ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τι θέλουμε ακριβώς να πετύχουμε με την απορρόφηση των ΤΕΙ στα ΑΕΙ;
Του Δημήτρη Κουρέτα

Μετά από πάνω από οκτώ χρόνια ύφεσης, φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν έχουν βρεί τον τρόπο να πετύχουν τον απαραίτητο μετασχηματισμό που θα τους επιτρέψει να περάσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου προκύπτει ότι το 53% των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς, ενώ το 82% των νέων πιστεύει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν τους προετοιμάζει κατάλληλα για την αγορά εργασίας. Ακόμη, η ίδια έρευνα απέδειξε ότι παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση, οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.
Εχει προσαρμοστεί το ελληνικό πανεπιστήμιο στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας; Τι πρέπει να γίνει ώστε το Πανεπιστήμιο να αντιμετωπίσει επιτέλους το πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας;
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα έπρεπε να τίθεται αντιμέτωπη η εκάστοτε διοίκηση ενός Πανεπιστημίου.
Με μεγάλη έκπληξη διάβασα το σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα ο πρύτανης και περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιό μας. Θα περίμενε κανείς να δει κάτι το οποίο να έχει σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα της κρίσης. Αν κάποιος διαβάζει σχέδια ακαδημαϊκής ανάπτυξης πανεπιστημίων χωρών που πέρασαν κρίση σαν τη δικιά μας, θα δει ότι το οποιαδήποτε σχέδιο δημιουργούσε εστίες γνώσης σχετικές με το περιφερειακό ΑΕΠ, στην περιφέρεια που υπάρχει το πανεπιστήμιο, ούτως ώστε τα παιδιά που αποφοιτούν να βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους, οι δε επιχειρήσεις να επωφελούνται από την γνώση που υπάρχει τοπικά και θα αυξάνουν τον τζίρο τους αναζητώντας πτυχιούχους από το τοπικό πανεπιστήμιο εφόσον αυτό είχε προσαρμοστεί.
Διάβασα έκπληκτος ότι θα δημιουργηθούν τμήματα άσχετα με αυτό που περιγράφω όπως: Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ΒΟΛΟΣ), Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας (ΒΟΛΟΣ), Τμήμα Χρηματοοικονομικής Λογιστικής και Τραπεζικής (ΛΑΡΙΣΑ) , Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΛΑΡΙΣΑ), Φυσικής ( ΛΑΜΙΑ).
Αραγε αυτά έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία; Και αν είναι έτσι, με ποια μελέτη αυτό τεκμαίρεται; Αφού ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για τη δημιουργία 10 νέων τμημάτων, ας γίνουν σωστά τα υπάρχοντα. Επειδή ακριβώς είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον επιστήμονα να κάνει ουσιαστική έρευνα κάτω από τέτοιες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το ερευνητικό έργο ως κριτήριο για την αξιολόγησή του. Κι έτσι δημιουργείται χώρος για την εισαγωγή άλλων κριτηρίων, προσωπικού ή κομματικού χαρακτήρα.
Με λίγα λόγια, είμαι κάθετα αντίθετος στο σχέδιο αυτό και σε κάθε σχέδιο που μετατρέπει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εν προκειμένω, σε ένα Πανεπιστήμιο χωρίς προσωπικότητα. Ένα έκτρωμα που με το ζόρι και με εντολές του υπουργού κ. Γαβρόγλου βρήκε «πρόθυμη» την απερχόμενη διοίκηση. Η κουβέντα αυτή έγινε εντελώς πρόχειρα στο πανεπιστήμιό μας και με αδιαφάνεια. Τα ΤΕΙ μπορούν να εξελιχθούν όπως σε άλλες χώρες σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή ανάγκη τα ΤΕΙ Θεσσαλίας να γίνουν ένα ίδρυμα με το Πανεπιστήμιό μας.
*Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
- ΛΑΡΙΣΑ | 20.05.2026 | 13:31
Ημερίδα στην Αγιά για την παρουσίαση του έργου IPM-APPLE - ΛΑΡΙΣΑ | 20.05.2026 | 13:23
Π.Θ. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφαλείας στο «Γαιόπολις» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 13:15
Xρ. Δήμας: “Εντός του καλοκαιριού ολοκληρώνεται ο Ε65” - ΕΛΛΑΔΑ | 20.05.2026 | 13:10
Θρίλερ εν κινήσει στη Ναύπακτο: Τεράστιο φίδι μπλόκαρε το τιμόνι αυτοκινήτου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 12:49
Καιρός: Θερμικός θόλος φέρνει απότομη ανατροπή στην Ελλάδα - Πότε θα ανέβει ραγδαία η θερμοκρασία - ΛΑΡΙΣΑ | 20.05.2026 | 12:42
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.05.2026 | 11:49
Σχοινάς για ΟΠΕΚΕΠΕ: Τα Βορίζια είναι το τελευταίο επεισόδιο στο... πάρτι -Ούτε ευρώ στα λαμόγια - ΒΟΛΟΣ | 20.05.2026 | 10:04
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 07:55
Τροχαίο με ανατροπή φορτηγού στην Αμπελιά Φαρσάλων - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 18:08
Ελευθεροχωρινός: Πρέπει να γίνει φέτος το φθινόπωρο καύση των σιτοκαλαμιών για να καταπολεμηθεί η αγριοβρώμη (video) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 19.05.2026 | 09:50
Κρίσιμες ώρες για τη Γωγώ Μαστροκώστα – Νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 13:57
Έντονα προβληματισμένοι οι αγρότες Λάρισας μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ-έτοιμοι για κινητοποιήσεις - ΒΟΛΟΣ | 20.05.2026 | 10:04
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 13:39
Αποτροπιασμός για τους νέους βανδαλισμούς στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας -επιτακτική ανάγκη να μπουν κάμερες (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 10:04
Θύματα κλιματικής αλλαγής και φέτος οι αγρότες στον κάμπο-ξερή βέργα σε δέντρα και αγριοβρώμη αποδεκατίζουν τις σοδειές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 09:50
Τακούδης- επικαιροποίηση: Βροχερός καιρός στη Θεσσαλία μέχρι Κυριακή χωρίς έντονα φαινόμενα (χαλάζι)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed