ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Κέλλας: Παράταση στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται
Στη συνάντηση φορέων, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα τη στήριξη της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης

Στη συνάντηση φορέων, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα τη στήριξη της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης της Θεσσαλίας, καθώς και του Εργαστηρίου Ζωής του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας, συμμετείχε ο βουλευτής ΝΔ ν. Λάρισας και πρ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, κατά την τοποθέτησή του, ανέδειξε τη σημαντική προσφορά των Κέντρων Πρόληψης στην κοινωνία και υπογράμμισε, ότι κάθε συζήτηση για το μέλλον τους θα πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα, θεσμικό διάλογο και σεβασμό στο έργο που επιτελούν.

Όπως ανέφερε, “τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν βάσει επταετούς Προγραμματικής Σύμβασης (η οποία λήγει 31/12/2027) μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Υγείας, ΕΕΤΑ και ΕΟΠΑΕ (πρώην ΟΚΑΝΑ), που ανανεώνεται κάθε 7 χρόνια από την ίδρυση των Κέντρων Πρόληψης. Τα 75 Κέντρα Πρόληψης σε όλη τη χώρα, επιχορηγούνται με 13εκ. ευρώ ετησίως από τον τακτικό προϋπολογισμό, για να παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης στους πολίτες, σε εκπαιδευτικούς, σε παιδιά, σε σχολεία και στην κοινότητα”. Τόνισε, επίσης, πως “στη σχετική Προγραμματική Σύμβαση υπάρχει πρόβλεψη, που δίνει τη δυνατότητα παράτασής της, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, μέχρι την υπογραφή της νέας, εφόσον συμφωνούν τα συμβαλλόμενα μέρη”.
Ο πρ. Υφυπουργός, αναγνώρισε την πολύχρονη συμβολή των Κέντρων Πρόληψης και του Εργαστηρίου Ζωής του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας, σημειώνοντας, ότι αποτελούν δομές με ουσιαστικό αποτύπωμα στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σταθερή βούληση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, ιδιαίτερα σε ζητήματα, που αφορούν τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία δομών, που παρέχουν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το Εργαστήριο Ζωής του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Λάρισας, ο κ. Κέλλας, επεσήμανε:
«H Περιφέρεια Θεσσαλίας εξέδωσε πρόσκληση χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, με αντικείμενο “Διετές πρόγραμμα δράσεων που σχετίζονται άμεσα με την πρωτογενή πρόληψη (επικοινωνία, αυτοεκτίμηση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, εξαρτήσεις, διαφορετικότητα, διαχείριση συγκρούσεων, σχολικός εκφοβισμός και επιθετικότητα, εφηβεία κ.α)”. Το πρόγραμμα αφορά τους κατοίκους του Νομού Λάρισας και απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους, νέους, γονείς, εκπαιδευτικούς και γενικότερα πολίτες που ζητούν ενημέρωση σε θέματα ψυχικής υγείας και χρήσης ουσιών. Το συγκεκριμένο έργο, όμως, έχει απόλυτη συνάφεια με το αντικείμενο του Κέντρου Πρόληψης και δεν φαίνεται ότι αφορά το Εργαστήριο Ζωής. Ο ΕΟΠΑΕ, ζητά, λοιπόν, ενημέρωση για τη συνάφεια του αντικειμένου, ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, καθώς η χρηματοδότηση των ίδιων υπηρεσιών από δυο πηγές, μπορεί να επιφέρει δημοσιονομικές διορθώσεις».
«Κανένας δεν θέλει να κλείσει το Εργαστήριο Ζωής. Κανένας δεν απαγορεύει τις δράσεις. Κανένας δεν το αποκλείει από τη χρηματοδότηση. Το μόνο που λέμε, είναι πως το αντικείμενο της πρόσκλησης πρέπει να είναι σαφές ώστε να μην δημιουργούνται αλληλοεπικαλύψεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κέλλας επισήμανε, ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα την προτεραιότητα που δίνει στην πρόληψη, μέσα από πολιτικές και δράσεις στον χώρο της υγείας, όπως τα οργανωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και οι πρωτοβουλίες έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την δημιουργία Μονάδων Ψυχικής Υγείας και για την Π.Ε Λάρισας.
«Τα θέματα πρόληψης, δεν έχουν ούτε κόμμα, ούτε χρώμα και δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο λαϊκισμού. Η κυβέρνησή μας τοποθετεί την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξάρτησης σε πρώτη προτεραιότητα. Η Πολιτεία είναι εδώ, παρέχοντας ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη και την απεξάρτηση, μέσω του ΕΟΠΑΕ και των Κέντρων Πρόληψης. Κανείς δεν περισσεύει, αρκεί να παρέχονται υπηρεσίες εκεί που υπάρχουν ανάγκες και να μην αλληλεπικαλύπτονται και να πληρώνονται διπλά», κατέληξε.
Τέλος, ο κ. Κέλλας, κάλεσε τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης του ν. Λάρισας, να επισκεφθούν μαζί τη διοίκηση του ΕΟΠΑΕ και να λάβουν σχετική ενημέρωση “από πρώτο χέρι”.
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 15.07.2026 | 01:37
Μουντιάλ 2026: Επιβλητική «φούρια ρόχα» έκανε… πλάκα στους Γάλλους και πέρασε στον τελικό! - ΛΑΡΙΣΑ | 15.07.2026 | 01:25
Ένα δέμα με ναρκωτικά από την Αθήνα, οδήγησε σε έξι συλλήψεις σε Μυτιλήνη και Λάρισα - ΔΙΕΘΝΗ | 15.07.2026 | 01:14
Ξεκίνησε ο νέος ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν από τις ΗΠΑ με 20 πολεμικά πλοία και εκατοντάδες στρατιωτικά αεροσκάφη - ΕΛΛΑΔΑ | 15.07.2026 | 01:04
Σπαρακτικές σκηνές στον Πειραιά για το τραγικό τέλος του ζευγαριού σε ΙΧ μέσα σε γκαράζ: «Το κορίτσι μου το έχασα» - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 15.07.2026 | 00:52
Δεύτερη χώρα ζητά άδεια για δημιουργία στρατού 10.000.000 ρομπότ για να αντιμετωπίσει την Κίνα - ΛΑΡΙΣΑ | 14.07.2026 | 21:30
Δημοτικό Συμβούλιο: Νέος αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης ο Μιχάλης Τσακίρης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.07.2026 | 21:26
Στο εδώλιο για την πλημμύρα στην Κάρλα: Παραπέμπονται σε δίκη τρία πρόσωπα - ΒΟΛΟΣ | 14.07.2026 | 21:18
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σοβαρές ελλείψεις, επιστημονικά σφάλματα και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία με την ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.07.2026 | 14:16
Θλίψη σε Αβδέλλα, Τρίκαλα και Λάρισα: «Έφυγε» στα 35 της η Πέννυ Ντόσσα – Ραγίζει καρδιές η ανάρτηση της μητέρας της - ΛΑΡΙΣΑ | 14.07.2026 | 09:18
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.07.2026 | 19:08
Το τελευταίο μίλι για τον Ε65 – Ο δρόμος γέφυρα για Ανατολική και Δυτική Ελλάδα - ΕΛΛΑΔΑ | 14.07.2026 | 09:41
Έρχονται τα πρώτα 40άρια στο τέλος της εβδομάδας – Η Κυριακή η πιο ζεστή μέρα, ξαναπέφτει η θερμοκρασία από Δευτέρα - ΕΛΛΑΔΑ | 14.07.2026 | 12:52
Πειραιάς-νεκρό ζευγάρι: Είχαν αναμμένη μηχανή για το aircondition μέσα σε κλειστό γκαράζ- πέθαναν από αναθυμιάσεις - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.07.2026 | 09:43
Β. Κοτζαμάνης: Δεν προτείνονται λύσεις ρεαλιστικές και ολιστικές από τα κόμματα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.07.2026 | 14:10
Νωρίτερα πληρωμές άμεσων ενισχύσεων και πρόσθετες στρεμματικές ενισχύσεις για στήριξη αγροτών λόγω υψηλού κόστους λιπασμάτων - ΕΛΛΑΔΑ | 14.07.2026 | 09:08
Σαλμονέλα στη Λαμία: Βρήκαν τον προμηθευτή κοτόπουλων – Έρευνες για τη μονάδα εκτροφής










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed