Καζάνας
cosmos

Ειδήσεις, νέα για Υγεία

Πανδημία covid – 19 και οι επιπτώσεις της

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Γ. Κρητικός, Ειδικός Παθολόγος, Επιμελητής Α’ Ε.Σ.Υ

Πανδημία covid – 19 και οι επιπτώσεις της
22.04.2021 | 18:22
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 300Χ250
Agronuts
Όλυμπος-Κλιάφα
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ 2021
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Πραγματικά, πόσα πολλά έχουν συμβεί και έχουν αλλάξει τον κόσμο μας μέσα σε ένα μόλις έτος! Είναι αλήθεια, αν κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο χρόνο και θυμηθούμε λίγο τί συνέβαινε στις αρχές του 2020, κανένας μας τότε δεν μπορούσε να προβλέψει το δύσκολο ταξίδι που είχαμε μπροστά μας.

Σήμερα όμως πλέον, όλοι μας έχουμε αιφνιδιαστεί και σίγουρα μας έχει εκπλήξει το πόσο γρήγορα η ζωή μας μπορεί να αλλάξει. Αυτό που συνέβη φυσικά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κάτι καινούργιο για το ανθρώπινο είδος.

Είναι απλά εντελώς καινούργιο για όλους εμάς! Οι πανδημίες, όπως και οι πόλεμοι δυστυχώς επαναλαμβάνονται στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά οι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά!

Οι επιδράσεις λοιπόν και τα αποτελέσματα της νόσου COVID-19 έχουν πλέον ακουμπήσει και επηρεάσει κάθε σκέλος και κάθε άποψη του τρόπου ζωής μας. Μάλιστα, σε αυτή την περίοδο της μεγάλης Εθνικής αλλά και Παγκόσμιας προσπάθειας των Εμβολιασμών που βρισκόμαστε τώρα, ο διάσημος Αμερικανός ιατρός σύμβουλος 7 Προέδρων των Ηνωμένων πολιτειών Δρ. Άντονι Φάουτσι (Dr Anthoni Fauci) δήλωσε πως η μάχη κατά της πανδημίας είναι πλέον ένας αγώνας ταχύτητας (race) μεταξύ των εμβολίων, του ιού και των μεταλλάξεων! Όποιος περάσει μπροστά!

Θα προσπαθήσω λοιπόν, με σύντομο, αλλά ουσιαστικό τρόπο να εξηγήσω και να περιγράψω μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες και βασικές γνώσεις για τον κορωνοїό, δηλαδή για τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19, αλλά και κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία όσο αφορά τη σχέση της κύησης με την νόσο COVID-19.

Όπως οι περισσότεροι θα θυμάστε, στις 31/12/2019, λίγο μετά τα περσινά Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά του 2020, για πρώτη φορά αναφέρθηκε επισήμως από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας μια επιδημία από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei (την ίδια δηλαδή πόλη που είχε ξεκινήσει και η Πανδημία της Ασιατικής Γρίπης της περιόδου 1957 – 1958). Τότε δεν δώσαμε μεγάλη σημασία ακόμη. Κανένας δεν το συζητούσε ιδιαίτερα.

Ήταν και γιορτές. Στη συνέχεια, μετά από μερικές ημέρες, στις 9-1-2020 ταυτοποιήθηκε ως αίτιο της λοίμωξης αυτής ένας νέος κορονοїός που ονομάστηκε SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome – Coronavirus – 2) ο οποίος προκαλεί τη νόσο που ονομάστηκε αργότερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας ως COVID-19 (CoronaVirus Disease – 2019) και έμελλε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξαπλωθεί ταχέως σε όλο τον Πλανήτη και να αλλάξει τη ζωή όλων μας.

Η νόσος COVID-19 λοιπόν, προκαλείται από τον νέο κορωνοїό, o οποίος ανήκει στην ομάδα των βήτα-κορονοιών (betaCoVs). Αποτελεί έναν RNA ιό μονής έλικας που περιβάλλεται από πρωτεΐνες και η παρουσία ακίδων γλυκοπρωτεїνης που προεξέχουν από το περίβλημα δίνουν στον ιό την χαρακτηριστική εικόνα κορώνας στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Οι ακίδες της γλυκοπρωτεΐνης που λέγεται πρωτεΐνη S, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην λοίμωξη από τον ιό αυτό, διότι συνδέονται με συγκεκριμένους υποδοχείς που βρίσκονται στον οργανισμό μας (τους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης τύπου 2 – ACE-2) στην επιφάνεια των επιθηλιακών κυττάρων των αναπνευστικών μας οδών. Η σύνδεση αυτή είναι το πρώτο βήμα για την είσοδο του ιού στα κύτταρα μας.

Οι υποδοχείς αυτοί (ACE-2) υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς σε κύτταρα της κατώτερης αναπνευστικής οδού, αλλά και στα κύτταρα του μυοκαρδίου (δηλαδή της καρδιάς), του εγγύς νεφρικού σωληναρίου (δηλαδή στους νεφρούς), στο επιθήλιο του ανώτερου οισοφάγου και στα κύτταρα του ειλεού και του παχέος εντέρου (δηλαδή στο πεπτικό σύστημα). Αυτό εξηγεί γιατί οι πάσχοντες μπορεί να παρουσιάσουν εκδηλώσεις από πολλά ανθρώπινα όργανα όπως την καρδιά, τους νεφρούς και το πεπτικό σύστημα.

Όσον αφορά τις κλινικές εκδηλώσεις, η μόλυνση από τον SARS-Cov-2 εμφανίζει μεγάλο εύρος και ετερογένεια κλινικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν από την τελείως ασυμπτωματική λοίμωξη έως την πολύ σοβαρή πολυστηματική νόσο.

Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2-14 ημέρες, ενώ ο μέσος όρος εμφάνισης συμπτωμάτων από τη στιγμή της μόλυνσης υπολογίζεται σε περίπου 5-6 ημέρες. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας και η κόπωση. Λιγότερα συχνά συμπτώματα είναι οι μυαλγίες & αρθραλγίες, η φαρυγγαλγία, οι διάρροιες, η ναυτία και ο εμετός, η επιπεφυκίτιδα, ο πονοκέφαλος, η αγευσία και/ή η ανοσμία. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα είναι η δύσπνοια, το θωρακικό άλγος ή το αίσθημα θωρακικού βάρους, η σύγχυση, η υπνηλία και η κυάνωση.

Όσον αφορά τη θνησιμότητα με τα ιατρικά δεδομένα που συλλέχθηκαν όλο αυτό το διάστημα, υπολογίστηκε ότι κυμαίνεται από 0,2-1%, αλλά με τις νέες επικρατούσες μεταλλάξεις (και το τονίζω ιδιαίτερα αυτό) όπως φαίνεται από τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, η συνολική θνησιμότητα είναι κάπως υψηλότερη και πιθανώς σύμφωνα με ορισμένες αναφορές και αναλύσεις ίσως και να είναι αρκετά υψηλότερη!

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο πως η συνολική νοσηρότητα και θνησιμότητα από την COVID-19 είναι αυξημένες κυρίως σε άτομα με χρόνιες συννοσηρότητες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η παχυσαρκία, αλλά και το ανδρικό φύλο, ενώ στα άτομα ηλικίας άνω των 75 αυξάνονται εκθετικά.

Τώρα, όσον αφορά συγκεκριμένα στοιχεία της Πανδημίας, έως τις αρχές Απριλίου 2021, συνολικά είχαν καταγραφεί παγκοσμίως 133.311.664 κρούσματα και 2.906.565 θάνατοι. Οι καταγεγραμμένοι ασθενείς που είχαν αναρρώσει ήταν 108.054.58.

Επιπλέον, στην πολύ άσχημη πραγματικότητα που περιέγραψα, πρέπει να προσθέσω πως στις αρχές Απριλίου ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο στην Αμερική πως έως τις 9-4-2021 σχεδόν 40.000 παιδία στην Αμερική έχασαν έναν από τους γονείς τους λόγω της COVID-19! Ένα τρομερά δυσάρεστο και με μεγάλες, πολύ άσχημες συνέπειες γεγονός, που είναι αποτέλεσμα της Πανδημίας!

Ανακοινώθηκε επιπλέον από τον Λευκό Οίκο πως περίπου 1 στους 8 ανθρώπους με COVID-19 εκδήλωσε μια νέα ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή στους 6 μήνες μετά τη νόσηση (με την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη να αποτελούν τις πιο συνήθεις διαταραχές). Είναι σαφές λοιπόν πως τα νούμερα αυτά είναι εξαιρετικά μεγάλα, με σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της παγκόσμιας κοινωνίας!

Συνεχίζοντας την περιγραφή μου, έχω να πω, πως από την προσωπική κλινική εμπειρία μου σε συνδυασμό με τα ιατρικά δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί, έχω καταλήξει πως πρόκειται για μια μάχη απέναντι σε έναν πολύ περίεργο εχθρό. Τί σημαίνει αυτό και γιατί το λέω;

Ο νέος αυτός κορωνοїός, ο αντίπαλος μας δηλαδή είναι ένας πραγματικά περίεργος εχθρός και αυτή του η ιδιότητα τον κάνει εκτός από αόρατο και έναν πολύ ύπουλο εχθρό. Και γιατί τον χαρακτηρίζω έτσι, γιατί τον αποκαλώ με αυτόν τον τρόπο;

Διότι, περίπου 40% των ανθρώπων που μολύνονται δεν εμφανίζουν απολύτως κανένα σύμπτωμα (και από αυτούς όμως τους ανθρώπους, όπως ακριβώς συμβαίνει και από τους συμπτωματικούς ασθενείς, μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού σε άλλους, αλλά με σιωπηλό και πολύ ύπουλο τρόπο).

Δηλαδή, συμβαίνει μεγάλη διασπορά λόγω μεταδοτικότητας από τελείως ασυμπτωματικούς ανθρώπους σε ποσοστό περίπου 40% των λοιμώξεων, με αποτέλεσμα δυστυχώς τη μεγάλη και συνεχή, χωρίς καμία διακοπή, διασπορά της νόσου COVID-19.

Με απλά και συγκεκριμένα λόγια δηλαδή, ο νέος κορονοïός παρουσιάζει 3 χαρακτηριστικά:

1. 40% περίπου των ανθρώπων δεν εμφανίζουν απολύτως κανένα σύμπτωμα (ενώ είναι δυνατόν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους διαιωνίζοντας ή επιδεινώνοντας την πανδημία).

2. Στον πληθυσμό εκείνων που εκδηλώνουν τελικά συμπτώματα ίωσης, περίπου το 80% παρουσιάζει πολύ ήπια ή μετρίου βαθμού συμπτώματα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούν καμία σημαντική ιατρική παρέμβαση.

3. Σε ποσοστό όμως περίπου 20-25% εκείνων που εκδηλώνουν κλινικά τη νόσο, ίσως και μικρότερο ποσοστό οι ασθενείς επηρεάζονται κλινικά σε πολύ σοβαρό και επικίνδυνο βαθμό από την ίωση αυτή.

Καταλαβαίνετε λοιπόν τα περίεργα, ύπουλα και καθοριστικά χαρακτηριστικά του.
Στο σημείο αυτό, αφού περιέγραψα, αρκετά σύντομα, τί ακριβώς συμβαίνει στο γενικό πληθυσμό με τη λοίμωξηCOVID-19, θα αναφερθώ λίγο πιο συγκεκριμένα στην κύηση, λέγοντας πως οι ιατρικές γνώσεις μας, η σκέψη και η κλινική ιατρική πράξη μας εξελίσσονται συνεχώς καθημερινά και έτσι με τα ιατρικά δεδομένα που έχουμε ως τώρα θα προσπαθήσω να συνοψίσω μερικές ερωτήσεις που μου γίνονται πολύ συχνά και με τον τρόπο αυτό να σας δώσω σύντομες αλλά ουσιαστικές και χρήσιμες απαντήσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η

1. Ποιός είναι ο κίνδυνος για την έγκυο γυναίκα από τη νόσο COVID-19;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
• Από τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας, προκύπτει πως:

i. Η κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο για νόσηση από λοίμωξη από τον νέο κορωνοιό (δηλαδή δεν αυξάνει την πιθανότητα να κολλήσει μια έγκυος γυναίκα πιο εύκολα κορονοιό), αλλά φαίνεται να επιδεινώνει την κλινική πορεία της COVID-19 (την επιδείνωση δηλαδή της νόσου) σε σύγκριση με μη-εγκύους γυναίκες της ίδιας ηλικίας.

ii. Παρόλο λοιπόν που πάνω από το 90% των εγκύων γυναικών με COVID-19 (και είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό) συνέρχονται πλήρως χωρίς κάποια σοβαρή εξέλιξη της νόσου και χωρίς υψηλότερη συχνότητα ανάγκης νοσηλείας σε ειδικό νοσοκομείο λόγω της COVID-19, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους διότι, μπορεί να συμβεί ταχεία κλινική επιδείνωση και οι ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΕΣ ασθενείς φαίνεται από τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, πως εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο για εκδήλωση σοβαρής έως πολύ σοβαρής νόσησης από την COVID-19 κατά την κύηση, σε σχέση με ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΕΣ γυναίκες από COVID-19 παρόμοιας αναπαραγωγικής ηλικίας χωρίς όμως την κύηση.

Παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση σοβαρής νόσου κατά την κύηση αποτελούν η μέση ηλικία άνω των 35, η παχυσαρκία και προγενέστερες ιατρικές συννοσηρότητες κυρίως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση. Τονίζω όμως και πάλι, πως πάνω από το 90% των εγκύων γυναικών με COVID-19 συνέρχονται χωρίς κάποια σοβαρή εξέλιξη της νόσου και συνήθως χωρίς ιδιαίτερα υψηλότερη συχνότητα για ανάγκη νοσηλείας.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ – 2η ΣΥΧΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
2. Υπάρχει κίνδυνος για το κύημα (για το έμβρυο δηλαδή);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

• Στις όχι πολύ συχνές περιπτώσεις, ευτυχώς, όπου οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν σοβαρή ή κρίσιμη νόσο COVID-19, υπάρχει υψηλότερη πιθανότητα για εκδήλωση πρόωρου τοκετού (αυτό συμβαίνει κυρίως σε εκείνες τις έγκυες γυναίκες που εκδηλώνουν τελικά σοβαρή λοίμωξη κυρίως του αναπνευστικού, όπως δηλαδή σοβαρή πνευμονία). Δηλαδή η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με το βαθμό σοβαρότητας της νόσου της μητέρας από τη λοίμωξη COVID-19.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΧΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
3. Υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης συγγενούς ανωμαλίας στο έμβρυο λόγω λοίμωξης COVID-19 της μητέρας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
• Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα από χιλιάδες κυήσεις δεν έχουμε καθόλου στοιχεία για κάποιο συγγενές μοτίβο νόσου ή συγγενές σύνδρομο, όπως για παράδειγμα θα θυμάστε πως προκαλεί ο ιός ZIKA. Για τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 δεν έχουμε καθόλου τέτοιου είδους στοιχεία.

4η ΣΥΧΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

4. Τί συμβαίνει μετά από τον τοκετό στη μητέρα με COVID-19 και το νεογέννητο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

• Τα θέματα αυτά είναι καλύτερα να απαντηθούν από τους μαιευτήρες και τους παιδιάτρους νεογνολόγους, αλλά εν συντομία η ιατρική βιβλιογραφία με τα έως τώρα δεδομένα περιγράφει πως οι μητέρες με COVID-19 (που είναι καλά φυσικά, δηλαδή δεν νοσούν και είναι σε καλή κατάσταση) δεν επιβάλλεται να αποχωρίζονται από το μωρό τους.

• Παρόλα αυτά οι μητέρες πρέπει πάντα να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής που ισχύουν δηλαδή να φοράνε μάσκα και να εξασκούν καλές πρακτικές υγιεινής των χεριών κτλ.
Τονίζω ιδιαιτέρως για να γίνει απολύτως σαφές, πως και για τις έγκυες γυναίκες ισχύουν οι γενικές οδηγίες για την προφύλαξη από τη νόσο COVID-19, όπως ισχύουν για το γενικό πληθυσμό, δηλαδή η αποφυγή συνωστισμού, οι αποστάσεις, η χρήση μάσκας, η καλή υγιεινή των χεριών και ο πολύ καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.

Τελειώνοντας τη σύντομη, αλλά ελπίζω χρήσιμη περιγραφή της νόσου και των επιπτώσεων της, να πω και να υπενθυμίσω σε όλους μας πως αναμφισβήτητα, η ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη, χαρακτηρίζεται από μια μάχη χιλιάδων χρόνων με τις λοιμώξεις. Το ανθρώπινο είδος όμως πάντα νικάει.

Επιδημίες ήρθαν, δημιούργησαν πολύ σοβαρά προβλήματα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, δημιουργήθηκε σταδιακά ανοσία και αφού έκαναν το «νοσηρό κύκλο» τους σταδιακά υφέθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Στην Ελλάδα μάλιστα έλεγαν πολύ παλαιοτέρα, κυρίως λόγω των λοιμώξεων, την εξής συγκλονιστική φράση: «Κάνουμε πολλά παιδιά γιατί έχει μερίδιο και ο Θεός». Αλλά αυτή η έκφραση ευτυχώς ξεχάστηκε, ακριβώς λόγω των εμβολίων!

Φανταστείτε λοιπόν, τί έχουν ζήσει οι παλαιότερες γενιές και σκεφτείτε εμείς τι έχουμε ξεχάσει εντελώς! Και τα ξεχάσαμε ακριβώς επειδή στις γενιές μας δεν βιώσαμε, ευτυχώς, τις σοβαρές επιπτώσεις των λοιμωδών νοσημάτων που έχουν εκλείψει εδώ και πολλά χρόνια, λόγω των εμβολιασμών! Αυτό όμως το τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα της ανθρωπότητας, τα εμβόλια, μας έκανε να ξεχάσουμε και δημιούργησε δυστυχώς με τη σειρά του ένα πρόσφορο κλίμα για αποδοχή της σχετικής παραπληροφόρησης.

Η Πανδημία λοιπόν που ήρθε αιφνιδιαστικά, έτσι ξαφνικά, στη ζωή μας, δημιούργησε σε όλους εμάς τους ανθρώπους, σε όλο τον πλανήτη, δεινά, προβλήματα υγείας, απώλεια αγαπημένων προσώπων, ψυχολογικά θέματα, σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και πολλά άλλα βάσανα, λύπη, αντικειμενικό προβληματισμό, ταλαιπωρία και εξάντληση.

Πιθανώς, αν και το απεύχομαι, μετά από όλα αυτά τα δεινά που δημιούργησε σε όλους εμάς τους ανθρώπους του πλανήτη η πανδημία, η επόμενη πανδημία, να είναι εκείνη των ψυχικών νοσημάτων. Γι’ αυτό χρειάζεται και είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε συνεχώς υποστηρικτικοί, να ενθαρρύνουμε, να δίνουμε κουράγιο, να εμψυχώνουμε και να βοηθάμε ο ένας τον άλλο προσφέροντας πάντα σωστή πληροφόρηση και όχι λανθασμένη πληροφόρηση μεταξύ μας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό!
Καθώς ο κόσμος μας δυστυχώς έγινε πιο μικρός λόγω της πανδημίας και των περιορισμών, το πεδίο της όρασης αλλά και της κατανόησης μας για τον κόσμο αυτό μεγάλωσε και βελτιώθηκε! Οι πανδημίες και οι πόλεμοι, όπως ξαναείπα, δυστυχώς επαναλαμβάνονται στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά οι άνθρωποι πάντα συμπεριφερόμαστε σαν να είναι η πρώτη φορά.

Ας μην επαληθεύσουμε στο μέλλον τον George Bernard Shaw που είπε: «Αυτό που μάθαμε από την Ιστορία, είναι πως ο άνθρωπος δεν μαθαίνει ποτέ τίποτα από την Ιστορία». Ένα είναι απολύτως σίγουρο και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πλέον όλοι. Οι δικές μας ενέργειες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την έκβαση της Ιστορίας & σίγουρα να αλλάξουν τη ζωή όλων μας προς το καλύτερο.

Ας τελειώσει το συντομότερο δυνατό αυτή η καταστροφή για όλους μας. Οι αγκαλιές, που πραγματικά μας έλειψαν τόσο πολύ, θα επιστρέψουν και πάλι. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό.

Δρ Κωνσταντίνος Γ. ΚρητικόςΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Υγεία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Ευθυμίου Red Inn
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^