ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Πρ.Εμπορικού Συλλόγου: Το λιανεμπόριο πεθαίνει
Ανεφάρμοστο το click away στη λιανική λένε οι έμποροι

Ξεκίνησε η συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες αλλά με αριθμό προτεραιότητας.Το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιβάλει στο λιανικό εμπόριο το click away, την επιβολή δηλαδή διαδικτυακών ή τηλεφωνικών ραντεβού προκειμένου οι καταναλωτές να βρίσκονται ελάχιστοι στα καταστήματα. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο ο καταναλωτής θα παραγγέλνει το προϊόν διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον υπεύθυνο του καταστήματος και στον προκαθορισμένο χρόνο θα μεταβαίνει στο κατάστημα για δοκιμή του προϊόντος και ολοκλήρωση της αγοράς. Το click away δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.
Ο τρόπος αυτός επιλέχθηκε ως ο πλέον ασφαλής προκειμένου αφενός να λειτουργήσει η αγορά και αφετέρου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα καταστήματα, ιδιαίτερα σε επιβαρυμένες περιοχές της χώρας όπως είναι ειδικά η Λάρισα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στα χέρια τους, το προηγούμενο διάστημα τα καταστήματα λιανικής δεν αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης. Έχοντας μπει ο Δεκέμβριος με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να είναι ακόμη υψηλός, οι επιχειρηματίες αγωνιούν για το κατά πόσο μπορεί να διασωθεί ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς.
Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, τονίζει σε δραματικούς τόνους ότι το λιανεμπόριο πεθαίνει...
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Με τον ορίζοντα της πανδημίας να παραμένει θολός, ακόμη δεν έχει κλειδώσει η ημερομηνία ανοίγματος των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου . Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το πότε θα ανοίξει η αγορά.
Εάν και το λιανικό εμπόριο χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο πιο ασφαλής κλάδος μετά τα σχολεία, και εφόσον έχουν αποδείξει ότι δεν αποτελούν εστίες υπερ μετάδοσης του ιού, γιατί ματοκυλίζεται συνεχώς το άνοιγμα;
Από τις 30 Νοεμβρίου, αναβλήθηκε για 7 Δεκεμβρίου έπειτα μετατέθηκε για 14 Δεκεμβρίου και τώρα γίνεται συζήτηση για 21 Δεκεμβρίου, λίγο ακόμη και δεν θα έχει κανένα νόημα εάν ανοίξουμε ή όχι.
Αυτή την στιγμή το ζητούμενο των εμπόρων είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο έως τις 14 Δεκεμβρίου, για να υπάρχει ένα δεκαήμερο συνεχούς ροής στην αγορά έως τα Χριστούγεννα.
Οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στην παρατεταμένη περίοδο των lockdown.
Οι τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες του Δεκεμβρίου πού είναι κατεξοχήν μήνας της αγοράς και των καταναλωτών ενδέχεται να έχουν έως και τις μισές πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι έμποροι της Λάρισας είμαστε σε απόγνωση ζητάμε την άρση του lockdown με τα πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα βέβαια για να σώσουμε ότι σώζεται από την κρίσιμη εορταστική περίοδο, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ένα καλύτερο περιβάλλον και την ελπίδα να έχουμε στο μέλλον βιωσιμότητα.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο λαμβάνει αυξητικές διαστάσεις λόγω του lockdown καθόσον πλέον αποτελεί τον αποκλειστικό τρόπο των εμπορικών συναλλαγών.
Δυστυχώς στην Ελλάδα μόνο το 17% διαθέτει ηλεκτρονικό κανάλι με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι μεγαλύτεροι παίκτες της λιανικής και οι πολυεθνικές που έχουν δημοφιλή παρουσία στο διαδίκτυο παίρνοντας την μερίδα του λέοντος.
Οι 206.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά στα 2 lockdown αλλά και άλλες τόσες που υπολειτουργούν και πλήττονται άμεσα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και θα πρέπει να στηριχθούν τόσο τώρα όσο και μετά την πανδημία για εύλογο χρονικό διάστημα.
Ευχόμαστε να ανακοινωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται το άνοιγμα της αγοράς, γιατί τα καταστήματα αποτελούν ένα βασικό κρίκο για την βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών πού ζουν άκρως πιεσμένα τους τελευταίους μήνες.
Μέχρι να τελειώσει ο εφιάλτης θα πρέπει όλοι μαζί να περιορίσουμε την διασπορά.
Υπομονή, ψυχραιμία και να δείξουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη για να μείνουμε υγιείς και να πάρουμε πίσω την κανονικότητα στη ζωή μας.
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2025 | 19:27
Νέα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Ενημερωτική εκδήλωση στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2025 | 19:22
Νεκρό δελφίνι ξεβράστηκε στον Πλαταμώνα (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 16.09.2025 | 14:26
H σύζυγος του Αντετοκούνμπο, Μαράια, καταγγέλλει απειλές από Τούρκους: «Θα σκοτώσουμε όλη την οικογένειά σου» της γράφουν - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.09.2025 | 13:47
Προσχώρησε στη ΝΔ ο Ανδρέας Λοβέρδος -«Μακριά από ταμπέλες, επιβάλλονται συνεργασίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2025 | 13:41
Λάρισα: Απολογήθηκε ο ανήλικος για το ροζ βίντεο με χρήση ΑΙ– Ισχυρίστηκε πως δεν το κατασκεύασε ο ίδιος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.09.2025 | 13:33
Χρ. Κέλλας: Αν δεν πετύχουν τα μέτρα για τον περιορισμό της ευλογιάς θα πάμε σε lockdown - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2025 | 13:20
Πρωτοποριακή εφαρμογή για τα Επείγοντα στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.09.2025 | 12:48
Τακούδης: από Πέμπτη πέφτει στους 25 βαθμούς η μέγιστη στη Θεσσαλία- δεν φαίνονται βροχές (video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 07:51
Ποιά μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα εστιατορίων έρχεται στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 16:34
Βόλος: Αύριο το τελευταίο αντίο στη 48χρονη Ειρήνη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ν. Ιωνία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.09.2025 | 11:57
Με 42 λεπτά στην πύλη ξεκίνησε η εκκοκκιστική περίοδος στη Θεσσαλία- απογοήτευση αγροτών για τις τιμές (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 18:18
«Πόλεμος δέκα ημερών» για να ανακοπεί η διάδοση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα - Τσιάρας: Κινδυνεύουμε με lockdown - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 13:39
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύονται Ferrari, Porsche, 30 αυτοκίνητα και 11 ακίνητα της Πόπης Σεμερτζίδου και συγγενών της - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 16.09.2025 | 10:39
Καρδίτσα: «έσπασε» τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων και συνελήφθη - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 20:34
Βόλος: Δρομολόγιο «θρίλερ» για 19χρονη – Έπεσε θύμα παρενόχλησης μέσα σε υπεραστικό λεωφορείο - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 07:34
Σοκ στη Λάρισα: Άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του από το γιό του