ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Σουτζουκάκια με πλιγούρι και ψωμί ολικής αλέσεως
Γεύση
Μπορείτε να μειώσετε τα λιπαρά κάτω του μισού σε σχέση με την παραδοσιακή συνταγή
Υλικά (για 8 άτοµα)
½ φλ. πλιγούρι
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
8 σκελίδες σκόρδου, λεπτοκοµµένες
3/4 κ.γ. ρίγανη, ξερή
1/4 κ.γ. κόκκινη καυτερή πιπεριά, λιωµένη
2 κονσέρβες ντοµάτες, κονκασέ (των 500 γρ.)
2 φλ. ψωµί ολικής αλέσεως, κοµµένο σε κοµµάτια
1 µεγάλο αβγό
1 ασπράδι αβγού
450 γρ. µοσχαρίσιος κιµάς, άπαχος
½ φλ. παρµεζάνα, τριµµένη
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. πιπέρι, φρεσκοτριµµένο αλάτι
½ κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουµε το πλιγούρι σε ένα µπολ και το καλύπτουµε µε ζεστό νερό. Το αφήνουµε να µουλιάσει για 30 λεπτά. Στραγγίζουµε καλά.
Σε µεγάλη κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, ζεσταίνουµε 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Ρίχνουµε το σκόρδο, τη ρίγανη και την πιπεριά και τα ανακατεύουµε για περίπου 1 λεπτό, µέχρι να µαλακώσουν, αλλά χωρίς να ροδίσουν. Προσθέτουµε την ντοµάτα και δυναµώνουµε ελαφρώς τη φωτιά, αφήνοντας τα υλικά να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά. Χαµηλώνουµε ξανά την ένταση και σκεπάζουµε το σκεύος, αφήνοντας τη σάλτσα να µαγειρευτεί µέχρι να δέσει, ανακατεύοντας συχνά.
Τοποθετούµε το ψωµί σε ένα µπολ και προσθέτουµε κρύο νερό. Το αφήνουµε να µουλιάσει για λίγα λεπτά και το στραγγίζουµε καλά. Χτυπάµε το αβγό και το ασπράδι σε ένα µεγάλο µπολ.
Προσθέτουµε το πλιγούρι, το ψωµί, τον κιµά, την παρµεζάνα, την κανέλα, το πιπέρι και το αλάτι και ζυµώνουµε. Πλάθουµε 20 κεφτεδάκια.
Σε µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε µέτρια φωτιά, ζεσταίνουµε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και γυρίζουµε τους κεφτέδες, µέχρι να ροδίσουν για 3-4 λεπτά. Τους τοποθετούµε σε ένα πιάτο µε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ρίχνουµε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και τα µαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 50 λεπτά. Δοκιµάζουµε τη σάλτσα και προσθέτουµε ζάχαρη, αν µας φαίνεται ξινή, και πιπέρι αν θέλουµε πιο έντονη γεύση.
Ανά µερίδα: 283 θερµίδες, 11 γρ. λιπαρά, 73 mg χοληστερόλη, 20 γρ. υδατάνθρακες, 23 γρ. πρωτεΐνη, 5 γρ. φυτικές ίνες, 687 mg νάτριο, 271 mg κάλιο.
Tips
Εναλλακτικά, σερβίρετε τα σουτζουκάκια με ζυμαρικά, ή ακόμη ανάμεσα σε ψωμάκια ολικής αλέσεως με λιωμένη άπαχη μοτσαρέλα.
Μπορείτε να τα κρατήσετε στη συντήρηση για τρεις ημέρες και στην κατάψυξη μέχρι και τρεις μήνες.
ΠΗΓΗ: Γευσιγνώστης, in.gr
- ΒΟΛΟΣ | 14.05.2024 | 22:36
Βασ. Σπανάκης: “Η ΝΔ εξασφαλίζει την ισχυρή φωνή της Ελλάδας στην Ε.Ε.” - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2024 | 22:08
Αφρικανική σκόνη: Νέο κύμα θα σαρώσει τη χώρα - Πότε θα «χτυπήσει» και πόσο θα διαρκέσει - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2024 | 21:54
Κηφισιά: Ξέχασαν αγοράκι 5 ετών για 6 ολόκληρες ώρες μέσα σε σχολικό λεωφορείο - Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2024 | 21:51
Σε ιστορία, πολιτισμό, τουρισμό, ανάπτυξη και περιβάλλον αφιερωμένο το 11ο Συνέδριο των Αγράφων της Πίνδου (φωτο - βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2024 | 21:45
ΕΟΑΣΚ: Να αποζημιωθούν για τις επανασπορές οι βαμβακοπαραγωγοί - κινητοποίηση την Πέμπτη στον ΕΛΓΑ - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2024 | 21:40
Εύβοια: Στο νοσοκομείο οδηγός τρακτέρ που ανετράπη και τον καταπλάκωσε - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2024 | 21:34
Κάθειρξη σε υπάλληλο ασφαλιστικού ταμείου του Βόλου που υπεξαίρεσε 474.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 21:26
Δείτε εικόνες από την κοσμοσυρροή στον Αγιο Αχίλλιο για τον μέγα Εσπερινό (ΦΩΤΟ)
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.05.2024 | 11:52
Προς τα 28 λεπτά το κιλό το σκληρό σιτάρι λόγω μειωμένης παραγωγής - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.05.2024 | 12:06
Το μεγάλο «κανόνι» στην αγορά των λιπασμάτων – «Βόμβα» με ακάλυπτες επιταγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2024 | 16:38
Θλίψη στη Λάρισα- έφυγε από τη ζωή 42χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2024 | 11:01
Θλίψη στη Λάρισα για τον θάνατο 53χρονου στρατιωτικού - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2024 | 11:51
Λίγα τα κεράσια στη Λαϊκή στο σταθμό στη Λάρισα, λίγες και οι αγορές από τον κόσμο λόγω ακρίβειας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 13.05.2024 | 15:20
13χρονος προσήχθη για την ομοφοβική επίθεση στον Κασσελάκη στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2024 | 15:24
Μεταξοχώρι Αγιάς: Μουσική πανδαισία στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2024 | 13:55
Άρωμα καφέ και... εξωστρέφεια για τη Λάρισα με το 1ο φεστιβάλ καφέ στην πόλη (ΦΩΤΟ)