ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Γουργουλιάνης: Κορωνοϊός: Σύσκεψη στη Λάρισα για το «τρίτο κύμα» -ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα καταστήματα
Το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αν και δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ

Σύσκεψη για την πιθανή έλευση του «τρίτου κύματος» του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λάρισα, με σκοπό οι αρμόδιες αρχές να είναι προετοιμασμένες για να το αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αυτό γνωστοποίησε χθες μιλώντας στο Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος ανέφερε πως περιμένει να έρθει το τρίτο κύμα, αλλά εκτιμά ότι θα είναι ηπιότερο.
Ο κ. Γουργουλιάνης για μία ακόμη φορά εξέφρασε τα πα-απονά του για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρλή στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, όπως για παρ΄-αδειγμα για τους βθανβάτους σε κάθε περιοχή από τον κορωνοϊθό και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ανάλυση των δεδμένων, ώστε να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα και να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα. Ανέφερε επίσης πως το οριζόντιο μέτρο τηςαπαγόρευσης της εκδρομής στην ύπαιθρο, της άσκησης του κυνηγιού και του ψαρέματος, είναι σε λάθος κατεύθυνση και αντίθετο με την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν ακόμη και τα χιονοδρομικ-α κέντρα ανοιχτά.
Ο κ. Γουργουλιάνης εξέφρασε την άποψη πως τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι κατάλληλα για το άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ επανέλαβε ότι ο κίνδυνος να κολλήσουν οι άνθρωποι στον κλειστό χώρο είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τον εξωτερικό χώρο.
Τέλος πρόσθεσε πως χρειάζεται προσοχή και μέτρα ακόμα και μετά το εμβόλιο και κατέληξε στο ότι η περιπέτεια του κορωνοϊού θα μας ταλαιπωρήσει για μερικούς μήνες ακόμα.
Μιλώντας εξάλλου σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ ο κ. Γουργουλιάνης στάθηκε στο άνοιγμα των κατστημάτων και στους κινδύνους από το συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους

Για το άνοιγμα των καταστημάτων o καθηγητής ανέφερε: «…Χθες είχαμε στα εκατό τεστ που κάναμε δύο θετικά, επομένως αν 100 άνθρωποι κυκλοφορήσουν με τάξη και πάνε να ψωνίσουν δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν, ιδιαίτερα εάν είναι σε εξωτερικό χώρο και στην ύπαιθρο.
Τώρα, η πιθανότητα να κολλήσουν σε κλειστούς χώρους, όπως έγινε σε περιβάλλον στα ρεβεγιόν, ακόμα και τόσο σπάνιες να είναι οι μολύνσεις σε σχέση με το γενικό πληθυσμό υπάρχει σοβαρή πιθανότητα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι κατάλληλα για να επιτρέψουν το άνοιγμα των καταστημάτων ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι δεν συγχρωτίζονται και παίρνουν τα πράγματά τους από εξωτερικό χώρο».
Για τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους πρόσθεσε «…Είχα την ατυχία να δω το κύμα να ξεσπάει στην περιοχή μας. Οι άνθρωποι κολλάνε στους κλειστούς χώρους ακόμα και αν φοράνε μάσκα. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε την αύξηση των νοσηλειών. Πραγματικά κι εδώ όπως και σε όλη την Ελλάδα το να βρεθούνε 9 άνθρωποι σε κλειστό χώρο ακόμα και με μάσκα εάν ένας είναι θετικός, οι πιθανότητες να κολλήσουν είναι πολύ μεγάλες παρά εάν βγει έξω και να τρέξει στο ποτάμι ή στην παραλία του Βόλου.
Για τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους πρόσθεσε «…Είχα την ατυχία να δω το κύμα να ξεσπάει στην περιοχή μας. Οι άνθρωποι κολλάνε στους κλειστούς χώρους ακόμα και αν φοράνε μάσκα. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε την αύξηση των νοσηλειών. Πραγματικά κι εδώ όπως και σε όλη την Ελλάδα το να βρεθούνε 9 άνθρωποι σε κλειστό χώρο ακόμα και με μάσκα εάν ένας είναι θετικός, οι πιθανότητες να κολλήσουν είναι πολύ μεγάλες παρά εάν βγει έξω και να τρέξει στο ποτάμι ή στην παραλία του Βόλου.
*Για τον τρόπο συμπεριφοράς ακόμα και μετά το εμβόλιο «…Συνεχίζουμε και παίρνουμε μέτρα και μετά από αυτό. Χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον μερικούς μήνες για να τελειώνουμε μ αυτήν την περιπέτεια. Με εμβόλιο και με μέτρα».
Τέλος για το «τρίτο κύμα» είπε «Δεν πρέπει καθησυχάσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Σε λίγο θα έχουμε σύσκεψη στο Νοσοκομείο με πρωτοβουλία της διοίκησης για το πιθανό τρίτο κύμα. Για να είμαστε προετοιμασμένο εάν έρθει. Κατά τη γνώμη μου θα έρθει και θα είναι ηπιότερο».
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.05.2026 | 21:52
«Ελπίδα για τη Δημοκρατία» το κόμμα της Καρυστιανού: Απαίτηση της κοινωνίας να μην επιτρέψει άλλο τον ευτελισμό της χώρας - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.05.2026 | 19:13
«Ελπίδα για τη Δημοκρατία, Μαρία Καρυστιανού, Ανεξάρτητο Κίνημα Πολιτών» το όνομα του κόμματος -Δείτε live - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 19:02
Όλυμπος: Τραυματίστηκε πυροσβέστης κατά την επιχείρηση εντοπισμού ορειβάτη - ΒΟΛΟΣ | 21.05.2026 | 18:57
Στον Βόλο η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή για ημερίδα της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.05.2026 | 18:40
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στις δομές των δήμων της Θεσσαλίας μένουν άνεργοι με τη λήξη των προγραμμάτων ΕΣΠΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.05.2026 | 18:22
Σοκαριστική έρευνα: 529 άτομα ανά 100.000 κατοίκους στη Θεσσλία με Πάρκινσον-αιτία νερό, υπέδαφος, φυτοφάρμακα (ΦΩΤΟ+video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.05.2026 | 17:58
ΟΠΕΚΕΠΕ: Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν τα μη πολιτικά πρόσωπα - ΕΛΛΑΔΑ | 21.05.2026 | 15:47
Αναστολή καθηκόντων και ΕΔΕ για τον αναισθησιολόγο που ζήτησε φακελάκι από ασθενή
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.05.2026 | 14:11
Στο «κόκκινο» οι εξελίξεις στην ΑΕΛ Novibet: Οι νέοι ενδιαφερόμενοι και το «πράσινο φως» - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 12:52
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λάρισα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 21.05.2026 | 13:41
Καιρός: Προειδοποίηση των Ιταλών μετεωρολόγων για την Ελλάδα - «Προσέξτε τις επόμενες ώρες» - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 09:52
Θλίψη στην Ελασσόνα: Έφυγε από τη ζωή 51χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 12:06
Ανάστατοι οι αγρότες της Λάρισας- το monitoring πετά εκτός επιδοτήσεων το 90% των οσπρίων (βίντεο) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.05.2026 | 10:46
Καιρός: Χαλάζι, καταιγίδες και κεραυνοί - Πότε έρχεται νέο δύσκολο 48ώρο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.05.2026 | 08:15
Ο αντικυκλώνας «Zeno» φέρνει θερμή εισβολή -κίνδυνος για καταστροφικό για σιτηρά λίβα στη Θεσσαλία από Δευτέρα - ΛΑΡΙΣΑ | 21.05.2026 | 08:30
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed