cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας
apical bridget

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Τα φετινά διαφορετικά Χριστούγεννα… στη Θεσσαλία

Editorial

Τα φετινά διαφορετικά Χριστούγεννα… στη Θεσσαλία
25.12.2020 | 08:48
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΝΑΣΣΑ
Κεμπάμπ και Κότα
Animus Benefits
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Χριστούγεννα της πανδημίας, των δεκάδων νεκρών καθημερινά στις ΜΕΘ, αλλά και της ελπίδας για το εμβόλιο και της μείωσης των δεικτών και του επιδημιολογικού φορτίου, μετά από 6 εβδομάδες αγωνίας και αφόρητων πιέσεων στο ΕΣΥ... Χριστούγεννα των περιορισμών, των έκτακτων μέτρων, της κλεισούρας και της αβεβαιότητας για το οικονομικό μέλλον, αλλά και της προσμονής της περισυλλογής, της οικογενειακής ενδοσκόπησης της δυνατότητας να αναζητήσουμε με περισσότερη πνευματικότητα και λιγότερη εκκοσμίκευση και καταναλωτισμό το πραγματικό τους νόημα.


Χριστούγεννα με ευχές σε αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται μακριά μας μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη χρήση του skype ή της βιντεοκλήσης, χωρίς τις χαρούμενες παιδικές φωνές από τα κάλαντα.
Χριστούγεννα διαφορετικά σε έναν κόσμο που άλλαξε δραματικά τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας νέα δεδομένα, δίνοντας τη χαριστική βολή στο παραδοσιακό εμπόριο και ευνοώντας τη βίαιη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή!
Χριστούγεννα του φτωχού που έγινε φτωχότερος μέσα στο 2020, του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα που έχασε το μεροκάματο, από το Lockdown αλλά και την πλημμύρα του «Ιανού» το θλιβερό φετινό Σεπτέμβρη σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και περιμένει κάποιο βοήθημα, αλλά και του απελπισμένου νέου που ματαιοπονεί αναμένοντας κάποτε να βασιλέψει η αξιοκρατία στον τόπο του και να βρει συνθήκες εργασίας ανάλογες των δεξιοτήτων του…
Οι ανέμελες εποχές της οικογενειακής θαλπωρής, των λαμπρών ρεβεγιόν και των διακοπών σε χειμερινά θέρετρα φαντάζουν τόσο μακρινές, πριν ενσκήψει ο covid από την εποχή των μνημονίων ακόμη. Περίεργο πως ο άνθρωπος προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, στοχάζεται τον άκριτο καταναλωτισμό παλιότερων γιορτών, κατανοεί τη ματαιότητα όλων αυτών, όταν το πρώτο που πρέπει να φροντίσει είναι η υγεία του η ίδια του η ζωή και στη συνέχεια το αμφίβολο εργασιακό του μέλλον σε έναν τόπο που χτυπήθηκε διπλά φέτος και από την πανδημία και από τη... «θεομηνία του αιώνα».


Για τη Θεσσαλία είναι ίσως τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών. Με τις θύμησες ακόμη νωπές από τον «υγρό εφιάλτη» της 18ης προς 19η Σεπτεμβρίου, με τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών σε Καρδίτσα και Φάρσαλα για να ορθοποδήσουν και να «σηκώσουν κεφάλι» που άφησαν ωστόσο πολύτιμη παρακαταθήκη…


Γιατί γίναμε σοφότεροι τους τελευταίους δύσκολους μήνες που μας βρήκαν οι συμφορές. Αυτό άλλωστε δεν είναι και το περιβόητο χριστουγεννιάτικο πνεύμα; Με ταπεινότητα να δεχτούμε το χαρμόσυνο γεγονός, το μήνυμα, να μοιραστούμε , όπως το κάναμε πάντα από το υστέρημα μας , να λησμονήσουμε τον αγώνα , τους κόπους και τις θυσίες για να παραμείνει όρθιο σε δύσκολες συνθήκες το σπιτικό μας …
Αν δεν ανταμώσαμε φέτος με πρόσωπα αγαπημένα ιδιαίτερα στη Θεσσαλία που άλλες χρονιάρες μέρες τέτοια εποχή, υποδεχόταν τους «ξενιτεμένους» με χαρά και καρτερικότητα, μικρό το κακό. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να τους δούμε στα επόμενα Χριστούγεννα. Αυτό που πρέπει όλους να μας διακατέχει, είναι η εγρήγορση, γιατί αμέσως μετά τις γιορτές, όταν με το καλό όλη η υπόλοιπη χώρα θα βγαίνει από το λήθαργο της καραντίνας, εμείς μόνοι μας θα επιχειρήσουμε και πάλι να κάνουμε τη Θεσσαλία μας τον τόπο που ονειρευόμαστε για μας και τα παιδιά μας… Όταν θα ανοίξουν πάλι οι έμποροι τις πόρτες τους να τους επισκεφθούμε γιατί ο πολύμηνος εγκλεισμός δημιουργεί στερητικό σύνδρομο που θα φέρει και έκρηξη καταναλωτισμού. Τότε θα πρέπει να επιδείξουμε τον σωστό «οικονομικό πατριωτισμό» να φροντίσουμε κάθε ευρώ που θα ξοδέψουμε να πάει στις τοπικές μας επιχειρήσεις, να «πιάσει τόπο».


Να φτιάξουμε μόνοι μας ένα σωστό και υγιές οικονομικό περιβάλλον, κλείνοντας τα αυτιά και τα μάτια στις σειρήνες των υπερεθνικών και κυρίως όλοι ενωμένοι να απαιτήσουμε τη δικαίωση του αγώνα μας και της συνεισφοράς μας στον εθνικό πλούτο της χώρας. Αν τα φετινά Χριστούγεννα φαντάζουν πιο σκοτεινά, ας αφήσουμε τις θύμησες των παιδικών μας χρόνων να νοηματοδοτήσουν τον φετινό λιτό εορτασμό. Τότε που το άκουσμα της καμπάνας από την εκκλησιά, τα ξημερώματα, είχε μία προσμονή και εγκαρτέρηση, οι μυρωδιές από την τηγανιά , ανάκατες με τη γαλοπούλα και τα μελομακάρονα φάνταζαν στο μικρό μας κόσμο, περισσότερο λαμπερά, από το σκοτάδι και τη θαμπάδα που μας κατέκλυσε τους τελευταίους μήνες.


Γιατί όπως λένε και οι Κινέζοι αν μελαγχολείς με το σκοτάδι τότε άναψε μία λαμπάδα μόνος σου…
Ως τότε καλά , οικογενειακά και... προσεκτικά Χριστούγεννα σε όλους με μία ευχή περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια: Με υγεία!

 Γ.K.

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^