Καζάνας
cosmos

Ειδήσεις, νέα για Οικονομία

Ακίνητα: Αυξήσεις πάνω από 40% φέρνουν οι νέες αντικειμενικές - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα -Αφορούν 13.808 περιοχές

Ακίνητα: Αυξήσεις πάνω από 40% φέρνουν οι νέες αντικειμενικές - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
03.06.2021 | 10:56
Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Agronuts
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ 2021
Animus Benefits
apical bridget
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα -Αφορούν 13.808 περιοχές -Εντάσσονται 3.478 νέες περιοχές στο σύστημα τιμών - Πώς επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ
Ανατροπές σε 13.808 τιμές ζώνης σε όλη την χώρα αναμένεται να φέρει η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενη εβδομάδας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χρ, Σταικούρας στον ΣΚΑΙ 100,3 οι νέες τιμές των ακίνητων θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του 2022 άλλα η επίδραση τους στον ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι άμεση καθώς ο φόρος ακίνητων προσδιορίζεται και από μια σειρά παραμέτρων.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας με το νεο σύστημα αντικειμενικών καλύπτεται πλέον το 98% του πληθυσμού δηλαδή οι αλλαγές αφορούν 13.808 ζώνες τιμών. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξίων προκύπτουν 165 επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών όπου οι τιμές αναμενόταν να αυξηθούν σημαντικά. Επίσης εντάσσονται στις αντικειμενικές 3.478 περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός του συστήματος. Από τις εντάξεις περιοχών στις αντικειμενικές αξιες προκύπτουν αυξήσεις 40% στις τιμές 133 περιοχών αλλά σημαντικές μειώσεις σε κάποιες άλλες ζώνες.

Οπως τόνισε ο υπουργός αύξηση η μείωση της τιμής ζώνης δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση ή μείωση του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας ( π.χ τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ συντελεστής φόρου 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, 1.501 έως 2.000 ευρώ, συντελεστής 3,7 ευρώ, 2.001-2.500 ευρώ συντελεστής 6 ευρώ) . Έξαλλου, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη (δεν θα βάλει στο ταμείο περισσότερα χρήματα το κράτος από τα εκτιμώμενα 2 δις ευρω) ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, να υπάρξει νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ 8%.

Το 2022 η κυβέρνηση θα εξετάσει και το ενδεχόμενο κατάργησης του συμπληρωματικού φόρους ακινήτων. Υπενθυμίζεται οτι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2020 ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις. Ο υπουργός δεν απέρριψε και το ενδεχόμενο, μελλοντικά, η αρμοδιότητα για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών τόνισε οτι τα φετινά μέτρα στήριξη των πολιτών φτάνουν τα 16 δισ. ευρώ και απο αυτά τα 4,5 δισ βρίσκονται ακόμα προς διάθεση.

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Άλλες ειδήσεις για Οικονομία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Εμβόλιάζομαι Νοιάζομαι - Δήμος Λάρισας
LEO - Γνωρισε τη ψωρίαση σου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^