cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας
apical bridget

Ειδήσεις, νέα για Υγεία

Κορωνοϊός: Η νόσος COVID-19 δεν προστατεύει από την μετάλλαξη της Ν. Αφρικής

Ελπίδες όμως ότι διατηρείται η ανοσία στη μετάλλαξη από το εμβόλιο

Κορωνοϊός: Η νόσος COVID-19 δεν προστατεύει από την μετάλλαξη της Ν. Αφρικής
19.01.2021 | 13:18
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΝΑΣΣΑ
Κεμπάμπ και Κότα
Animus Benefits
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο κορωνοϊός Covid-19 φαίνεται πως μεταλλάσσεται με τρόπο που του επιτρέπει να διαφεύγει της φυσικής ανοσίας που αναπτύσσει όποιος αρρωσταίνει από αυτόν. Ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται πως καθίσταται ανενεργή και η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια, λένε οι ειδικοί.

Οι άνθρωποι που έχουν περάσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να μην έχουν επαρκή φυσική ανοσία εναντίον της μετάλλαξης του ιού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, προειδοποιούν επιστήμονες της χώρας. Ωστόσο διατηρούν τις ελπίδες τους ότι τα εμβόλια εναντίον του ιού θα είναι αποτελεσματικά.

Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ακόμα ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη ενώνεται πιο ισχυρά και πιο εύκολα με τα ανθρώπινα κύτταρα. Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί εξαπλώνεται κατά 50% ταχύτερα απ’ ό,τι η προγενέστερη μορφή του ιού, δήλωσε ο κορυφαίος Νοτιοαφρικανός επιδημιολόγος Dr. Salim Abdool Karim.

Η μετάλλαξη 501Y.V2 του κορωνοϊού ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα. Αποτελεί το στέλεχος του ιού που άγει το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Νότια Αφρική κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, όταν ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε σε σχεδόν 22.000 ανθρώπους.

Η μετάλλαξη 501Y.V2 είναι μία από τις πολλές που έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους μήνες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και μία στην Αγγλία, που πιστεύεται ότι επιταχύνει την πανδημία στην Βρετανία και σε άλλες χώρες.
«Ο κόσμος υποτίμησε τον κορωνοϊό»

«Μελέτες με ορό από ασθενείς που ανέρρωσαν από Covid-19 έδειξαν ότι τα φυσικά αντισώματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά εναντίον της 501Y.V2», είπε ο Dr. Abdool Karim παρουσιάζοντας τη νέα έρευνα.

Όπως εξήγησε, η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή μορφή της νόσου Covid. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η παρουσία της δεν έχει συνέπειες. Αντιθέτως, όσο πιο εύκολα μεταδίδεται ο κορωνοϊός, τόσο αυξάνονται αναλογικά τα σοβαρά περιστατικά.

Εγείρονται επίσης ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων και των υπό ανάπτυξη εμβολίων, αναφέρει το Reuters. Σαφής απάντηση επ’ αυτού προς το παρόν δεν υπάρχει, είπαν οι ειδικοί που συμμετείχαν τη Δευτέρα σε διαδικτυακή ενημέρωση.

«Έχουμε λόγους να ανησυχούμε. Ο κορωνοϊός βρήκε τρόπο να διαφεύγει από τα αντισώματα που αναπτύσσουμε σε αυτόν», είπε ο ιολόγος Alex Sigal, από το Αφρικανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας. «Ο κόσμος υποτίμησε τον ιό. Ο κορωνοϊός μπορεί να εξελιχθεί. Προσαρμόζεται ήδη σε εμάς».

Πριν από λίγες ημέρες, επιστήμονες είχαν ανακοινώσει πως επειδή τα υπάρχοντα εμβόλια στοχεύουν στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, είναι απίθανο η όποια μετάλλαξή του να τα καταστήσει αδρανή. Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη αυτή για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Ύστερα, μπορεί να εισβάλλει στο εσωτερικό τους.
Έχει εξαπλωθεί στον κόσμο

Η μετάλλαξη 501Y.V2 του κορωνοϊού έχει ήδη εξαπλωθεί σε κράτη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Έχει επίσης φθάσει σε αρκετά άλλα αφρικανικά κράτη. Μερικές χώρες έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια από και προς τη Νότια Αφρική.

Η χώρα αυτή βρίσκεται στην 15η παγκόσμια θέση σε αριθμό κρουσμάτων. Ο κορωνοϊός έχει προσβάλλει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτήν. Και έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 37.449 από αυτούς.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Υγεία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^