ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών λόγω καθυστέρησης στο ΟΣΔΕ
Επιστολή-καμπανάκι του προέδρου της ΣΑΣΟΕΕ

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη – η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ανώτατη ηγεσία της κυβέρνησης, καθώς και στους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ – έστειλε σήμερα ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) εκφράζοντας εγγράφως τη διαμαρτυρία του για τον κίνδυνο να χαθούν οι επιδοτήσεις χιλιάδων αγροτών.
Η επιστολή αυτή έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Μπήκε για τα καλά και ο Απρίλιος και ακόμη να ξεκινήσει η συλλογή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τους 650.000 παραγωγούς της χώρας. Αυτή η τεράστια καθυστέρηση από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πραγματικά ακατανόητη για τους παραγωγούς αλλά και για τα σχεδόν 500 ΚΥΔ τα οποία είναι πλέον πιστοποιημένα σε όλη τη χώρα.
Είναι ακατανόητο γιατί ένα σύστημα υποβολής δηλώσεων, το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά τα τελευταία έτη με τις δηλώσεις να συλλέγονται εγκαίρως και τους παραγωγούς να πληρώνονται τις επιδοτήσεις τους σε ποσοστά που αγγίζουν το 100%, τίθεται σε κίνδυνο με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Τι άλλαξε από πέρυσι όπου η συλλογή των δηλώσεων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα;
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με το Πάσχα στο τέλος του Απριλίου με ποια λογική αναμένει το ΥΠΑΑΤ ότι οι δηλώσεις μπορούν να μαζευτούν σε διάστημα ενός μήνα; Γιατί βέβαια παραμένει η 15η Μαΐου ως καταληκτική ημερομηνία και η μηνιαία παράταση των προηγουμένων ετών δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη, αφού κανένα κράτος δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα φέτος.
Παρακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με υπομονή μία «χούφτα» ΚΥΔ (12 τον αριθμό) που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, να μην ακολουθούν την προσπάθεια που γίνεται από όλους μας για την αναβάθμιση του ΟΣΔΕ με νομιμότητα και σεβασμό στους παραγωγούς.
Κατά συνέπεια κ. Υπουργέ οφείλετε να αντιμετωπίσετε με αποφασιστικότητα αυτά τα φαινόμενα. Προφανώς όμως η μετριοπαθής σας στάση ερμηνεύεται ως αδυναμία, με αποτέλεσμα να επιχειρείται να τεθούν ως όμηροι οι εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγοί που υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ.
Η υποβολή των δηλώσεων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, καθώς κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τις επιδοτήσεις των παραγωγών. Απαιτείται λοιπόν από τη δική σας πλευρά να εξασφαλίσετε συνθήκες σταθερότητας και ίσης μεταχείρισης απέναντι σε όλους τους πιστοποιημένους φορείς, δίνοντας σαφές μήνυμα προς όλους ότι η τήρηση της νομιμότητας δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Από την πλευρά μας, έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε όχι μόνο την υπόστασή μας ως Συνεταιριστικές Οργανώσεις αλλά και τους παραγωγούς που εκπροσωπούμε και υπηρετούμε, και διαβεβαιώνουμε ότι θα προβούμε άμεσα σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να μας εμπαίζει.
Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις: «Ως εδώ και μη παρέκει».
Με τιμή,
Αλέξανδρος Κοντός
Πρόεδρος Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.11.2025 | 19:28
Τροχαίο με τραυματισμό μοτοποδηλάτη στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 06.11.2025 | 19:23
Κατάκλεψαν παλιό εργοστάσιο στον Βόλο - ΒΟΛΟΣ | 06.11.2025 | 19:15
Χρ. Τριαντόπουλος: Δρομολογείται δεύτερος κύκλος του “my Business Support” για επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον “Daniel” - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.11.2025 | 19:08
ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τρίτη δόση στο αγροτικό πετρέλαιο σε 82.624 δικαιούχους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.11.2025 | 19:00
Κέλλας: «Θα πληρώσουμε κανονικά στο τέλος Νοεμβρίου» τις αγροτικές επιδοτήσεις-τι είπε για εμβόλιο και φέτα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 06.11.2025 | 18:49
Πιερρακάκης: Η νέα εποχή των ΕΛΤΑ περνά μέσα από shop-in-shop και συνέργειες με την τοπική αγορά - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.11.2025 | 18:46
Συνάντηση Τσιάρα – Χάνσεν: Καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι η νέα ΚΑΠ θα παραμείνει εργαλείο ανάπτυξης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.11.2025 | 18:40
Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον E65 για την εκτέλεση ασφαλτικών εργασιών.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 05.11.2025 | 10:08
ΟΠΕΚΕΠΕ-Τσιάρας: Πότε θα πληρωθεί η Βασική – Ποιες άλλες πιστώσεις υπόσχεται το επόμενο διάστημα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.11.2025 | 16:25
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου σε ηλικία 56 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 05.11.2025 | 16:22
Θλίψη στη Λάρισα: έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ιατρός ψυχαναλυτής Κώστας Νασίκας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.11.2025 | 14:34
Μεγάλη κατολίσθηση στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Γλύστρας Μεσοχώρας (φωτ.) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.11.2025 | 13:15
Προσοχή έρχονται έντονες βροχοπτώσεις σε δύο κύματα από Δευτέρα στη Θεσσαλία λένε Τακουδης, Λαγουβάρδος - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.11.2025 | 12:59
Περιφέρεια Θεσσαλίας: H καύση υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών επισύρει ποινή μείωσης των επιδοτήσεων - ΕΛΛΑΔΑ | 05.11.2025 | 15:36
«Πυρήνας» βροχοπτώσεων χτυπά τη βόρεια Εύβοια – Μπαράζ κεραυνών και μεγάλα ύψη βροχής σε 9 περιοχές - ΛΑΡΙΣΑ | 05.11.2025 | 09:59
Από 24,5 ως 27,5 λεπτά τα συμβόλαια σκληρού σίτου με ΑΣ Φαρσάλων Ενιπέα






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed