλλειψη εργατών γης επιρρίπτουν περιφερειακοί σύμβουλοι
04.06.2021 | 16:41
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 300Χ250
Agronuts
Όλυμπος-Κλιάφα
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ 2021
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η επερώτηση των περιφερειακών συμβούλων Πέτρου Τσακνάκη και Δέσποινας Αράπκουλε της παράταξης “Η Θεσσαλία στην καρδιά μας”

Μετά τις έντονες αντιδράσεις πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων του νομού μας για τον εσφαλμένο σχεδιασμό και τον άστοχο χειρισμό της Περιφερειακής αρχής, που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη εποχιακών αλλοδαπών εργατών, για εποχιακές εργασίες στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, κινητοποίησε πολλούς φορείς και τοπικούς βουλευτές σε έντονες διαμαρτυρίες για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Οι παραγωγοί εποχιακών φρούτων καθώς και πολλοί κτηνοτρόφοι, βρίσκονται σε απόγνωση γιατί βλέπουν, πως μια χρονιά ιδιαίτερη και πρωτοφανής ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ολοκληρώνεται με σημαντικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά αφορούν κυρίως στη συγκομιδή των εποχιακών προϊόντων και στην υποβάθμιση της ποιότητας τους, λόγω της καθυστέρησης που προκαλείται από την έλλειψη “εργατικών χεριών”.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τα υπ’ αριθμ. 39939/1268/2-10-2020 και 47134/1437/16-11-2020 έγγραφα της, ζήτησε για το νομό Λάρισας μόνο 150 εποχιακούς εργάτες γης και 250 εποχιακούς στον κτηνοτροφικό κλάδο. Ο αριθμός αυτός είναι μηδαμινός, αν λάβουμε υπόψη την υφιστάμενη εικόνα στην περιοχή μας και ειδικότερα αυτή την εποχή, όπου οι παραγωγοί φρούτων χρειάζονται άμεσα εργατικά χέρια, ώστε να συγκομίσουν έγκαιρα την παραγωγή τους (κεράσια, βερίκοκα κ.α.) και να προβούν στην αραίωση των δέντρων (μηλοειδή, κ.α.). Στο χώρο της κτηνοτροφίας επισημαίνουμε πως φέτος πολλοί μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν τα ζώα τους στον θερινό τους στάβλο, εξαιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης βοηθών κτηνοτρόφων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως συγκριτικά με τους απεσταλμένους πίνακες των άλλων περιφερειακών αρχών για την ζήτηση εποχιακών εργατών, παρατηρούμε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας δυστυχώς δεν έκανε κανένα σωστό σχεδιασμό και φτάσαμε στο «σημείο μηδέν» με την απόγνωση αγροτών και κτηνοτρόφων να κινητοποιούν βουλευτές για την επίλυση του προβλήματος τους και την Περιφερειακή αρχή να αναγκάζεται σε συμπληρωματικό αίτημα, ώστε να γίνει τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 

 Επερωτάται ο Περιφερειάρχης:

Για ποιους λόγους η Περιφερειακή Αρχή λειτούργησε χωρίς σχεδιασμό, στον πιο αναπτυξιακό και παραγωγικό κλάδο της περιοχής μας, μη αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες που θα επιφέρει στον αγροτικό κόσμο;
Ποια μέτρα και δράσεις προτίθεστε να πάρετε, ώστε να μην εκθέσετε ξανά τον αγροτικό κόσμο σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις;Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Ευθυμίου Red Inn
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^