Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Το κόστος είναι στο νερό και όχι στο πετρέλαιο για το θεσσαλικό κάμπο

Πως μετράπηκε πάλι σε σιτοβολώνα η ανατολική Θεσσαλία

Το κόστος είναι στο νερό και όχι στο πετρέλαιο για το θεσσαλικό κάμπο
12.02.2019 | 21:11
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Animus Benefits
Δαλαβίκας Bikes
alphawood
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Ένα μεγάλο σφάλμα που κάνουν αρκετοί αγρότες ιδιαίτερα της Ανατολικής Θεσσαλίας, στο λογαριασμό των εξόδων τους, είναι πως θεωρούν ότι ο σημαντικότερος συντελεστής του αυξημένου κόστους παραγωγής είναι το πετρέλαιο και το ρεύμα. Μάλιστα στα αιτήματά τους στις φετινές κινητοποιήσεις προτάσσουν το φθηνό πετρέλαιο, ως θέμα επιβίωσης, ίσως γιατί γνωρίζουν πως τα μεγάλα αρδευτικά έργα θέλουν πολλά χρόνια για να υλοποιηθούν...


Όπως εξήγησε χθες στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη», o ομότιμος καθηγητής της Γεωπονικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φάνης Γέμτος, το πετρέλαιο (εκτός αν κάποιος ποτίζει με πετρέλαιο) και το ρεύμα διαμορφώνουν ένα κόστος της τάξης των 25 ευρώ το στρέμμα στην Ανατολική Θεσσαλία και στην περιοχή των Φαρσάλων, όπου δεν υπάρχουν συλλογικά αρδευτικά δίκτυα, ενώ το νερό εκτοξεύει το κόστος στα 80 ευρώ το στρέμμα. Αντίθετα στη Δυτική Θεσσαλία (Καρδίτσα και Τρίκαλα) το κόστος του νερού πέφτει στα 15 με 20 ευρώ το στρέμμα.
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι αγρότες σταδιακά να εγκαταλείπουν το βαμβάκι, το καλαμπόκι, ενώ αδυνατούν να μπουν και σε ακόμη πιο υναμικές καλλιέργειες όπως οι δενδρώδεις και τα  λαχανικά, όπου το κόστος νερού είναι ακόμη πιο αυξημένο και έτσι στρέφονται σε στάρια.

 Όμως με τα σιτηρά ο τζίρος με μία μέση στρεμματική απόδοση 300 κιλών και μία ,μέση τιμή 20 λεπτά, είναι μόλις 60 ευρώ το στρέμμα. Αντίθετα με το βαμβάκι με 400 κιλά και 50 λεπτά το κιλό ο τζίρος είναι υπερτριπλάσιος στα 200 ευρώ το στρέμμα. Αυτός ο τζίρος χάνεται από όλη την τοπική οικονομία, από γεωπόνους, εταιρείες αγροτικών εφοδίων, μεταποίηση κλπ. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως πολλοί αγρότες είναι έτοιμοι να πάνε σε δενδρώδεις καλλιέργειες και τους σταματά η έλλειψη νερού ή το ακριβό κοστολόγιο του αρδευτικού νερού, τότε αντιλαμβάνεται κανείς, πως χάνεται τζίρος 500 και 800 ευρώ το στρέμμα και υποκαθίσταται από τζίρους 60 ευρώ.. Αυτό είναι σπατάλη πόρων, μέσων και προσπάθειας, είναι φτωχοποίηση και αποεπένδυση, εξαιτίας της αδυναμία της πολιτείας να προωθήσει τα μεγάλα αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία.

 Ασφαλώς και στη συνάντηση της Πέμπτης των Θεσσαλών αγροτών με τον Σωκράτη Φάμελλο μεταξύ των άλλων του κυβερνητικού κλιμακίου, πέραν του θέματος των δασικών χαρτών, θα έχουνι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να του θυμίσουν ότι είχε υποσχεθεί το 2017 το Σεπτεμβρη στο αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας, εναλλακτικά μεσαία αρδευτικά έργα αντί του Αχελώου και να του ζητήσουν να πει που βρίσκονται όλα αυτά τα φράγματα της Πύλης, του Μουζακίου, ή του Ενιππέα που είχε υποσχεθεί .κατέληξε ο κ. Γέμτος, για να σημειώσει ότι η σήραγγα εκτροπής της Δρακότρυπας κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας της εγκατάλειψης και μόλις προχθές εδέησε ο υπουργός κ. Σπίρζης να αναθέσει μελέτη 15 εκατομ. ευρώ για να δει τι μπορεί να σωθεί, όταν το πρόβλημα με τα φερτά υλικά και τα νερά στη σήραγγα που απειλούν με πλημμύρα το Μουζάκι, είναι από τον περασμένο Οκτώβρη...

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Μαουσίδης-Νάνος
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Ανδριώτης AE -  FiberPro2
Όλυμπος
Μένουμε ασφαλείς 300x250
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
Μένουμε Ασφαλείς 300x250 2
  ^