Καζάνας
cosmos
Ενωμενα Φροντιστήρια

Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

Αγωνία στους δενδροκαλλιεργητές της Λάρισας για τον επερχόμενο παγετό

Έχουμε πρώιμη ανθοφορία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τις τελευταίες ημέρες

Αγωνία στους δενδροκαλλιεργητές της Λάρισας για τον επερχόμενο παγετό
11.02.2021 | 12:47
Agronuts
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
AXON
Δαλαβίκας Bikes
Smartbox - Ανέστης Θεοδώρου
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αγωνία επικρατεί στις τάξεις των δενδροκαλλιεργητών στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα σε Λάρισα, Μαγνησία, όπου και οι μεγαλύτερες εκτάσεις) για τον επερχόμενο χιονιά και κυρίως για τον αναμενόμενο παγετό που θα επακολουθήσει Τρίτη και Τετάρτη, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις θα έχουμε ακόμη και ολικό παγετό και ελάχιστες θερμοκρασίες στον κάμπο που θα αγγίξουν τους μείον 8 βαθμούς Κελσίου. Και αυτό γιατί τα δέντρα «ξεγελάστηκαν» το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, από τις αργοπορημένες «Αλκυονίδες» (συνήθως τις συναντάμε Γενάρη) και τις ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και έτσι προχώρησαν σε πρώιμη ανθοφορία (όχι μόνο οι αμυγδαλιές, αλλά και οπωροφόρα, πρώιμες ροδακινιές, πρώιμες βερικοκιές, βανίλιες, δαμάσκηνα κλπ).


Ο κίνδυνος είναι ορατός ο παγετός να «κάψει» τα δέντρα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του και ο γνωστός δενδροκαλλιεργητής από την περιοχή Γιάννουλης, Φάνης Τραγάκης, ο οποίος έχει και πρώιμες ποικιλίες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του meteo.gr την Τρίτη προς ξημερώματα Τετάρτης στη Λάρισα προβλέπεται ελάχιστη στους μείον 6 βαθμούς και την επομένη στους μείον 7, ενώ στον κ΄-αμπο μπορεί να φτάσουν και τους μείον 12!

 Μιλώντας χθες στο Μαγκαζίνο με τον αντιπρόεδρο τοπυ ΕΛΓΑ Νίκο Δούκα, η συζήτηση περιστράφηκε για το ενδεχόμενο αποζημιώσεων από παγετό, που συνήθως καθυστερούν (ακόμη δεν έχουν βγει εκτιμήσεις από τον παγετό του περσμένου Μάρτη στα δέντρα του Τυρνάβου), αλλά και την επιδότηση τεχνικών μέσων προστασίας από τον παγετό, όπως οι αναμομείκτες.

 Πάντως οι αποζημιώσεις για παγετό δεν καλύπτουν με τίποτε την απώλεια σοδειάς ή ακόμη και δέντρων...Θυμίζουμε ότι στο μεγάλο παγετό του 2001 στην περιοχή του Τυρνάβου είχε υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα για την αντικατάσταση δέντρων το FROGGIE...

Γ.Κ.

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Όλυμπος-Κλιάφα
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^