ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εκτακτη σύσκεψη για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού συγκαλεί ο Κικίλιας -Συστήνεται πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης
ΜΕ ΤΣΙΟΔΡΑ, ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ, ΣΟΥΡΒΙΝΟ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΘΑΝΟ

Στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών Αρχών μπαίνουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, σήμερα στις 13:30. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η σύσκεψη θα έχει ως αντικείμενο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Χθες, η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δήλωσε ότι «μάς απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή».
Η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι η έρευνα για τις μεταλλάξεις είναι σε εξέλιξη, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου η νέα μετάλλαξη φαίνεται να αποτελεί το 20% των κρουσμάτων.
Η σημασία των μεταλλάξεων για το εμβόλιο
Το μεγάλο ερώτημα για τους επιστήμονες αφορά στο κατά πόσο οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν την αποδοτικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, με τους περισσότερους ειδικούς να είναι καθησυχαστικοί.
Σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά τoυ κορωνοϊού δείχνει να λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Η μελέτη αυτή, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, της Pfizer και επιστημόνων του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα. Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ευθύνεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο, δήλωσε ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer για τα εμβόλια.
Η BioNTech έχει επίσης δηλώσει ότι έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το εμβόλιό της για να «πιάνει» τις μεταλλάξεις σε διάστημα μόλις 6 εβδομάδων.
Κρίσιμη ημέρα για τα σχολεία
Την ίδια στιγμή, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων για τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την 1η Φεβρουαρίου, καθώς όπως τονίζουν ειδικοί, αλλά και κυβερνητικά στελέχη εδώ και μέρες, η επανελειτουργία των σχολείων είναι η «πρώτη προτεραιότητα». Οι ειδικοί θα κρίνουν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και από το άνοιγμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το λιανεμπόριο, προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα το απόγευμα.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 23:47
Τρελή πορεία ΙΧ στα παράλια Λάρισας-προσέκρουε σε τρία σταθμευμένα οχήματα-ένας τραυματίας - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 23:40
Λευκάδα: 24χρονη κατέρρευσε μετά την πρόταση γάμου από τον σύντροφό της -Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 23:31
Σε «κλοιό» καύσωνα από τη Δευτέρα -Έως και 42°C θα ανέλθει η θερμοκρασία στη Λάρισα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.07.2025 | 23:21
Λήγει το τελεσίγραφο Τραμπ για τους δασμούς – Έρχεται η «λυπητερή» για την ΕΕ - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 22:39
Κατάμεστο το κηποθέατρο στη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου μαγευτική η ερμηνεία της(ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 22:17
Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που επλήγη από τους Χούθι ανοιχτά της Υεμένης - ΒΟΛΟΣ | 06.07.2025 | 22:07
Κατέρρευσε σερβιτόρος στην Άφησσο - ΒΟΛΟΣ | 06.07.2025 | 22:03
Προσθαλασσώθηκε στον Βόλο το πρώτο υδροπλάνο
- ΒΟΛΟΣ | 06.07.2025 | 11:36
“Η Μακρή θα πλήρωνε για να την διαφημίζω” -“Δεν έχω επιχείρηση” απαντά η ίδια - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.07.2025 | 12:03
ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βάζει στο «μικροσκόπιο» πρώην υπουργούς και βουλευτές - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 22:39
Κατάμεστο το κηποθέατρο στη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου μαγευτική η ερμηνεία της(ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 23:47
Τρελή πορεία ΙΧ στα παράλια Λάρισας-προσέκρουε σε τρία σταθμευμένα οχήματα-ένας τραυματίας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.07.2025 | 16:32
“Επιστροφή των χρηµάτων ακόµα και µε δέσµευση περιουσίας”, λέει ο Τσιάρας - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 22:17
Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που επλήγη από τους Χούθι ανοιχτά της Υεμένης - ΕΛΛΑΔΑ | 06.07.2025 | 12:18
Αγρίνιο: Απανθρακώθηκε 21χρονος σε τροχαίο - Οι γονείς του που εργάζονται στο νοσοκομείο κλήθηκαν να τον αναγνωρίσουν - ΛΑΡΙΣΑ | 06.07.2025 | 11:18
Σε σοκ ο Λαρισαίος παρουσιαστής Γρηγόρης Γκουντάρας μετά τη διάρρηξη στο σπίτι του -Ξέσπασε σε κλάματα