ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Τα έργα πρέπει να «ωριμάζουν» με προτεραιότητα την Πολιτική Προστασία όχι τον παραγοντισμό...
και όχι τοπικιστικούς παραγοντισμούς

Τα έργα οφείλουν να «ωριμάζουν» με προτεραιότητα την Πολιτική Προστασία και όχι τοπικιστικούς παραγοντισμούς
Είναι προφανές ότι στο νεοσύστατο Ταμείο Ανάκαμψης προτεραιότητα έχουν τα ώριμα έργα, ωστόσο αυτό αφήνει εκτός σημαντικών έργων υποδομής το Νομό Καρδίτσας, που βρέθηκε εντελώς ανοχύρωτος στη τελευταία μεγάλη θεομηνία.
Το γεγονός ειδικά ότι τα έργα άρδευσης και αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου «ωρίμασαν» με βάση λογικές πολιτικού παραγοντισμού και τοπικιστικών σκοπιμοτήτων, οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε ένας συνολικός σχεδιασμός τους ένα master plan για το σύνολο της υδρολογικής λεκάνης της Θεσσαλίας.
Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό προτεραιότητα παίρνουν τα έργα Πολιτικής Προστασίας, στη συνέχεια τα έργα ύδρευσης και άρδευσης και φυσικά την καλύτερη επίδοση θα πρέπει να έχουν αυτά που είναι πολλαπλού σκοπού, πάντα με γνώμονα ωστόσο την αντιπλημμυρική θωράκιση.
Όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες πλημμύρες δύο φράγματα αυτό του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων και αυτό του Μουζακίου θα μας είχαν γλιτώσει από τεράστιες καταστροφές, αν είχαν κατασκευαστεί, όπως αποδείχτηκε με το φράγμα Σμοκόβου.
Η Καρδίτσα όμως έχει την ιδιαιτερότητα να είναι παντελώς ανοχύρωτη ως πολεοδομικό συγκρότημα , άρα τίθεται επιτακτική ανάγκη να «ωριμάσουν» έργα όπως η κατασκευή λιμνοδεξαμενών με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα σε Γαύρα, Καλέντζη και Καράμπαλη και φυσικά ένα πιο σύγχρονο δίκτυο ομβρίων που θα προστατεύουν την πόλη από τις πλημμύρες.
Αυτές μας οι επισημάνσεις εδράζονται στα πληροφορίες που συλλέγουμε ότι ο Τρικαλινός υφυπουργός Κώστας Σκρέκας σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό προωθούν για το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι και το πιο άμεσο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έργα όπως τα υπόγεια αρδευτικά έργα στα Τρίκαλα, ή το αρδευτικό φράγμα στο Ληθαίο, λόγω της.. «ωριμότητάς» τους, άρα και της ταχύτερης απορρόφησης των κονδυλίων ή έργα όπως ο δρόμος Λάρισας – Φάρσαλα του οποίου τις μελέτες τώρα συντάσσει η περιφέρεια και αναμένεται να κοστίσει περί τα 220 εκατομμύρια ευρώ!.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό, ειδικά για την Καρδίτσα που έχει υστερήσει τόσο στους δείκτες ανάπτυξης, όσο και στην υλοποίηση έργων Πολιτικής Προστασίας.
Αξίζει να τονιστεί ότι για παράδειγμα το έργο του φράγματος στο Ληθαίο έχει σχέση κόστους – οφέλους αρνητική σε σχέση με τα φράγματα Μουζακίου και Σκοπιάς, αφού το μεν πρώτο έχει κόστος ταμίευσης 12,5 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ενώ τα άλλα δύο 2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Και φυσικά τα Φάρσαλα έχουν ανάγκη περισσότερο από αντιπλημμυρική θωράκιση (και μαζί τους και ο κάμπος των Ανατολικών Σοφάδων και του Παλαμά που πλημμύρισαν από τον Ενιπέα) και από ύδρευση παρά από έναν δρόμο ασφαλή μεν τον οποίο όμως χρησιμοποιούν κυρίως οι νταλίκες για να αποφεύγουν τα διόδια στην Εθνική…!
Εν κατακλείδι οφείλουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η περιφέρεια να «ωριμάσουν» τώρα (που ολοκληρώνεται το τρέχον ΕΣΠΑ) έργα που δεν έγιναν επί δεκαετίες, προκηρύσσοντας τις απαραίτητες μελέτες, γιατί και το νέο ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί μελέτες… Το γεγονός ότι από τα 217 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία για αντιπλημμυρικά, μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ (λιγότερο από το ένα πέμπτο) αφορούσαν την πιο επικίνδυνη για πλημμυρικά φαινόμενα περιοχή της το Νομό Καρδίτσας, πρέπει να ανατραπεί δραματικά
ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 11:56
Σπεύδουν για ψώνια της τελευταίας στιγμής για το πασχαλινό τραπέζι οι Λαρισαίοι-μέχρι τι ώρα θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.04.2026 | 11:19
Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά της Καρδίτσας για τα πασχαλινά ψώνια - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.04.2026 | 11:14
Πως μπορεί να παραμείνει η βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 11.04.2026 | 11:08
Χίος: Εντυπωσιακή η Πρώτη Ανάσταση στη Χίο από τον «ιπτάμενο ιερέα» - ΒΟΛΟΣ | 11.04.2026 | 11:04
Απέραντη θλίψη στον Βόλο για τον χαμό 59χρονης εκπαιδευτικού – Εφυγε από τη ζωή η Αποστολία Βεργούλια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 11:01
Εσκίογλου: Η Ανάσταση του Κυρίου να μας βρει πιο κοντά στον συνάνθρωπο μας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.04.2026 | 10:58
Κ. Αγοραστός: Τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο όταν υπάρχει πίστη - ΛΑΡΙΣΑ | 11.04.2026 | 10:55
Συνελήφθη Λαρισαίος με 757 γραμ. κατεργασμένης και 858 ακατέργαστης κάνναβης
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:39
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο Αντώνης Δημηνίκος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.04.2026 | 16:09
Στολίστηκαν οι Επιτάφιοι της Καρδίτσας (φωτο - βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.04.2026 | 20:15
Προσωρινός ανάδοχος για το έργο παράκαμψης της Συκεώνας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 21:53
«Ω γλυκύ μου έαρ»- κατάνυξη από χιλιάδες πιστούς στη συγκέντρωση των επιταφίων στην κεντρική πλατεία Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:36
Βίντεο ντοκουμέντο: Ρομά ξηλώνουν χαλκό από φανάρια σε γραμμές του ΟΣΕ στα Παλαιοφάρσαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:44
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.04.2026 | 16:32
Στο Υπ. Οικονομικών η απόφαση για ενίσχυση 35 εκατ. στη μηδική, ανάλογα με την κοπή και κατά ζώνες τα ποσά - ΛΑΡΙΣΑ | 10.04.2026 | 11:54
Πλήθος Λαρισαίων στον Άγιο Νικόλαο για την κορύφωση του θείου δράματος με τον εσπερινό της αποκαθήλωσης (ΦΩΤΟ+video)












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed