Καζάνας
cosmos

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Ο θεσσαλικός κάμπος πρέπει να παράγει πρωτίστως τρόφιμα και όχι ενέργεια!

Του Γιάννη Κολλάτου

Ο θεσσαλικός κάμπος πρέπει να παράγει πρωτίστως τρόφιμα και όχι ενέργεια!
23.05.2021 | 10:54
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 300Χ250
Agronuts
Όλυμπος-Κλιάφα
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ 2021
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αν μας έδειξαν κάτι η πανδημία και οι θεομηνίες που έπληξαν τόσο τη χώρα, όσο και την υφήλιο τους τελευταίους 14 μήνες, είναι ότι ο κόσμος, οι συνήθειές μας, η καθημερινότητα μας και η οικονομική θεώρηση των πραγμάτων άλλαξαν δραματικά.


Για παράδειγμα θεωρείται πλέον ως δεδομένο από τους οικονομικούς αναλυτές, ότι πάμε για παγκόσμιο πληθωρισμό, προκειμένου να καταστραφούν χρέη των μέχρι πρότινος ισχυρών κρατών που ήταν δανειστές των «φτωχότερων» αλλά πλέον έγιναν δανειζόμενοι για να καλύψουν «μαύρες τρύπες» στις οικονομίες τους όπως για παράδειγμα αυτές που δημιουργήθηκαν στις αεροπορικές εταιρείες. Ο πληθωρισμός έχει ως συνέπεια την άνοδο των παραγόμενων προϊόντων και ιδιαίτερα των τροφίμων , καθώς το χρήμα θα χάνει σταδιακά την αξία του…
Η χώρα και η Θεσσαλία μετρούν πέρα από ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες, τις οποίες έρχονται να καλύψουν τα χρηματοδοτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα λεγόμενα πακέτα ανάκτησης.
Τα πακέτα ανάκτησης που σχετίζονται με την πανδημία COVID 19 χρηματοδοτούνται όμως από το εθνικό χρέος, επομένως είναι δάνεια από τις μελλοντικές γενιές
Πρόσφατες προσομοιώσεις της επίδρασης των πράσινων σχεδίων ανάκαμψης παγκοσμίως επιβεβαιώνουν ότι ένα πράσινο οικονομικό ερέθισμα ενισχύει περισσότερο την ανάπτυξη από ένα «return-to-normal» (επιστροφή στην κανονικότητα) ερέθισμα που θα ενίσχυε απλώς τα τρέχοντα, μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής.


Πέρα από τη δημοσιονομική ώθηση που αναμένεται να ενισχύσει τη συνολική ζήτηση, αυτή η κρίση απαιτεί μετασχηματιστικές δημόσιες επενδύσεις που θα διαμορφώσουν μια βιώσιμη και δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και θα ωθήσουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι στη χώρα η «επιστροφή στην κανονικότητα» δεν είναι και η καλύτερη δυνατή προοπτική για μία χώρα που το παραγωγικό της μοντέλο είχε χρεοκοπήσει και την οδήγησε σε τρία μνημόνια και υπέρογκο δανεισμό.
Οι κυβερνώντες δεν έχουν αντιληφθεί ότι η προσέλκυση επενδύσεων δεν μπορεί να είναι ευκαιριακή, αλλά θα πρέπει να βασίζεται σε έναν εθνικό σχεδιασμό. Αυτόν υποτίθεται τον υπηρετεί το σχέδιο Πισαρίδη. Ωστόσο οφείλουμε πέρα από τον εθνικό να καταθέσουμε και τον περιφερειακό μας σχεδιασμό.
Το Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια (ΕΣΕΚ) για παράδειγμα για τη μετάβαση από την εποχή του λιγνίτη και του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ, περιέχει κατευθύνσεις που ουδόλως εξυπηρετούν ένα εθνικό, πολύ δε περισσότερο ένα περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης για τη Θεσσαλία.

Ο θεσσαλικός κάμπος πρέπει να παράγει πρωτίστως τρόφιμα και όχι ενέργεια!


Και εξηγούμαστε. Η μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας αντί του λιγνίτη, στο εισαγόμενο φυσικό αέριο (για τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας βάσης) , η προοπτική της διαχείρισης απορριμμάτων με την κατασκευή εργοστασίων srf που θα καταναλώνεται (καίγεται) από τις τσιμεντοβιομηχανίες, η δέσμευση γαιών υψηλής παραγωγικότητας , αγρών και βοσκοτόπων για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, σε μια περίοδο που το ζητούμενο για την παγκόσμια κοινότητα δεν είναι πλέον μόνο η ενέργεια , αλλά τα τρόφιμα και το νερό, θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας οδηγήσουν σε αναθεώρηση των στόχων και επιδιώξεών μας,
Ας πάρουμε την περίπτωση του «Ιανού» που διέλυσε την τοπική οικονομία της νοτιοδυτικής Θεσσαλίας (Καρδίτσα και Φάρσαλα) το περασμένο φθινόπωρο.


Αποδείχτηκε ότι αν είχαν κατασκευαστεί έργα ορεινής υδρονομίας, το κακό θα είχε περιοριστεί και η ορμή του φαινομένου θα είχε αποσβεστεί στα βουνά. Οι ορεινοί ταμιευτήρες πέρα από έργα Πολιτικής Προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης όμως αποτελούν και ταμιευτήρες νερού πολύτιμοι για τη γεωργία και για την πιθανή επερχόμενη λειψυδρία και φυσικά μικρά υδροηλεκτρικά έργα παραγωγής καθαρής «πράσινης ενέργειας»
Το μακροπρόθεσμο όραμά μας ως χώρα πρέπει να είναι η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών με τους 17 Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, ενώ η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία το θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθούν τα σχέδια των πακέτων ανάκτησης. Πλην όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με την υπερβολή που συναντάται στην περιφέρειά μας και σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Μπορεί από τον « Ιανό» να προέκυψε η δρομολόγηση του φράγματος του Ενιπέα, που θα εξυπηρετεί και αρδευτικούς και υδρευτικούς σκοπούς σε Φάρσαλα, Βόρεια Φθιώτιδα και επαρχία Αλμυρού, αλλά στο ίδιο «τρίγωνο» έχουν δεσμευτεί για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνω από το 50% των γόνιμων γαιών. Ενδεικτικά ο γνωστός γεωπόνος Ηλίας Καλαφούντζος ανέφερε στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη» πως στο χωριό του στην περιοχή του Ναρθακίου Φαρσάλων από τα 10.000 στρέμματα του αγροκτήματος που ανήκουν σε αυτό τα 4.000 περίπου έχουν δεσμευτεί για την κατασκευή φωτοβολταϊκών!!!


Αν συνυπολογίσουμε πως στο συγκεκριμένο χωριό, όπως και στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες της Όθρυος χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης έχουν υποστεί διάβρωση από τα ορμητικά νερά του Ενιπέα τον περασμένο Σεπτέμβρη και έχουν καταστεί άγονα για τα επόμενα πολλά χρόνια, με τη βίαιη έκπλυση του χώματος και του γόνιμου εδάφους , αντιλαμβάνεται κανείς, ότι ο τόπος οδηγείται σε ερήμωση και εγκατάλειψη, πριν κατασκευαστεί το φράγμα στη Σκοπιά στον Ενιπέα. Σε λίγα χρόνια τα νερά του φράγματος θα ποτίζουν δηλαδή χωράφια όπου θα «καλλιεργούνται λαμπογιάλια»(!)…
Παρόμοια είναι τα παραδείγματα στην περιοχή της Καρδίτσας, όπου Καλέντζης, Πάμισος και Ιταλικός διέλυσαν πέρα από περιουσίες και επιχειρήσεις και την αγροτική οικονομία της περιοχής.


Τι πρέπει να γίνει:
Αναθεώρηση των σχεδίων για τις ΑΠΕ και ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά πρόβλεψη για πάνελ που θα υψώνονται ψηλά πάνω από το έδαφος, ώστε να προβλέπεται η καλλιέργειά των αγρών, διαφορετικά οι γαίες αυτές μετά την παρέλευση των 20-25 χρόνων ζωής των φωτοβολταϊκών πάρκων θα έχουν καταστεί άγονες.
. Φυσικά το νέο ΕΣΕΚ θα πρέπει να προβλέπει πέρα από τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα στα πρανή των βουνών που περιστοιχίζουν τη Θεσσαλία και τα μεγάλα έργα όπως το φράγμα της Συκιάς, για ευνόητους λόγους που έχουμε εξηγήσει επαρκώς σε προηγούμενα σημειώματά μας. Ο σημαντικότερος όλων ασφαλώς είναι ότι οι αποθήκες νερού λειτουργούν ως εργοστάσια βάσης παραγωγής ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησοταμίευσης, αντί του εισαγόμενου φυσικού αερίου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και τη νύχτα, οπότε δεν λειτουργούν ούτε πάρκα Φ/Β, ούτε ανεμογεννήτριες και φυσικά αποτελούν πολύτιμα αποθέματα για τις επερχόμενες γενιές με βάση τις προβλεπόμενες από την κλιματική αλλαγή, ξηρασίες… Εννοείται ότι από τα νερά του φράγματος της Συκιάς θα επιχειρηθεί και η αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στο θεσσαλικό κάμπο, όπου έχουμε δραματική ταπείνωση τις τελευταίες δεκαετίες του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα (έλλειμμα τριών δισεκατομμυρίων κ, μ,. νερού)
Ο πλανήτης μπαίνει σε ένα κύκλο αναζήτησης τροφίμων περισσότερο από την αναζήτηση ενέργειας και αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος ενός βιώσιμου, αειφόρου «πράσινου σχεδίου» ανάπτυξης τόσο της χώρας, όσο και της Θεσσαλίας.


Ένα ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία

 

Ο θεσσαλικός κάμπος πρέπει να παράγει πρωτίστως τρόφιμα και όχι ενέργεια!

 


Ειδικά για τη Θεσσαλία το σχέδιο οφείλει να είναι ολιστικό, μακρόπνοης απόδοσης που θα απαντά στις νέες προκλήσεις και επιταγές. Κατασκευή φραγμάτων ορεινής υδρονομίας , ώστε να θωρακιστεί το περιουσιακό στοιχείο της χώρας, ο θεσσαλικός κάμπος. Καλλιέργεια πράσινων φυτών το καλοκαίρι (αντί των χειμερινών σιτηρών) , όπως εαρινές καλλιέργειες, ποτιστικές και δέντρα που θα δεσμεύουν μέσω της φωτοσύνθεσης το διοξείδιο του άνθρακα το θέρος, άρα θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, άρα θα υπακούν και στις δεσμεύσεις της Ε.Ε. και της συνθήκης του Παρισιού…
Και φυσικά παραγωγή τροφίμων που θα δώσει προστιθέμενη αξία σε όλους τους τομείς της οικονομίας, τη μεταποίηση, την εμπορία, τις εξαγωγές και την τουριστική μας «βιομηχανία.
Αυτό είναι ένα ολιστικό «πράσινο σχέδιο» ανάκτησης της οικονομίας και της εθνικής μας ταυτότητας. Όλα τα άλλα απλά εξυπηρετούν άλλους και κυρίως τους δανειστές μας που συνεχίζουν τη βιομηχανική τους παραγωγή με τη χρήση άνθρακα και αγοράζουν από το χρηματιστήριο των ρύπων την περίσσεια «πράσινης « ενέργειας που θα παράγει η χώρα


Έτσι όμως απλά επιτείνεται το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου και της εθνικής μας οικονομίας, κοινώς μας καθιστούν υποτελείς στους Ευρωπαίους εταίρους εφ’ όρου ζωής. Συμπερασματικά η χώρα θα πρέπει να έχει ως πρώτιστο στόχο την παραγωγή ενέργειας, αλλά την παραγωγή τροφίμων και την διαφύλαξη πολύτιμων ποσοτήτων νερού για το μέλλον και την επιβίωσή τηςΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Ευθυμίου Red Inn
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^