Το ΠΕΠ Θεσσαλίας χρηματοδοτεί την επιχείρηση σου σήμερα!
Καζάνας
cosmos

Ειδήσεις, νέα για Τοπικά και Παραπολιτικά

Ανεμομείκτες πειραματικά και όψιμες ποικιλίες η λύση για το αμύγδαλο στο Συκούριο

Τι είπαν στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ, Αλέξανδρος Παπαχατζής και Κώστας Λανάρας

Ανεμομείκτες πειραματικά και όψιμες ποικιλίες η λύση για το αμύγδαλο στο Συκούριο
06.04.2021 | 22:09
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΝΑΣΣΑ
Χαλβάς Όλυμπος
Δαλαβίκας Bikes
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
apical bridget
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, ανεμομείκτες πειραματικά σε αμυγδαλεώνες στην περιοχή του Συκουρίου και σταδιακή αντικατάσταση των δέντρων με ποικιλίες πιο όψιμες όπως η Πέντα, είναι το τρίπτυχο των μέτρων, για την ανατιμετώιιση των τεράστιων προβλημάτων, που δημνιούργησε ο παγετός της 26ης Μαρτίου στην αμυγδαλοκακλλιέργεια του Νομού Λάρισας, υποστήριξαν στην εκπομπή Θεσσαλών ΓΗ, ο διεθύνων σύμβουλος της AGRONUTS Κώτσας Λανάρας και ο καθηγητής της Γεωπονικής στον τομέα της Δενδροκομίας Αλέξανδρος Παπαχατζής.

Το αμύγδαλο υπόσχεται έναν τζίρο 1000 ευρώ το στρέμμα, υποστήρίξε ο υπεύθυνος της Agronuts Κώστας Λανάρας και μάλιστα ως χώρα είμαστε ελλειμματικοί, ενώ «στόχος είναι να μπορέσουμε να γίνουμε εξαγωγικοί. Φέτος λόγω του παγετού είναι ζήτημα αν θα παράγουμε 4 εκατομμύρια κιλά αμυγδάλου, έναντι 9,5 εκατομμυρίων τις καλές χρονιές χωρίς ανοιξιάτικο παγετό, οι οποίες ωστόσο τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, αρχίζουν να σπανίζουν και αυτό προβληματίζει όλη την «αλυσίδα» παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή του Συκουρίου και της Ελασσόνας, όπου παράγεται σχεδόν το 40% του ελληνικού αμυγδάλου, οι παραγωγοί στα τελευταία 5 χρόνια πήραν μόλις μία χρονιά κανονική σοδειά, χωρίς να πληγούν είτε από παγετό, είτε από ακαρπία, λόγω των άστατων καιρικών συνθηκών…


Αμυγδαλιές βέβαια πλέον φυτεύονται και στην Ελασσόνα και στα Τρίκαλα και φυσικά στη Μαγνησία, όπου επίσης είναι διαδομένη εδώ και δεκαετίες η καλλιέργεια. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια και από παραγωγούς στην Καρδίτσα για να φυτεύσουν αμυγδαλιές, αν και με τις καρυδιές που είναι πιο οψιμανθείς έχουν λιγότερα ρίσκα από παγετούς και αυτές επίσης υπόσχονται ένα ανάλογο ικανοποιητικό εισόδημα.
Αξίζει να τονιστεί πως η επανασύσταση της λίμνης Κάρλας αποκατέστησε το μικροκλίμα στην περιοχή και έτσι πλέον αρχίζουν να εκλείπουν οι ανοιξιάτικοι παγετοί που στο παρελθόν «έκαιγαν» τις αμυγδαλιές, σε Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο, Κανάλια κλπ, αν και φέτος στις 26 Μάρτη είχαμε κι εκεί καταστροφή της καλλιέργειας από τον παγετό.
Βέβαια η έρευνα έχει προχωρήσει και πλέον έχουμε αρκετές όψιμες ποικιλίες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να διώχνουν τον εφιάλτη των ανοιξιάτικων παγωνιών. Οι παραγωγοί αμυγδάλου πλέον ετοιμάζονται πέρα από τις παραδοσιακές ποικιλίες τη «φυρανιά» και την «Τέξας», να πειραματιστούν και με πιο όψιμες ποικιλίες όπως η “Penta” που ανθίζει μετά τις 20 Μαρτίου, αναφέρει ο κ. Παπαχατζής και έχει δοκιμαστεί ακόμη και σε πιο ηπειρωτικά κλίματα και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές στην Ισπανία.

 



Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Άλλες ειδήσεις για Τοπικά και Παραπολιτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Animus Benefits
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^