ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Lockdown: Ολοταχώς για σκληρά μέτρα μέχρι Καθαρά Δευτέρα
Αλλαγές σε ωράρια, SMS

Σε νέα μέτρα για να συγκρατηθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες προσανατολίζεται η κυβέρνηση, που περιμένει την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Αυτό που φοβίζει επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη είναι οι μεταλλάξεις του ιού που ευθύνονται για την υψηλή μεταδοτικότητα. Η Αττική και άλλες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε lockdown εδώ και εβδομάδες, τα κρούσματα όμως, αντί να μειώνονται, καταγράφουν καθημερινά νέα ρεκόρ και η πίεση στο σύστημα υγείας έχει γίνει ασφυκτική.
«Αν δεν είχαμε κάνει το lockdown, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», είπε χθες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Σκέψεις για αλλαγές στα SMS και τον κωδικό 6
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των μέτρων βρίσκονται η καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS, η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ο πλημμελής ή και ανύπαρκτος έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και οι συχνές διαδημοτικές μετακινήσεις. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι συγκεκριμένες καθώς ήδη τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά και οι περισσότερες δραστηριότητες έχουν απαγορευτεί.
Γι’ αυτό τον λόγο, όπως έγραψε χθες το iefimerida.gr, στο μικροσκόπιο επιτροπής και κυβέρνησης βρίσκεται ο κωδικός 6 στα SMS όπου και θα υπάρξουν αλλαγές. Εξετάζεται η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση και όσοι θέλουν να αθληθούν θα πρέπει να περιορίζονται κοντά στην κατοικία τους. Η ευρύτατη χρήση του κωδικού 6 στο SMS 13033 για βόλτα, για καφέ και η συχνή επανάληψη εντός της ημέρας θεωρείται απαραίτητο να περιοριστούν.
Βαρύτητα στους πιο συχνούς ελέγχους
Πολύ μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στους ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Τόσο στις μετακινήσεις όσο και σε χώρους εργασίας. Στις συσκέψεις που έχουν γίνει το θέμα έχει τεθεί με ένταση από την πλευρά των επιστημόνων, που τονίζουν ότι «αν δεν τηρούνται τα μέτρα, δεν θα πέσουν τα κρούσματα», ενώ και κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι «η κατάσταση στους δρόμους δεν θυμίζει lockdown». Αναμένεται λοιπόν το επόμενο διάστημα να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι.
Αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι για τις εισηγήσεις
Στις 11:00 ξεκινά η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε εισήγηση προς την κυβέρνηση και θα ληφθούν τα νέα μέτρα. Ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα, οπότε και θα παρουσιαστεί το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 05.07.2025 | 22:57
ΠΑΣΟΚ: Ανεξήγητη απενεργοποίηση των ψηφιακών πλατφορμών δημοσιοποίησης πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, εν μέσω σκανδάλου - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 22:31
Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία από το ΕΔΔΥΠΠΥ και το ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Τεμπών - ΔΙΕΘΝΗ | 05.07.2025 | 22:18
Τραγικές στιγμές στο Τέξας: Ανέβηκαν στους 27 οι νεκροί από τις πλημμύρες, ενώ 27 κοριτσάκια αγνοούνται - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 22:11
Υπεγράφη η εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΟΛΥΜΠΟΣ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.07.2025 | 21:34
Λαοθάλασσα στο Ρίζωμα για Γλυκερία και Πίτσα Παπαδοπούλου (εικόνες) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 21:27
Νέο beef Κουρέτα -Αγοραστού - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 21:16
Βόλος: Επιθέσεις σε νεαρούς με σκοπό τη ληστεία – Ανθρωποκυκηνηγητό όλη νύχτα - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 20:57
Ένας καλοκαιρινός οδηγός για τους επισκέπτες του Δήμου Αγιάς
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 14:23
Νέο σοκ στη Λάρισα: Νεκρός νεαρός άνδρας στο διαμέρισμά του στο κέντρο της πόλης (ΦΩTO) - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 13:50
Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.07.2025 | 12:45
Λάρισα: Νέα εποχή για τον θεσμό της Εφεδρείας… «Εξελίσσεται σε δυναμικό επιχειρησιακό βραχίονα…» (ΦΩΤΟ+video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 15:03
Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Ντιόγκο Ζότα -Σήκωσε το φέρετρο η σύζυγός του, λύγισαν οι συμπαίκτες του - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.07.2025 | 13:35
Γιακουβής: Εκδιώκεται βίαια η επιχειρηματικότητα από τη Λάρισα με την εφαρμογή της Ελεγχόμενης Στάθμευσης (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.07.2025 | 11:57
Έρχονται 43άρια στη Θεσσαλία- Ισχυρή προειδοποίηση Μαρουσάκη για επικίνδυνες συνθήκες - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 19:45
Ζέττα Μακρή: «Μου ζητούσε 15.000 ευρώ για να μην γράψει αρνητικά – Έπρεπε να ενδώσω» - ΒΟΛΟΣ | 05.07.2025 | 15:07
Ζέττα Μακρή για την καταγγελία εκβιασμού της από δημοσιογράφο: Έκανα αυτό που η συνείδησή μου επέβαλε