ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Σφοδρή σύγκρουση για την ανακύκλωση στον ΧΥΤΑ Βόλου – Καταγγελίες για «ακύρωση της διαδικασίας»
Και απάντηση για ελέγχους και προσωρινή διαχείριση

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για τον τρόπο διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών στον ΧΥΤΑ Βόλου, με τον πυρήνα της διαφωνίας να αφορά το αν τα υλικά του μπλε κάδου υφίστανται ορθή επεξεργασία ή αν, όπως καταγγέλλεται από τη μειοψηφία, συμπιέζονται και οδηγούνται σε διαδικασίες που «ακυρώνουν στην πράξη την ανακύκλωση». Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκονται οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος, Φώτη Λαμπρινίδη, και του δημοτικού συμβούλου της «Συμμαχίας για τον Βόλο», Στέλιου Λημνιού.
Ο κ. Λαμπρινίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, υποστήριξε ότι η Περιφερειακή Ενότητα προχώρησε άμεσα σε αυτοψία μετά τη δημοσιοποίηση του ζητήματος, προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Όπως ανέφερε, η υπηρεσία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο συλλογής στοιχείων – μεταξύ αυτών ζυγολόγια και σχετικά έγγραφα – ώστε να αποτυπωθεί πλήρης εικόνα της διαχείρισης.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ύπαρξη προσωρινής διαδικασίας συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών εντός του ΧΥΤΑ με σκοπό τη μετέπειτα μεταφορά τους σε Κέντρο Διαλογής, έπειτα από άδεια που έδωσε ο ΦΟΔΣΑ Θεσσαλίας στον Δήμο Βόλου, σημειώνοντας ότι ο έλεγχος συνεχίζεται και δεν έχουν εξαχθεί οριστικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπηρεσίες διαπίστωσαν την παρουσία όγκου ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρόπου διαχείρισής τους.
Στον αντίποδα, ο κ. Λημνιός αμφισβήτησε έντονα τη διαδικασία που ακολουθείται, υποστηρίζοντας ότι τα υλικά του μπλε κάδου δεν θα έπρεπε να υφίστανται συμπίεση ή ανάμειξη στον χώρο του ΧΥΤΑ, αλλά να οδηγούνται απευθείας σε διαλογή. Όπως κατήγγειλε, η πρακτική αυτή «ουσιαστικά καταργεί την ανακύκλωση», καθώς δυσχεραίνει ή καθιστά αδύνατη την επεξεργασία των υλικών στη συνέχεια.
Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει χρήση μηχανημάτων συμπίεσης και μεταφορά υλικών προς άλλες περιοχές, όπως η Λάρισα και η Καρδίτσα, θέτοντας ζήτημα για το τελικό στάδιο επεξεργασίας τους και τη λειτουργικότητα των υφιστάμενων δομών διαλογής. “Στην ουσία τα υλικά από τη στιγμή που συμπιέζονται δεν είναι δυνατόν να γίνει διαλογή τους σε ΚΔΑΥ. Άρα πάνε για ταφή” τόνισε.
Από την πλευρά της Περιφέρειας επισημαίνεται ότι η διαδικασία βρίσκεται σε φάση ελέγχου και τεκμηρίωσης, ενώ από τη δημοτική πλευρά της μειοψηφίας τίθενται ζητήματα νομιμότητας και περιβαλλοντικής επάρκειας του μοντέλου διαχείρισης.
Η υπόθεση παραμένει ανοικτή, καθώς οι υπηρεσιακοί έλεγχοι συνεχίζονται και αναμένεται η έκθεση αυτοψίας που θα αποσαφηνίσει κρίσιμα σημεία της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών στον ΧΥΤΑ Βόλου.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.06.2026 | 12:44
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: έρχονται συλλήψεις και στη Θεσσαλία- Η… υπόγεια διαδρομή Κοζάνης–Αγρινίου - ΒΟΛΟΣ | 03.06.2026 | 12:09
Για “γραφειοκρατικό παραλογισμό” κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος – Χωρίς δημόσια παιδοψυχιατρική κάλυψη η Μαγνησία - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 03.06.2026 | 11:38
ΑΕΛ : Το «πλάνο» Κασίδη και όλο το παρασκήνιο των εξελίξεων γύρω από το ιδιοκτησιακό - ΛΑΡΙΣΑ | 03.06.2026 | 11:33
Τραγωδία στo δρόμο από Φάρσαλα για Βόλο – Νεκρός οδηγός μετά από εκτροπή αυτοκινήτου - ΕΛΛΑΔΑ | 03.06.2026 | 11:30
Πανελλαδικές 2026: Τα σημερινά θέματα σε Αρχαία, Βιολογία και Μαθηματικά – Οι πρώτες εκτιμήσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 03.06.2026 | 11:25
Κόκκαλης καλεί Σχοινά: «Πού είναι τα 160 εκατ. ευρώ που υποσχεθήκατε σε αγρότες και κτηνοτρόφους;» - ΛΑΡΙΣΑ | 03.06.2026 | 10:30
Παρουσιάστηκε στη Λάρισα το νέο βιβλίο του Αντώνη Ρουπακιώτη για τη δικαστική εξουσία (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.06.2026 | 10:18
Δίκη για την τραγωδία των Τεμπών-Χρ. Βλάχος: «Να επισπευστούν οι διαδικασίες για να αποτραπούν οι παραγραφές» (ΦΩΤΟ+video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 17:33
Πλήθος Λαρισαίων στο τελευταίο αντίο της Κατερίνας Ζιαζιά- Σουφλιά στο παρεκκλήσι του γηροκομείου (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 02.06.2026 | 08:55
Βόλος: Δύο τραυματίες σε τροχαίο έξω από το τούνελ της Γορίτσας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.06.2026 | 12:52
Τακούδης: «Δεν φαίνεται να έρχεται κάποιος καύσωνας μέσα στον Ιούνιο» - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 13:35
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 12:23
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 19:11
Έβγαλαν τρακτέρ μέσα στο καλοκαίρι στον κόμβο Πλατυκάμπου οι αγρότες για τις πληρωμές ΑΑΔΕ και το κόστος παραγωγής (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.06.2026 | 09:13
Πως Ινδία και Πορτογαλία προχώρησαν έργα μεγαλύτερα από τον Αχελώο-αύριο στο ΣτΕ εκδικάζεται η προσφυγή Αιτωλοακαρνάνων - ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 13:14
Διαμαρτυρία αγροτών με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης των Φαρσάλων (ΦΩΤΟ)









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed