ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Πάστα φλώρα με μαρμελάδα πορτοκάλι, vegan - νηστίσιμη
Food
Η πρώτη τάρτα που δοκίμασα ποτέ -ήμουν, δεν ήμουν τεσσάρων χρονών- δεν ήταν ούτε τάρτα λεμονιού, ούτε η κλασική τάρτα του ζαχαροπλαστείου με κρέμα πατισερί, κομμένα φρούτα και εκείνο το λεπτό στρώμα ζελέ που τα προστάτευε από τον έξω κόσμο. Η πρώτη τάρτα που δοκίμασα ποτέ ήταν η πάστα φλώρα. Βλέπεις, ήταν και είναι από τα αγαπημένα γλυκά της μητέρας μου. Σχεδόν ποτέ αγοραστή, σχεδόν ποτέ με τέλεια σταυρωτά “κορδόνια” ζύμης όπως στα βιβλία μαγειρικής, πάντα όμως με υπέροχα χρυσοψημένη ζύμη που σε κάθε μπουκιά γίνεται ένα με τη μαρμελάδα και μαζί δίνουν γεύση στα απογεύματα του Σαββατοκύριακου. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς τη χαρά που θα δώσει αυτή η -δίχως κρόκους αυγών, δίχως βούτυρο- πάστα φλώρα με γλυκόπικρη μαρμελάδα πορτοκάλι στη μητέρα μου, τώρα που προσέχει περισσότερο τη διατροφή της και δεν απολαμβάνει όσο συχνά θα ήθελε, τα γλυκά της παρηγοριάς. Κάτι μου λέει ότι αυτή η vegan εκδοχή της πάστα φλώρα θα βρει, από δω και στο εξής, τη θέση που της αξίζει στον πάγκο της κουζίνας της. Και ελπίζω και στης δικιάς σου!
Μερίδες: 8
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40-45 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες & 15 λεπτά
Σκεύος: ταρτιέρα διαμέτρου 28εκ.
Η πάστα φλώρα διατηρείται καλυμμένη σε θερμοκρασία δωματίου για 3 μέρες.
Υλικά για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (κοφτό)
¼ κ.γ. αλάτι
90 ml ηλιέλαιο
70 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
90 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. μπράντι ή κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
80 γρ. καστανή ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση
1 βάζο μαρμελάδα πορτοκάλι Εδem (290 γρ.)
3-4 κ.σ. νερό
1) Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
2) Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το αλκοόλ της επιλογής μας και τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να διαλυθεί.
3) Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με κουτάλα και μετά με το χέρι μας, μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 15 λεπτά.
4) Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τη μαρμελάδα πορτοκάλι Εδem με το νερό, για να γίνει πιο ρευστή και αφήνουμε στην άκρη.
5) Παίρνουμε τα ⅔ της ζύμης και την ανοίγουμε με πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλα (χρησιμοποιώντας αν χρειάζεται λίγο επιπλέον αλεύρι), τόσο ώστε να εφαρμόζει στην ταρτιέρα μας και να σηκώνεται στα τοιχώματα.
6) Τη μεταφέρουμε στην ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα, την εφαρμόζουμε καλά στη βάση και τα τοιχώματά της και τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνειά της.
7) Απλώνουμε το μείγμα της μαρμελάδας σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
8) Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα στις λαδόκολλες και κόβουμε με μαχαιράκι λωρίδες. Τις τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο μείγμα μαρμελάδας και πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν με τη ζύμη βάσης.
9) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει καλά η ζύμη. Αφήνουμε την πάστα φλώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον 2 ώρες) και σερβίρουμε.
Super Tip
Μπορείς να αντικαταστήσεις μέρος του αλευριού με αλεύρι ολικής, όχι όμως παραπάνω από τη μισή ποσότητα γιατί ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξουν οι αναλογίες υγρών.
Ο λόγος που βάζουμε ηλιέλαιο και ελαιόλαδο, είναι για να μην γίνει πολύ βαριά η μυρωδιά της ζύμης. Αν θέλεις μπορείς για όλη την ποσότητα λαδιού να βάλεις μόνο ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσεις να είναι σχετικά ελαφρύ, χωρίς έντονη μυρωδιά (π.χ. όχι αγουρέλαιο).
Προτείνω να μη αντικαταστήσεις το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού με λεμόνι, γιατί ο χυμός λεμονιού είναι ιδιαιτέρως όξινος και θα πρέπει να αλλαχθεί η ποσότητα ζάχαρης στη ζύμη. Μπορείς όμως να κρατήσεις αυτή ακριβώς τη ζύμη και να την δοκιμάσεις με διαφορετικές μαρμελάδες.
Πηγή madameginger.com
- ΕΛΛΑΔΑ | 29.04.2024 | 11:40
Μάτι: Οργή από τους συγγενείς για τις εξαγοράσιμες ποινές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.04.2024 | 11:14
Καμία εργασία αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.04.2024 | 11:06
Φάρσαλα: Ιερόσυλοι άρπαξαν 2.000 ευρώ από το παγκάρι της Παναγίας της Δεμερλιώτισσας στο Σταυρό - ΒΟΛΟΣ | 29.04.2024 | 11:00
Ντυμένος γαμπρός θα κηδευτεί ο 17χρονος στη Σκιάθο – Το σπαρακτικό βίντεο της αδερφής του - ΒΟΛΟΣ | 29.04.2024 | 10:40
Στη φυλακή οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λυγγερίδη – Ανάμεσά τους και ο «Ρουμάνος» που συνελήφθη στον Βόλο - ΒΟΛΟΣ | 29.04.2024 | 10:32
Βόλος: Επιστολή των κατοίκων του Παλαιού Λιμεναρχείου στον Χρήστο Τριαντόπουλο για ταλαιπωρία που υφίστανται - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.04.2024 | 10:14
Καρδίτσα: Προχωρά η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών από τον ποταμό Λείψιμο - ΔΙΕΘΝΗ | 29.04.2024 | 10:00
Δεκάδες ομογενείς στις εκκλησίες της Αυστραλίας για την Κυριακή των Βαΐων
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.04.2024 | 19:45
Με αποκλεισμούς από ενισχύσεις 270 εκατ. και οριζόντιο ψαλίδι αρχίζουν τη Δευτέρα πληρωμές eco-schemes και συνδεδεμένων - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 20:33
Λάρισα: Βρέθηκαν νέα ηχητικά αρχεία της τραγωδίας των Τεμπών – Δεν είχαν παραδοθεί στην Αστυνομία - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 11:15
Κοσμοσυρροή στους ιερούς ναούς της Λάρισας- εξαφανίστηκαν τα βάγια! (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 10:53
Δύο Λαρισαίες έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 12:23
Μεγάλη συμμετοχή δρομέων και απόλυτη επιτυχία για 6ο Ορεινό Αγώνα «Μαραθώνιος Κισσάβου» (ΦΩΤΟ +video) - ΔΙΕΘΝΗ | 28.04.2024 | 19:52
Τρομάζει ο Μακρόν: Προτείνει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών έναντι των απειλών της Ρωσίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.04.2024 | 11:21
Θλίψη στην Καρδίτσα; Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών η Ρίτα Μπούρη - ΛΑΡΙΣΑ | 28.04.2024 | 10:08
Με κατάνυξη πλήθος πιστών στον Άγιο Αχίλλιο για τη λειτουργία των Βαΐων (ΦΩΤΟ +video)