ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ Ψυχαγωγία
Mυστικά για τέλεια μελομακάρονα
Φτιάξε τέλεια μελομακάρονα με μικρά μυστικά.
21.12.2014 | 15:44
Tο mamapeinao.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike, μοιράζεται τρία μυστικά για γευστικά μελομακάρονα.
Η πιο χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη ερώτηση είναι "μελομακάρονα ή κουραμπιέδες" και η σύγκριση ξεκινά. Βέβαια, σε αυτή την άτυπη μονομαχία κανένα από τα δυο γλυκά δεν βγαίνει νικητής, αφού το καθένα έχει τη δική του ανεπανάληπτη γεύση κι ιδιαίτερη νοστιμιά. Και πραγματικά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τραγανό ή αφράτο μελομακάρονο, σωστά μελωμένο, πλούσιο σε καρύδια, που μοσχοβολά από το πάντρεμα της κανέλας με το πορτοκάλι και το γαρίφαλο;
Πρόκειται για ένα γλυκό με αρχαιοελληνική καταγωγή. Το πρώτο συνθετικό της λέξη δηλώνει τη μελένια σύστασή του, το δεύτερο υποδεικνύει την προέλευσή του και φανερώνει ότι προέρχεται από τη λέξη "μακαρωνία", ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, που κι αυτή με τη σειρά της προήλθε από τη λέξη "μακαρία", ένα είδος πίτας που προσέφεραν μετά την κηδεία για να αναπαυθεί η ψυχή του νεκρού. Στο πέρασμα των χρόνων, το μελομακάρονο, χάρη στο μέλι που αποτελεί σύμβολο ευμάρειας, ευζωίας και γονιμότητας, συνδέθηκε με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Τα μελομακάρονα ή φοινίκια, όπως τα έλεγαν στη Μικρά Ασία και Κωνσταντινούπολη όπου τα έφτιαχναν πιο τραγανά και γεμιστά με αρκετό καρύδι, έχουν κι αυτά τα μυστικά τους για να γίνουν όπως τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Ακολουθήστε τις συνταγές μας για να φτιάξετε τα καλύτερα τραγανά μελομακάρονα ή μελωμένα με πλούσιο άρωμα κανέλας.
1.Υλικά
Τα καλά υλικά εξασφαλίζουν το όσο δυνατότερο εγγυημένο αποτέλεσμα. Το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ελαφρύ και φυσικά ελαιόλαδο. Επίσης θυμηθείτε το αλεύρι να μην είναι βαρύ και να το κοσκινίσετε. Και φυσικά τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα και το μέλι γεμάτο άρωμα.
2. Ζύμωμα και ψήσιμο
Δεν πρέπει να τα ζυμώσετε για πολύ ώρα, γιατί όσο πιο πολύ τα ζυμώσετε, τόσο πιο σφιχτά θα γίνουν. Το σωστό ζύμωμα γίνεται με το χέρι και μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Τα μελομακάρονα χρειάζονται λίγο ψήσιμο, περίπου 20 με 25 λεπτά, δηλαδή μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρυσοκαφετί χρώμα.
3. Σιρόπιασμα
Ανάλογα πώς τα προτιμάτε, θα τα σιροπιάσετε. Αν σας αρέσουν αρκετά μελωμένα, τότε τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο. Μην υπερβάλλετε στο πόση ώρα θα τα βουτήξετε μέσα στο σιρόπι, γιατί αν το παρακάνετε θα έχουν λασπώδη υφή με αντίκτυπο και στη γεύση τους. Αντιθέτως, αν τα προτιμάτε τραγανά, θα τα αφήσετε να κρυώσουν και θα τα μελώσετε με ζεστό σιρόπι.
Πηγή ladylike.gr
Η πιο χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη ερώτηση είναι "μελομακάρονα ή κουραμπιέδες" και η σύγκριση ξεκινά. Βέβαια, σε αυτή την άτυπη μονομαχία κανένα από τα δυο γλυκά δεν βγαίνει νικητής, αφού το καθένα έχει τη δική του ανεπανάληπτη γεύση κι ιδιαίτερη νοστιμιά. Και πραγματικά ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τραγανό ή αφράτο μελομακάρονο, σωστά μελωμένο, πλούσιο σε καρύδια, που μοσχοβολά από το πάντρεμα της κανέλας με το πορτοκάλι και το γαρίφαλο;
Πρόκειται για ένα γλυκό με αρχαιοελληνική καταγωγή. Το πρώτο συνθετικό της λέξη δηλώνει τη μελένια σύστασή του, το δεύτερο υποδεικνύει την προέλευσή του και φανερώνει ότι προέρχεται από τη λέξη "μακαρωνία", ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, που κι αυτή με τη σειρά της προήλθε από τη λέξη "μακαρία", ένα είδος πίτας που προσέφεραν μετά την κηδεία για να αναπαυθεί η ψυχή του νεκρού. Στο πέρασμα των χρόνων, το μελομακάρονο, χάρη στο μέλι που αποτελεί σύμβολο ευμάρειας, ευζωίας και γονιμότητας, συνδέθηκε με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Τα μελομακάρονα ή φοινίκια, όπως τα έλεγαν στη Μικρά Ασία και Κωνσταντινούπολη όπου τα έφτιαχναν πιο τραγανά και γεμιστά με αρκετό καρύδι, έχουν κι αυτά τα μυστικά τους για να γίνουν όπως τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Ακολουθήστε τις συνταγές μας για να φτιάξετε τα καλύτερα τραγανά μελομακάρονα ή μελωμένα με πλούσιο άρωμα κανέλας.
1.Υλικά
Τα καλά υλικά εξασφαλίζουν το όσο δυνατότερο εγγυημένο αποτέλεσμα. Το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι ελαφρύ και φυσικά ελαιόλαδο. Επίσης θυμηθείτε το αλεύρι να μην είναι βαρύ και να το κοσκινίσετε. Και φυσικά τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα και το μέλι γεμάτο άρωμα.
2. Ζύμωμα και ψήσιμο
Δεν πρέπει να τα ζυμώσετε για πολύ ώρα, γιατί όσο πιο πολύ τα ζυμώσετε, τόσο πιο σφιχτά θα γίνουν. Το σωστό ζύμωμα γίνεται με το χέρι και μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Τα μελομακάρονα χρειάζονται λίγο ψήσιμο, περίπου 20 με 25 λεπτά, δηλαδή μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρυσοκαφετί χρώμα.
3. Σιρόπιασμα
Ανάλογα πώς τα προτιμάτε, θα τα σιροπιάσετε. Αν σας αρέσουν αρκετά μελωμένα, τότε τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρύο. Μην υπερβάλλετε στο πόση ώρα θα τα βουτήξετε μέσα στο σιρόπι, γιατί αν το παρακάνετε θα έχουν λασπώδη υφή με αντίκτυπο και στη γεύση τους. Αντιθέτως, αν τα προτιμάτε τραγανά, θα τα αφήσετε να κρυώσουν και θα τα μελώσετε με ζεστό σιρόπι.
Πηγή ladylike.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 03.05.2024 | 14:26
Επιτέλους σήμανση στον ΠΑΘΕ για Ε-65 με αναγραφή της Καρδίτσας - ΕΛΛΑΔΑ | 03.05.2024 | 14:20
Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Αγία Τριάδα Βοιωτίας - Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.05.2024 | 14:02
Περίτεχνοι Επιτάφιοι στις ενορίες της Καρδίτσας (φωτο) - ΒΟΛΟΣ | 03.05.2024 | 13:38
Πεντακάθαρος ο Παγασητικός – Κατάλληλος για κολύμβηση - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2024 | 13:10
«Γεύματα Αγάπης» ενόψει του Πάσχα από την περιφέρεια Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 03.05.2024 | 13:03
Το αδιαχώρητο στα καφέ της Λάρισας και στην αγορά μεσημέρι Μεγάλης Παρασκευής (ΦΩΤΟ) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 03.05.2024 | 12:13
Κλείνει η κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσος- Χάνουν τη δουλειά τους 120 εργαζόμενοι - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 03.05.2024 | 12:10
New York Times: Πώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί της Ευρώπης, έγιναν ηγέτες της ανάπτυξης
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2024 | 12:46
Κατασχέθηκαν κρέατα από έξι κρεοπωλεία της Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2024 | 09:46
Βουτιά θανάτου για 65χρονο στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2024 | 19:32
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» στα 57 της η Πολυξένη Ζήλου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2024 | 19:46
Μαγαζί με κάρβουνα έκανε διασκευή το «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι: «Τρίκαλα καλέ, όχι Καρδίτσα» (ΒΙΝΤΕΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.05.2024 | 14:32
Έφυγαν πέντε Καρδιτσιώτες από τη ζωή - ανάμεσά τους κι ένας 62χρονος - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 02.05.2024 | 19:52
Πάρκαρε παράνομα και ζήτησε κατανόηση λόγω… γενεθλίων – Η απάντηση της τροχαίας - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2024 | 09:50
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.05.2024 | 19:14
Aδιάθετα περί τα 100 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις, λόγο για διορθωτική πληρωμή κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ