ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Νέo πλαίσιο για το net-metering για την ηλεκτροδότηση αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
Τιείπε ο Κ. Σκκρ΄-εκας σε αντιπροσωπεία τεχνολόγων γεωπόνων

Με νέα νομοθετική παρέμβαση που θα κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στο πολύπαθο ζήτημα του net metering για την ηλεκτροδότηση αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με φωτοβολταϊκά.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο Κ. Σκρέκας στη συνάντηση που είχε προ ημερών με αντιπροσωπεία της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων).
Ο κ. Κώστας Καρύδης, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΠΤΕΓ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε σχετικά στον ΑγρόΤυπο: «Το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο και ο κ. Σκρέκας το αμέσως χρονικό διάστημα θα το καταθέσει στη Βουλή για να ξεκινήσει η εφαρμογή του στην χώρα μας».
Η αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό θα μπορούσε να μειώσει το κόστος παραγωγής, όμως το υφιστάμενο πλαίσιο έχει αποδειχθεί ανεπαρκές για να υποστηρίξει την ανάπτυξή του net-metering.
Σε δηλώσεις του στον ΑγρόΤυπο, ο κ. Κώστας Σπανούλης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) επισημαίνει σχετικά τα εξής: «Το net-metering είναι μια αποτυχία στην χώρα. Συνολικά μόλις 15 τέτοιες μονάδες υπάρχουν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο να κάνει ελκυστικές τέτοιες επενδύσεις.
Οι νόμοι για κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από κατ επάγγελμα αγρότες (Ν. 4254/2014 για Νet metering, Ν. 4602/2019 για φωτοβολταϊκό έως 500 kW και Ν. 4643 για 25% αυτοπαραγωγή και 75% πώληση ηλεκτρικής ενέργειας), είναι ουσιαστικά ανενεργοί ελλείψει νομοθετικών ρυθμιστικών διατάξεων.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε ανοικτά δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ είναι στις περισσότερες περιοχές της χώρας ανέφικτη λόγω της κατάληψης τους από μεγάλα έργα λίγων μεγάλων εταιρειών.
Επισης δεν έχει τροποποιηθεί το Μητρώο Αγροτών. Δηλαδή δεν έχει αυξηθεί το μέγιστο της δυνατότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατ- επάγγελμα αγροτών σε 500 kW (Ν. 4602/19) έναντι των 100 kW που ισχύει σήμερα και δεν έχει ενταχθεί στο Μητρώο Αγροτών η πώληση του 75% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται μέσω αυτοπαραγωγής (Ν. 4643/2019).
Όλα τα παραπάνω λειτουργούν αρνητικά και δεν μπορεί να τρέξει το πρόγραμμα net-metering και θα πρέπει να λυθούν άμεσα από την κυβέρνηση».
Τι άλλο συζήτησε ο Σκρέκας με την ΠΕΠΤΕΓ
Στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της ΠΕΠΤΕΓ με τον υπουργό Ενέργειας τέθηκαν κι άλλα θέματα που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ και σχετίζονται με το αγροκτηνοτροφικό τομέα, όπως η αδειοδότηση των υφιστάμενων υδροληψιών και η επικείμενη αναθεώρηση των σχεδίων λεκανών απορροής .
Η αντιπροσωπεία της Ένωσης ανέπτυξε επίσης τις θέσεις και τις προτάσεις της για μια σειρά ζητήματα που επηρεάζουν την ισότιμη συμμετοχή των Πτυχιούχων Γεωπόνων Τ.Ε. στις υπηρεσίες και το οργανόγραμμα του ΥΠΕΝ.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 22:47
«Πρωταθλήτρια» στην κατάθλιψη η Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2025 | 22:27
Επιστρέφει το Φθινόπωρο με βαθύ βαρομετρικό χαμηλό - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2025 | 22:24
Δίωξη για την 100% θνητότητα στη ΜΕΘ Αγρινίου στην πρίοδο του covid - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2025 | 20:51
Συνελήφθη 22χρονος μέλος σπείρας που αφαιρούσε μετασχηματιστές – Είχαν αρπάξει πάνω από 22 τόνους χαλκού - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 20:42
Έρχονται καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.05.2025 | 20:41
Υπερπρωταθλήτρια της super league 2 η ΑΕΛ - ΔΙΕΘΝΗ | 11.05.2025 | 20:31
Εξελίξεις: Ο Ζελένσκι θα συναντήσει τον Πούτιν την Πέμπτη -Μετά από πιέσεις του Τραμπ - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2025 | 20:22
Νέα Σμύρνη: «Πάλευε να τον σώσει από τα ναρκωτικά» – Το οικογενειακό δράμα πίσω από την τραγωδία
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 12:25
Τακούδης: Σε δύο φάσεις η εξέλιξη του καιρού στη Θεσσαλία- βροχές και πτώση της θερμοκρασίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2025 | 12:36
Απέραντη θλίψη στην εξόδιο ακολουθία για την Κατερίνα Ντότσιου- Γιουρμετάκη στον Άγιο Αχίλλιο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2025 | 10:38
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 20:42
Έρχονται καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2025 | 12:50
Τραγωδία στη Νέα Σμύρνη: Πατέρας δολοφόνησε τον 45χρονο γιο του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2025 | 12:53
Πότε γίνεται υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για απώλεια φυτικού κεφαλαίου από τον Daniel - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 11.05.2025 | 13:38
Το ιπτάμενο αυτοκίνητο των Τούρκων κατακτάει τους ουρανούς -Ποιο είναι το όχημα που φέρνει την επανάσταση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.05.2025 | 13:03
Καρδίτσα: Δικογραφία για 48χρονο που έσερνε τον σκύλο του με το αυτοκίνητο