Καζάνας
cosmos

Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

Παπαζάχος : Ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά ο σεισμός – 6,3 Ρίχτερ -πιθανός ένας μετασεισμός 5,5 ως 5,7 ρίχτερ

Το 80% των μετασεισμών θα εκδηλωθούν την επόμενη εβδομάδα-

Παπαζάχος : Ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά ο σεισμός – 6,3 Ρίχτερ -πιθανός ένας μετασεισμός 5,5 ως 5,7 ρίχτερ
04.03.2021 | 19:38
Εμβόλιο Δήμος Λάρισας
Χαλβάς Όλυμπος
Δαλαβίκας Bikes
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
apical bridget
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

O χθεσινός σεισμός στη βόρεια Θεσσαλία είναι «ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά», δήλωσε στο δελτιό Ειδήσεων της Θεσσαλίας τηλεόρασης ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ». Μάλιστα ανέφερε πως δεν αποκλείει να μας δώσει τις εποόμενες ημέρες και έναν μεγάλο μετασεισμό της τάξης τοων 5,5 ως 5,7 ρίχτερ, αλλά τα δύσκολα τα αφήσαμε πίσω ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης σημείωσε ότι το 80% τωνμ μετασεισμώβν που πιθανόν να συνεχιστούν για τρειος μήνες ακόμη, θα το έχουμε με΄σα στην επόμενη εβδομάδα.

Σε ότι αφορά το χθεσινό σεισμό αρχικά υποεκτιμήθηκε η ισχύς του, αλλά ήταν επιφανειακός και τελικά ανήλθε στα 6,3, αντί των αρχικών 5,9 ή 6 ρίχτερ

«Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3».


Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό. Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικύ ρήγματος. Πάντως σε γενικές γραμμές στη Θεσσαλία δεν έχουν καταγραφεί σειοσμοί μεγαλύετροι από εκίνον των Σοφάδων που ήταν 7 ρίχτερ στις αρχές της δεκαετίας του -50».

Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες. «Το θέμα δεν είναι τόσο τα δικά μας συμπεράσματα όσο η κατάσταση κυρίως με τις βλάβες που έχουν γίνει εκεί. Ο σεισμός είναι σε ένα γνωστό ρήγμα, έχει γνωστό μέγεθος, γνωστή μετασεισμική ακολουθία, τυπικές επιπτώσεις. Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 – 4 μήνες αρκετά καλά», πρόσθεσε.

Τι είπε για τα fake news

Δυστυχώς με το διαδίκτυο έχουμε πάντα μετά από σεισμούς διάφορες ανεύθυνες διαδόσεις που διακονούνται μέσω των social media και κάνουν μεγάλη ζημιά, προκαλείται πανικ΄ςο και οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτές τις φήμες και τις διαδόσεις, γιατί μόνο κακό κάνουν... Τέλος ανέφερε ότι από αύριο θα βρίσκεται στην περιοχή του Τυρνάβου, όπου θα εγκατηστήσει πλέγμνα σεισνμογραφων που θα παρακιολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχήΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Animus Benefits
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^