ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Αλλεργία ή κρυολόγημα; Τα σημάδια για να ξεχωρίσεις επιτέλους τι σου συμβαίνει
Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη ότι δεν είναι κρύωμα;

Ωραία η άνοιξη, τα πουλάκια, τα λουλούδια, ο ήλιος που χαίρεσαι να βρίσκεσαι κάτω από το φως του, αλλά υπάρχουμε κι εμείς που -αλλεργίες γαρ- θα θέλαμε να την περάσουμε χωρίς να βγαίνουμε καθόλου από το σπίτι (Αν υποφέρεις, δες εδώ τι μπορείς να κάνεις). Μεγαλύτερο πρόβλημα από την ίδια την αλλεργία, αυτή καθεαυτή, είναι ότι έχει τα ίδια περίπου συμπτώματα με το κρύωμα και ανάθεμα πόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις από τι στο καλό πάσχεις.
Φτέρνισμα, κρυάδες, ρίγη, ξερόβηχας, πυρετός κ.α. είναι κατά κανόνα συμπτώματα γρίπης. Κατά κανόνα (άλλον όμως) μπορούν να είναι και συμπτώματα αλλεργίας. Αν λοιπόν ένα κρύωμα σε βρει την ίδια εποχή με τις αλλεργίες (που εξαιτίας της αλλαγής της θερμοκρασίας και του «μία ζέστη, μια κρύο» είναι Πάρα. Πολύ. Πιθανό.) μια σύγχυση, όσο να ναι, θα τη βιώσεις.
Μη μας ανησυχείς καθόλου. Συγκεντρώσαμε σε μια λίστα κάθε πιθανό σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιάζεις και την εξήγηση για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό.
1. Ενοχλήσεις στα μάτια: Αλλεργία
Ένα από τα πρώτα σημεία του σώματος που «χτυπούν» ανελέητα οι ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι τα ματιά. Αν στην καθημερινή σου Οδύσσεια έχει προστεθεί η φαγούρα και τα δακρυσμένα μάτια, σημαίνει ότι για άλλη μια χρονιά δεν γλίτωσες από τις αλλεργίες. «Μάτια,μύτη, αυτιά, λαιμός που σε φαγουρίζουν ή ενοχλούν ελαφρά σχετίζονται ξεκάθαρα με αλλεργίες. Ο λόγος που νιώθεις να τρώγεσαι είναι η ισταμίνη που απελευθερώνει το σώμα όταν ενεργοποιούνται τα αλλεργικά κύτταρα και προκαλούν φαγούρα», εξηγεί η Amy Shah, αλλεργιολόγος με έδρα την Αριζόνα. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να τα τρίψεις, προτίμησε να τους ρίξεις νερό ή ειδικές σταγόνες ορού για τα μάτια.
2. Η βλέννα της μύτης σου έχει έντονο πράσινο χρώμα: Κρυολόγημα
Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή έχεις πάρει έκφραση αηδίας, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα υγείας, αυτά είναι αναπόφευκτα. Όταν λοιπόν φτερνίζεσαι και συμβαίνει αυτό που μόλις διάβασες οι πιθανότητες κλείνουν προς το να έχεις αρπάξει το κρυωματάκι σου. Αυτό γιατί όπως λέει η Dr. Shah, οι εκκρίσεις της μύτης κανονικά έχουν διάφανο χρώμα. Όταν όμως κρυώνεις αποκτούν έντονο κίτρινο ή πράσινο χρώμα. Οπότε, όπως κατάλαβες, μιλάμε για κρύωμα.
3. Έχεις πυρετό: Κρυολόγημα
Πού κρύωσες πάλι; Γιατί για κρύωμα πρόκειται. Οι αλλεργίες σε αυτή την περίπτωση κρίνονται αθώες αφού σπάνια προκαλούν πυρετό. Αντιθέτως αν στο σώμα σου έχει εισβάλλει ιός ένας από τους πρώτους μηχανισμούς του οργανισμού για να τον καταπολεμήσει είναι να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός σου.
4. Πονόλαιμος ή έντονος βήχας: Κρυολόγημα
Κρύωμα και με τη βούλα. Γιατί; Επειδή ενοχλήσεις στο λαιμό, είτε ήπιες (όπως πόνος), είτε έντονες (όπως βήχας) προέρχονται από ιούς οι οποίοι προσβάλλουν την αναπνευστική σου οδό. Στη συνέχεια εξαπλώνονται στον αναπνευστικό σύστημα. Η μια περίπτωση που μπορεί να μιλάμε για αλλεργία είναι αν αισθάνεσαι ότι έχεις απλώς έναν ήπια ερεθισμένο λαιμό.
5. Μυϊκοί πόνοι στο σώμα: Κρυολόγημα
Αυτό που νιώθεις ότι όλο σου το σώμα πονάει (χωρίς να έχεις γυμναστεί πρόσφατα) και το μόνο φιλικό για σένα σημείο είναι το κρεβάτι είναι καθαρό κρύωμα. Ο λόγος που πονάς είναι επειδή τα κύτταρά σου πολεμούν τον εχθρό.
6. Εξανθήματα στο δέρμα: Αλλεργία
Είναι κόκκινα (ή γίνονται κόκκινα από το ξύσιμο), είναι ανάγλυφα και σε φαγουρίζουν. Πιθανότατα μιλάμε για κάποιο έκζεμα και, ναι, μπορείς να κατηγορήσεις τις αλλεργίες γι αυτό.
3 ακόμα σημάδια ότι πρόκειται για αλλεργία αν:
-Τα συμπτώματα έχουν την ίδια ένταση καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας
-Όταν πρόκειται για κρύωμα ο βήχας, το μπούκωμα κ.α. είναι στα πάνω τους το πρωί όταν ξυπνάς ή το βράδυ πριν κοιμηθείς. Η αλλεργία είναι λιγότερο επιλεκτική και τη νιώθεις όλη μέρα.
-Τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με το πέρασμα των ημερών
-Αν έχουν διάρκεια περισσότερες από πέντε μέρες το πιο πιθανό είναι ότι είσαι αντιμέτωπη με αλλεργία. Το κρύωμα υποχωρεί όταν ο οργανισμός σου νικήσει τον ιό που έχει προκαλέσει τη μόλυνση (κάτι που συνήθως κρατάει 4-5 μέρες) ενώ με τις αλλεργίες τα συμπτώματα μπορεί να συνεχίζουν όσο και οι αιτίες της αλλεργίας.
Έχεις οικογενειακό ιατρικό ιστορικό στις αλλεργίες
Όπως πολλές ακόμα ιατρικές καταστάσεις μπορεί να μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη. Με τον ίδιο τρόπο μορφές αλλεργίας όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα ή το έκζεμα είσαι γενετικά προδιατεθειμένη να τις εμφανίσεις αν κάποιος από τους προγόνους σου είχε παρόμοια συμπτώματα.
Πηγή ladylike.gr
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 20:18
Να ξαναδεί το θέμα του εμβολιασμού για την ευλογιά καλεί τον υπουργό ο Δημήτρης Κουρέτας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 19:45
Μεγάλη η συμβολή των γηγενών δημητριακών στην υγεία του ανθρώπου - Ημερίδα στη Λάρισα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 19:21
Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΛ να φύγει με 3 βαθμούς από την Κηφισιά- ισοφαρίστηκε στο 89 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΒΟΛΟΣ | 10.01.2026 | 17:24
Εκδήλωση για την πολεμική οικονομία στον Βόλο από τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 17:22
Φρίκη: 24χρονος κατηγορείται ότι άρπαξε 13χρονη, τη βίαζε και της έδινε ναρκωτικά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 17:21
Ημερίδα και εργαστήριο κοινωνικής καινοτομίας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 17:17
«Χειροπέδες» μετά από ένταλμα για εκβίαση, τοκογλυφία και ληστεία στη Λάρισα
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 11:07
Άνοιγμα σε αγορά 300 εκατ. καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 16:48
Ναι στον διάλογο στο Μαξίμου, όχι στο συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα, αποφάσισαν οι αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 12:01
Μεγάλη προσέλευση στην 49η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 14:03
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση της πανελλαδική μπλόκων στη Νίκαια που θα ορίσει ποιοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό(ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 10:36
Πιερία: «Το είχε πάρει πολύ βαριά» – Ο πατέρας του κτηνοτρόφου που αυτοκτόνησε μετά τη σφαγή του κοπαδιού του - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 09:49
Σήμερα η Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed