ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Απόγνωση σε Ημαθία και Πέλλα: Παραμορφώνονται οι καρποί και ξεραίνονται τα δέντρα
Τεράστιο το πρόβλημα στα ροδάκινα αλλά και σε άλλα φρούτα - Τι λένε αγροτοσυνδικαλιστές

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί αλλά και αγρότες που καλλιεργούν άλλα δέντρα, τα οποία παράγουν φρούτα σε Πέλλα και Ημαθία, αφού βλέπουν τους καρπούς να παραμορφώνεται και τα δέντρα τους να ξεραίνονται.
Μάλιστα, το πρόβλημα εντείνεται χρόνο με το χρόνο και επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερα στρέμματα, με αγροτοσυνδικαλιστές να αναφέρουν στο ethnos.gr ότι από τη μία πλευρά δεν έχει διαπιστωθεί επακριβώς, ποια είναι η αιτία και από την άλλη η Πολιτεία μέχρι στιγμής έχει δώσει μόνο κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις σε μερίδα αγροτών που επλήγησαν.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, Δημήτρης Τσιουλάκος, το πρόβλημα με την παραμόρφωση των καρπών των ροδάκινων πρωτοεμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια στο χωριό Αμπελιές Πέλλας αλλά επεκτάθηκε σε μία τεράστια έκταση. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μέσα σε περίπου μόλις δύο χρόνια, από πέντε στρέμματα που ήταν η πληγείσα έκταση, αυξήθηκε σε περίπου 21.000 στρέμματα.
Μάλιστα, το πρόβλημα επεκτάθηκε και σε άλλα φρούτα, όπως τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, ενώ πλέον απειλούνται και τα κεράσια.
«Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι έχουν πληγεί περίπου 21.000 στρέμματα, τα οποία μπορεί να είναι και περισσότερα, αφού πολλοί αγρότες δεν δηλώνουν τη ζημιά από φόβο, μήπως τους επιβληθεί το ξερίζωμα των δέντρων. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται συνεχώς η παραγωγή και κατά συνέπεια το εισόδημα των αγροτών», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσιουλάκος.

Άγνωστη η αιτία
Κατά τον ίδιο, οι αγρότες απευθύνθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία της παραμόρφωσης των καρπών. Όπως λέει, επιλέχθηκε η λύση του Μπενάκειου, διότι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», δεν έχει την απαιτούμενη επιστημονική στελέχωση.
«Από το Μπενάκειο οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι ενδεχομένως το πρόβλημα οφείλεται σε ακάρια και πρέπει να χρησιμοποιούνται μυκητοκτόνα. Αυτό σημαίνει περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να βοηθήσει του πληγέντες αλλά το το 2024 δόθηκε σε κάποιους αποζημίωση από 170 έως 220 ανά στρέμμα και έκτοτε τίποτα άλλο», λέει ο κ. Τσιουλάκος.
Κίνδυνος επέκτασης
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας αναφέρει ακόμα ότι υπάρχει τεράστια ανησυχία στο σύνολο του αγροτικού κόσμου της περιοχής, εξαιτίας του φόβου της επέκτασης του προβλήματος.
«Προσπαθούν οι συνάδελφοι από ένα ματάκι να γίνει δέντρο και όταν μεγαλώσει, παραμορφώνεται. Πηγαίνει χαμένος ο κόπος τους, παθαίνουν και οικονομική καταστροφή. Το υπουργείο μας είπε ότι πρέπει να κοπούν και να ξεριζωθούν τα δέντρα. Εμείς ζητάμε να καλυφθεί οικονομικά η ζημιά που έπαθαν οι συνάδελφοι και να επιδοτηθούν σκευάσματα, για να καταστραφεί το όποιο μικρόβιο, διότι έχει εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, διότι υπάρχει τεράστιος φόβος, μήπως μείνουμε εντελώς χωρίς παραγωγή. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε, ποιο είναι επακριβώς το πρόβλημα, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να το καταπολεμήσουμε εύκολα. Παλεύουμε με διάφορα σκευάσματα αλλά δεν καταφέρνουμε πολλά πράγματα», τονίζει ο κ. Τσιουλάκος.

Αγρότες έχουν χάσει μέχρι και το 60% της παραγωγής τους
Για πολύ μεγάλο πρόβλημα στην καλλιέργεια των ροδάκινων, το οποίο έχει επεκταθεί στα βερίκοκα, στα δαμάσκηνα και τελευταία και στα κεράσια, κάνει λόγο και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Γιάννης Δαληγκάρος, ο οποίος ασχολείται με τη γεωργία στην Κουλούρα Ημαθίας.
«Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στα ροδάκινα αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα δέντρα με φρούτα. Βλέπεις βερικοκιές να ξεραίνονται από τη μέση και πάνω. Η παραγωγή μου έχει καταστραφεί σε ποσοστό 60% και το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς άλλους συναδέλφους. Στην Ημαθία και στην Πέλλα σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Χρόνο με το χρόνο βλέπουμε ολοένα και περισσότερα δέντρα να πλήττονται από την αρρώστια και από την παραμόρφωση να ξεραίνονται. Το μοναδικό εισόδημά μας είναι οι καλλιέργειες και βλέπουμε κάθε έτος να μειώνεται. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ελπίζουμε ότι την επόμενη χρονιά θα βελτιωθεί η κατάσταση αλλά, δυστυχώς, συνεχώς χειροτερεύει», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Δαληγκάρος.
ethnos.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 10:11
Μαμάκος – Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Πoντίων: «Παρακαταθήκη ευθύνης για επόμενες γενιές η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 10:04
Θύματα κλιματικής αλλαγής και φέτος οι αγρότες στον κάμπο-ξερή βέργα σε δέντρα και αγριοβρώμη αποδεκατίζουν τις σοδειές - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 09:54
Υγειονομικά κατάλληλες οι πισίνες του Κολυμβητηρίου Λάρισας - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 19.05.2026 | 09:50
Κρίσιμες ώρες για τη Γωγώ Μαστροκώστα – Νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 08:20
Εντάξεις τον Ιούνιο και πληρωμές έως τα τέλη Ιουλίου για τους Νέους Αγρότες και εκκρεμότητες ΠΑΑ - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 08:15
Στη Λάρισα το «Δέντρο του αγώνα για Δικαιοσύνη» – Στο Πάρκο των Χρωμάτων το Μνημείο για τα θύματα των Τεμπών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 08:05
Επαναστατούν τα ΚΥΔ, ούτε το 5% των λαθών δεν διευθετούνται με το «παράθυρο» λύσης για εκκρεμότητες 2025 - ΔΙΕΘΝΗ | 19.05.2026 | 08:00
Patriot στην Τουρκία στέλνουν οι Γερμανοί - Ολοένα και πιο κοντά Άγκυρα και Βερολίνο
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2026 | 09:35
Απελπισία στα σταροχώραφα της Λάρισας: Aγριοβρώμη σε ποοστό 80% διαπίστωσε ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 09:48
Καιρός: Έρχεται τριήμερο με χαλάζι και καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.05.2026 | 08:17
Δύο Λαρισαίοι, τέσσερις Βολιώτες και τέσσερις Τρικαλινοί εκλέχτηκαν στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.05.2026 | 18:11
Τακούδης: Βροχές αύριο στη Θεσσαλία και από Παρασκευή μέχρι Δευτερα- μικρή πιθανότητα για χαλάζι (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2026 | 20:35
Στο επίκεντρο εκδήλωσης το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 09:52
Ενδοσχολικές εξετάσεις: Πρεμιέρα σήμερα για τους μαθητές του Λυκείου – Πότε ολοκληρώνονται και πότε αρχίζουν οι Πανελλήνιες - ΔΙΕΘΝΗ | 18.05.2026 | 12:21
Καιρός: Δυσάρεστα τα νέα στοιχεία για το super El Niño - Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα το καλοκαίρι - ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2026 | 08:22
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδιάζει το μέλλον της αγροτικής παραγωγής – Ανοικτή συζήτηση σήμερα στη Λάρισα











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed