ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αμβρακικός: Συγκλονιστικό βίντεο με μητέρα δελφίνι που θρηνεί το μικρό της - Αρνείται να το αφήσει
Έκκληση προς όλους να μην πλησιάζουν τη μητέρα ρινοδέλφινο που πενθεί για το μικρό της έκανε το ερευνητικό κέντρο Αρίων.

Ένα σπάνιο και συγκινητικό περιστατικό άγριας ζωής καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον Αμβρακικό Κόλπο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ». Μία μητέρα ρινοδέλφινου (Tursiops truncatus) παραμένει αδιάκοπα δίπλα στο νεκρό νεογνό της, επιδεικνύοντας έντονη προστατευτική και πένθιμη συμπεριφορά.
Όπως αναφέρουν επαγγελματίες της θάλασσας στον Αμβρακικό και συνεργάτες της Μονάδας Βιοπαρακολούθησης Θαλάσσιων Θηλαστικών του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κάθε ανθρώπινη προσέγγιση προκαλεί σοβαρό στρες στη μητέρα. Ο κ. Γιάννης Γιόβανος από την Amvrakikos Cruises σημειώνει ότι το ζώο προσπαθεί να απομακρύνει το μικρό του από ανθρώπους και σκάφη.
Στην ανακοίνωση του Κέντρου τονίζεται: «Παρακαλούνται θερμά πολίτες, επισκέπτες, σκάφη αναψυχής και αλιείς να ΜΗΝ προσεγγίζουν το δελφίνι και να διατηρούν μεγάλη απόσταση ασφαλείας». Επισημαίνεται ότι η ανθρώπινη όχληση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη φυσική διαδικασία θρήνου, να προκαλέσει ακραίο στρες ή επιθετική συμπεριφορά, ενώ ενδέχεται να επιφέρει και ποινικές συνέπειες, καθώς τα θαλάσσια θηλαστικά προστατεύονται αυστηρά από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Η αποφυγή προσέγγισης είναι κρίσιμη και για λόγους ανθρώπινης ασφάλειας. Τα δελφίνια σε κατάσταση έντονου στρες ή προστατευτικής συμπεριφοράς μπορεί να αντιδράσουν απρόβλεπτα στην παρουσία ανθρώπων ή σκαφών.
Καταγεγραμμένη συμπεριφορά θρήνου στα κητώδη
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Έλενα Ακριτοπούλου, στέλεχος του «ΑΡΙΩΝ», εξηγεί ότι «το πένθος στα κητώδη αποτελεί καταγεγραμμένη και εξαιρετικά σύνθετη κοινωνική συμπεριφορά». Όπως αναφέρει, μητέρες δελφινιών και φαλαινών έχουν παρατηρηθεί διεθνώς να παραμένουν δίπλα στα νεκρά μικρά τους για ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες, πριν τα εγκαταλείψουν.
Η ίδια σημειώνει πως, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη τεκμηριωμένη καταγραφή συμπεριφοράς θρήνου κητώδους στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό καθιστά το περιστατικό ιδιαίτερα σημαντικό για την επιστημονική κοινότητα και την κατανόηση της κοινωνικής ζωής των θαλάσσιων θηλαστικών.
Η σημασία του πληθυσμού ρινοδέλφινων του Αμβρακικού
Ο πληθυσμός των ρινοδέλφινων στον Αμβρακικό Κόλπο θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους της Μεσογείου, με υψηλή οικολογική αξία για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου. Η προστασία τους αποτελεί προτεραιότητα για τους επιστήμονες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΡΙΩΝ» παρακολουθεί επιστημονικά το περιστατικό και ενημερώνει διεθνείς οργανισμούς και διακρατικές συμβάσεις προστασίας θαλάσσιων θηλαστικών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο σεβασμός στην ηρεμία του ζώου είναι πράξη πολιτισμού, ενσυναίσθησης και ουσιαστικής προστασίας της άγριας ζωής».
- ΕΛΛΑΔΑ | 29.06.2026 | 21:55
Φθιώτιδα: Στη φυλακή ο 65χρονος που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος 12χρονου - ΒΟΛΟΣ | 29.06.2026 | 21:45
«Καμπάνα» σε stalker που είχε γίνει «σκιά» της πρώην του στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 29.06.2026 | 21:39
Εφετείο Λάρισας: Διατήρησε την καταδίκη του 39χρονου για κακοποίηση και θανάτωση αδέσποτων ζώων στον Βόλο - ΒΟΛΟΣ | 29.06.2026 | 21:32
Συνάντηση Περιφέρειας και Δήμου Αλμυρού για έργα υποδομής και Πολιτική Προστασία - ΛΑΡΙΣΑ | 29.06.2026 | 20:56
Η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διακυβέρνηση του κόσμου και της χώρας- εκδήλωση του Θωμά Παπαλιάγκα (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.06.2026 | 20:44
Πιστώθηκε σήμερα η ενίσχυση de minimis σε 26.218 παραγωγούς μηδικής - ΔΙΕΘΝΗ | 29.06.2026 | 20:29
«Heat Dome» πάνω από την Ευρώπη: Η κόλαση του καύσωνα μετακινείται ανατολικά, ποιες χώρες παίρνουν «σειρά» - ΒΟΛΟΣ | 29.06.2026 | 20:16
Καταγγελία για βιασμό 19χρονης στη Σκόπελο: «Ο, τι έγινε, ήταν με τη συναίνεσή της», λέει ο 28χρονος
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.06.2026 | 23:16
Ουρές χιλιομέτρων λόγω τροχαίου στην παλιά Λάρισας- Θεσσαλονίκης στη Γυρτώνη-Τρεις τραυματίες - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 28.06.2026 | 10:12
Όταν στη Λάρισα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 46 βαθμούς Κελσίου- ποιό ήταν το θερμότερο καλοκαίρι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.06.2026 | 14:28
H πρόβλεψη Τακούδη μέχρι 10 Ιουλίου: Κίνδυνος αστάθειας μετά τις 4 Ιουλίου - κανονικές θερμοκρασίες μέχρι 10 Ιουλίου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.06.2026 | 20:12
Αναλυτικά οι πληρωμές, συνολικού ποσού 617,5 εκατ. ευρώ σε 529.494 μοναδικούς δικαιούχους (πίνακες) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.06.2026 | 09:38
Αγροτικές ενισχύσεις: Συνεχίζεται η προσπάθεια για πληρωμές μέσα στο ΣΚ έγιναν κάποιες πιστώσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 28.06.2026 | 11:58
Στους 39 βαθμούς ανεβαίνει αυτή την εβδομάδα ο υδραργυρος στη Λάρισα- ο πρώτος μίνι καύσωνας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.06.2026 | 09:53
Τραγικό τροχαίο στα Τρίκαλα με έναν νεαρό νεκρό κι έναν σοβαρά τραυματία - ΛΑΡΙΣΑ | 28.06.2026 | 09:57
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed