ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Πάστα φλώρα με μαρμελάδα πορτοκάλι, vegan - νηστίσιμη
Food
Η πρώτη τάρτα που δοκίμασα ποτέ -ήμουν, δεν ήμουν τεσσάρων χρονών- δεν ήταν ούτε τάρτα λεμονιού, ούτε η κλασική τάρτα του ζαχαροπλαστείου με κρέμα πατισερί, κομμένα φρούτα και εκείνο το λεπτό στρώμα ζελέ που τα προστάτευε από τον έξω κόσμο. Η πρώτη τάρτα που δοκίμασα ποτέ ήταν η πάστα φλώρα. Βλέπεις, ήταν και είναι από τα αγαπημένα γλυκά της μητέρας μου. Σχεδόν ποτέ αγοραστή, σχεδόν ποτέ με τέλεια σταυρωτά “κορδόνια” ζύμης όπως στα βιβλία μαγειρικής, πάντα όμως με υπέροχα χρυσοψημένη ζύμη που σε κάθε μπουκιά γίνεται ένα με τη μαρμελάδα και μαζί δίνουν γεύση στα απογεύματα του Σαββατοκύριακου. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς τη χαρά που θα δώσει αυτή η -δίχως κρόκους αυγών, δίχως βούτυρο- πάστα φλώρα με γλυκόπικρη μαρμελάδα πορτοκάλι στη μητέρα μου, τώρα που προσέχει περισσότερο τη διατροφή της και δεν απολαμβάνει όσο συχνά θα ήθελε, τα γλυκά της παρηγοριάς. Κάτι μου λέει ότι αυτή η vegan εκδοχή της πάστα φλώρα θα βρει, από δω και στο εξής, τη θέση που της αξίζει στον πάγκο της κουζίνας της. Και ελπίζω και στης δικιάς σου!
Μερίδες: 8
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40-45 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες & 15 λεπτά
Σκεύος: ταρτιέρα διαμέτρου 28εκ.
Η πάστα φλώρα διατηρείται καλυμμένη σε θερμοκρασία δωματίου για 3 μέρες.
Υλικά για τη ζύμη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (κοφτό)
¼ κ.γ. αλάτι
90 ml ηλιέλαιο
70 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
90 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. μπράντι ή κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
80 γρ. καστανή ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση
1 βάζο μαρμελάδα πορτοκάλι Εδem (290 γρ.)
3-4 κ.σ. νερό
1) Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
2) Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το αλκοόλ της επιλογής μας και τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να διαλυθεί.
3) Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με κουτάλα και μετά με το χέρι μας, μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 15 λεπτά.
4) Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τη μαρμελάδα πορτοκάλι Εδem με το νερό, για να γίνει πιο ρευστή και αφήνουμε στην άκρη.
5) Παίρνουμε τα ⅔ της ζύμης και την ανοίγουμε με πλάστη ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλα (χρησιμοποιώντας αν χρειάζεται λίγο επιπλέον αλεύρι), τόσο ώστε να εφαρμόζει στην ταρτιέρα μας και να σηκώνεται στα τοιχώματα.
6) Τη μεταφέρουμε στην ελαφρώς λαδωμένη ταρτιέρα, την εφαρμόζουμε καλά στη βάση και τα τοιχώματά της και τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνειά της.
7) Απλώνουμε το μείγμα της μαρμελάδας σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
8) Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα στις λαδόκολλες και κόβουμε με μαχαιράκι λωρίδες. Τις τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο μείγμα μαρμελάδας και πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν με τη ζύμη βάσης.
9) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει καλά η ζύμη. Αφήνουμε την πάστα φλώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον 2 ώρες) και σερβίρουμε.
Super Tip
Μπορείς να αντικαταστήσεις μέρος του αλευριού με αλεύρι ολικής, όχι όμως παραπάνω από τη μισή ποσότητα γιατί ενδεχομένως να πρέπει να αλλάξουν οι αναλογίες υγρών.
Ο λόγος που βάζουμε ηλιέλαιο και ελαιόλαδο, είναι για να μην γίνει πολύ βαριά η μυρωδιά της ζύμης. Αν θέλεις μπορείς για όλη την ποσότητα λαδιού να βάλεις μόνο ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσεις να είναι σχετικά ελαφρύ, χωρίς έντονη μυρωδιά (π.χ. όχι αγουρέλαιο).
Προτείνω να μη αντικαταστήσεις το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού με λεμόνι, γιατί ο χυμός λεμονιού είναι ιδιαιτέρως όξινος και θα πρέπει να αλλαχθεί η ποσότητα ζάχαρης στη ζύμη. Μπορείς όμως να κρατήσεις αυτή ακριβώς τη ζύμη και να την δοκιμάσεις με διαφορετικές μαρμελάδες.
Πηγή madameginger.com
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.05.2024 | 23:14
Κυβέρνηση Κρητών; - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2024 | 22:36
Βασ. Σπανάκης: “Η ΝΔ εξασφαλίζει την ισχυρή φωνή της Ελλάδας στην Ε.Ε.” - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2024 | 22:08
Αφρικανική σκόνη: Νέο κύμα θα σαρώσει τη χώρα - Πότε θα «χτυπήσει» και πόσο θα διαρκέσει - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2024 | 21:54
Κηφισιά: Ξέχασαν αγοράκι 5 ετών για 6 ολόκληρες ώρες μέσα σε σχολικό λεωφορείο - Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2024 | 21:51
Σε ιστορία, πολιτισμό, τουρισμό, ανάπτυξη και περιβάλλον αφιερωμένο το 11ο Συνέδριο των Αγράφων της Πίνδου (φωτο - βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2024 | 21:45
ΕΟΑΣΚ: Να αποζημιωθούν για τις επανασπορές οι βαμβακοπαραγωγοί - κινητοποίηση την Πέμπτη στον ΕΛΓΑ - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2024 | 21:40
Εύβοια: Στο νοσοκομείο οδηγός τρακτέρ που ανετράπη και τον καταπλάκωσε - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2024 | 21:34
Κάθειρξη σε υπάλληλο ασφαλιστικού ταμείου του Βόλου που υπεξαίρεσε 474.000 ευρώ
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 11:51
Λίγα τα κεράσια στη Λαϊκή στο σταθμό στη Λάρισα, λίγες και οι αγορές από τον κόσμο λόγω ακρίβειας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 00:29
Βόλτα στο κέντρο της Λάρισας , παρουσία στο βιβλίο για το Μητροπάνο και χαλαρό ποτό για Στέφανο Κασσελάκη (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 14.05.2024 | 17:18
Χωρίς κόσμο τελικά ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στο πανθεσσαλικό στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 21:26
Δείτε εικόνες από την κοσμοσυρροή στον Αγιο Αχίλλιο για τον μέγα Εσπερινό (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 21:04
Πλήθος πιστών στον μεγα αρχιερατικό εσπερινό για τον πολιούχο Άγιο Αχίλλειο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 18:52
Πρύτανης Γεωπονικής Καραμάνος: Δραματικές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις αροτραίες καλλιέργειες της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 09:44
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.05.2024 | 10:05
Βαμβάκι Λίγες ευκαιρίες για σύσπορο στα 60 λεπτά, προπωλήσεις έγκαιρα για διασπορά ρίσκου