ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Γιατί η εποχική γρίπη είναι τόσο «επιθετική» φέτος: Λοιμωξιολόγος του «Σωτηρία» εξηγεί τα δύο αίτια
Σε φάση έξαρσης βρίσκεται η εποχική γρίπη στη χώρα μας, με την επιδημιολογική εικόνα να παρουσιάζει «σφοδρότητα»

Σε φάση έξαρσης βρίσκεται η εποχική γρίπη στη χώρα μας, με την επιδημιολογική εικόνα να παρουσιάζει «σφοδρότητα» και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να καταγράφουν αυξητική τάση στις νοσηλείες.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εστιάζοντας στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ενώ προειδοποιούν ότι το κύμα της επιδημίας θα έχει διάρκεια.
Τα δύο αίτια: «Διεθνής σφοδρότητα» και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
Μιλώντας στο Orange Press Agency για την τρέχουσα κατάσταση, η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος στην Γ- Πανεπιστημιακή Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», Ελένη Κάκαλου, εξηγεί τους λόγους της φετινής έντασης του φαινομένου.
«Θα θέλαμε, αρχικά, να στείλουμε ένα μήνυμα για τη γρίπη. Όπως κάθε εποχή υπάρχουν χειρότερες, καλύτερες χρονιές. Φέτος διεθνώς υπάρχει μια σχετική σφοδρότητα στην επιδημία της γρίπης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η κυρία Κάκαλου επισημαίνει ως βασικό πρόβλημα την μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού: «Στη χώρα μας ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι φέτος είναι σαφώς μικρότερος ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί. Θα θέλαμε λοιπόν να ξαναθυμίσουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμα, χωρίς συνταγή γιατρού στο φαρμακείο, εμβόλια για όλους όσους τα χρειάζονται. Για τους δε άνω των 65 ή με σοβαρά προβλήματα υγείας, υπάρχει και ένα ανοσοενισχυμένο εμβόλιο με καλύτερη αποτελεσματικότητα που χρήζει όμως συνταγής γιατρού».
Τι πρέπει να προσέξουμε: Τα συμπτώματα και ο κανόνας του «πρώτου 24ώρου»
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Η έμπειρη ιατρός του «Σωτηρία» συμβουλεύει τους πολίτες να μην αμελούν τα συμπτώματα:
«Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα για τη γρίπη -πυρετό, φαρυγγαλγία, μυαλγίες, ρίγη και πιθανά και αναπνευστική δυσχέρεια μαζί με βήχα- μπορεί να απευθυνθεί στο γιατρό του, ιδανικά στο πρώτο 24ωρο, να επιβεβαιωθεί αυτό με κάποιο γρήγορο τεστ και στη συνέχεια να πάρει άμεσα κάποια αντιική αγωγή που θα μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών».
Η πορεία της επιδημίας: Αυξημένες νοσηλείες και θάνατοι
Σύμφωνα με την κα Κάκαλου, διανύουμε την περίοδο κορύφωσης, ωστόσο η γρίπη θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την άνοιξη.
«Βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα του Γενάρη. Έχουν αυξηθεί αυτή τη βδομάδα οι σοβαρές νοσήσεις, οι νοσηλείες στη ΜΕΘ και έχουμε και 8 θανάτους. Παρόλα αυτά να θυμίσω ότι είναι η κλασική εποχή στην οποία κορυφώνεται ή φτάνει κοντά στην κορύφωση της η επιδημία της γρίπης. Θα κρατήσει πιθανά μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απρίλη».
Κλείνοντας, στέλνει σαφές μήνυμα προστασίας: «Άρα για όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, το μήνυμα θα ήταν να σπεύσουν να εμβολιαστούν και σε περίπτωση που νοσήσουν και έχουν ευάλωτα άτομα στην οικογένειά τους, να μιλήσουν με το γιατρό τους για την πιθανότητα έγκαιρης λήψης αντιιικής αγωγής».
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ
Τα λεγόμενα της ιατρού επιβεβαιώνονται πλήρως από την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (5-11 Ιανουαρίου), η οποία δείχνει ότι η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Αναλυτικά:
• Αύξηση εισαγωγών: Καταγράφηκαν 871 νέες εισαγωγές λόγω γρίπης, έναντι 722 την προηγούμενη εβδομάδα.
• Σοβαρά κρούσματα και θάνατοι: Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 15 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 8 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από την αρχή της περιόδου μετράμε 45 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 15 θανάτους.
• Κυρίαρχα στελέχη: Από τα δείγματα που ελέγχθηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία αφορούσε γρίπη τύπου Α, με κυρίαρχο τον υπότυπο Α(Η3).
Τέλος, αναφορικά με τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2), καταγράφηκε μικρή αύξηση στις εισαγωγές (189 νέες), μία νέα διασωλήνωση και έξι θάνατοι.
*Η Ελένη Κάκαλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (2000), με ειδικότητα στην Παθολογία και εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Έχει διατελέσει Λοιμωξιολόγος στο ΕΑΠΝ «Μεταξά», ενώ από τον Μάρτιο του 2020 υπηρετεί στη Μονάδα COVID-19 της Γ- Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΒΟΛΟΣ | 27.05.2026 | 12:21
Στη «μάχη» των Πανελληνίων 1.931 υποψήφιοι στη Μαγνησία – Ρεκόρ εξεταστικών κέντρων και νέες δομές σε απομακρυσμένες περιοχές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.05.2026 | 12:11
Αγοραστός: «Κουρέτας και Αχελώος: Από το “τέλος της ιστορίας” στην επιστροφή στις θέσεις που πολεμούσε» - ΒΟΛΟΣ | 27.05.2026 | 12:08
Συνάντηση Μπέου – Παπαθανάση: Τα θέματα χρηματοδοτήσεων που συζήτησαν - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.05.2026 | 11:22
Πυρά Δημητριάδη κατά Μαρινάκη: Υπερασπίστηκα τη σύζυγο και την υπόληψη μου – Δε θα κάνετε τη χώρα Κολομβία - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 11:19
Θλίψη στη Λάρισα: 58χρονη έφυγε από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 10:56
«Τα Χαϊκού του Κορονοϊού»: Μνήμες από την περίοδο της πανδημίας μέσα από το βιβλίο της Mπέτυς Μαγρίζου (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.05.2026 | 10:39
Μαραθώνιος και αγώνας δρόμου για μαθητές και στελέχη της ΑΓΣ - ΔΙΕΘΝΗ | 27.05.2026 | 10:38
Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα ο «θερμικός θόλος» – 40άρια στην Ευρώπη, μετρούν νεκρούς Βρετανία και Γαλλία
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 16:23
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Δήμο Τεμπών: Νεκρός σε τροχαίο 15χρονος μοτοσικλετιστής - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 11:43
Ο προβληματισμός του Απ. Δοντά για την «κοιλάδα» data centers στη Λάρισα- θα καταναλώνει νερό όσο η πόλη της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 08:23
Θρήνος στο Ελευθέριο για το θάνατο του 15χρονου Στέλιου Αράπη σε τροχαίο-σήμερα η κηδεία του - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 08:29
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.05.2026 | 05:45
Μαζί με το ΟΣΔΕ στα μέσα Ιουνίου αιτήσεις για το πριμ άνθρακα 31,7 ευρώ το στρέμμα στο βαμβάκι, 70,4 στη βιομηχανική ντομάτα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 09:46
Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Λίβυου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 21:52
Τύρναβος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστά επιδόματα – Εμπλέκονται 40 άτομα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.05.2026 | 19:20
«Διαχείριση Ανθεκτικότητας Αγρωστωδών Ζιζανίων σε Χειμερινά Σιτηρά»: Επίκαιρη ημερίδα του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed