ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
“Ξεκολλάει” το υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας – Έναρξη απαλλοτριώσεων, έμφραξη το 2026
Μετά από 21 χρόνια

Υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΗ, προγραμματική σύμβαση που αφορά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του Υδροηλεκτρικού Έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας Τρικάλων.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, που έχει χαρακτηριστεί από σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ως γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας, αφού όταν θα λειτουργήσει θα εξυπηρετεί σημαντικές ενεργειακές ανάγκες, με ανανεώσιμη ενέργεια της τάξης των 360 GWh ετησίως. Έτσι θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία και στην εκπλήρωση των στόχων του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Το έργο ξεκίνησε το 1986 και έχει σε μεγάλο βαθμό κατασκευαστεί στο σύνολό του ήδη από το 2001, έχουν δαπανηθεί πάνω από 300 εκατ. ευρώ (ή 500 εκατ. ευρώ σε σημερινή αξία), ωστόσο η ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του έργου είχε διακοπεί, λόγω χρόνιων δικαστικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από επαναλαμβανόμενες προσφυγές φορέων και κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σήμερα, 24 χρόνια μετά, επιταχύνονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου.
Συγχρόνως, εκκινεί η διαδικασία απαλλοτριώσεων στα σημεία που κρίνεται απαραίτητο, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και αποδοτική λειτουργία του έργου. Θα προηγηθεί σχετική διαβούλευση της ΔΕΗ, με τις αρμόδιες αρχές και τους τοπικούς βουλευτές. Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας (task force), η οποία θα ξεκινήσει το έργο της από την επόμενη εβδομάδα, με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών τελικής ωρίμανσης του έργου και εκκίνησης των εργασιών ολοκλήρωσής του μέχρι το τέλος του 2026.
Η ΔΕΗ, ως Φορέας κατασκευής και λειτουργίας του ΥΗΕ Μεσοχώρας με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, με προϋπολογισμό 1.313.160,00 ευρώ (με ΦΠΑ), καθίσταται υπεύθυνη για την εκπόνηση των απαραίτητων Μελετών για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων. Οι σχετικές διαδικασίες εκκινούν άμεσα με την υπογραφή της σύμβασης.
Το εν λόγω ΥΗΕ σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για το υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας μας, με επίκεντρο την ασφαλή μετεγκατάσταση του πληθυσμού με πλήρη αποζημίωση των ιδιοκτητών. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών αποτυπώνεται ρητά η βούληση της Πολιτείας για την προστασία των κατοίκων, αλλά και όσων διαθέτουν ιδιοκτησίες στον οικισμό της Μεσοχώρας και επηρεάζονται από την κατασκευή και λειτουργία του έργου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Πύλης Κωνσταντίνος Μαράβας, οι Βουλευτές Τρικάλων Κωντσταντίνος Σκρέκας, Θανάσης Λιούτας και Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αλέξιος Παΐζης.


- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 09:26
Αγριοβρώμη στα στάρια, ζιζάνια και μύκητες σε βίκο, φακή, σε απόγνωση οι Θεσσαλοί αγρότες- μόνη λύση η καύση σιτοκαλαμιών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.05.2026 | 09:11
Σε ποιά θεσσαλική πόλη ο υδραργυρος σκαρφάλωσε χθες πάνω από τους 30 βαθμούς - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 09:02
Δυσάρεστες εκπλήξεις από τις Βρυξέλλες για την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 08:58
Πληρωμές και επιδότηση λιπασμάτων στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό - ΒΟΛΟΣ | 12.05.2026 | 08:42
Με επιτυχία οι εκδηλώσεις στις Μηλιές για τα 205 χρόνια από την Επανάσταση του Πηλίου - ΛΑΡΙΣΑ | 12.05.2026 | 08:33
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.05.2026 | 08:30
Νέο χρονοδιάγραμμα για πληρωμές αγροτών σε κοινή συνέντευξη Σχοινά – Πιτσιλή μετά την αναστάτωση για επιστροφή ενισχύσεων - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.05.2026 | 08:27
Ανεβάζει τον πήχη ο Τσίπρας: Προανήγγειλε κόμμα τον Ιούνιο και έθεσε ως στόχο την πρωτιά στις εκλογές
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 14:17
Δείτε τις δηλώσεις Πόθεν έσχες των βουλευτών της Λάρισας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.05.2026 | 16:08
Δείτε τα πόθεν έσχες βουλευτών και δημάρχων της Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 10:54
«Χαμηλά τη μπάλα» στις τιμές των σιτηρών κρατούν οι συνεταιρισμοί της Λάρισας λίγο πριν τα αλώνια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 11:59
Σε απόγνωση αγρότες σε Αμυγδαλή, Καλαμάκι: Πλημμυρισμένα τα χωράφια από τον Σ3 και δεν μπορούν να αλωνίσουν (ΦΩΤΟ+ video) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:08
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:49
UFO στη Λάρισα;-Τι δείχνει αποχαρακτηρισμένο έγγραφο των ΗΠΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2026 | 19:30
Έρχεται η υπογραφή ΚΥΑ και ακολουθεί η πληρωμή εξόφλησης 40% στο φυτικό κεφάλαιο για πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.05.2026 | 14:24
Αδιαφορία στην ευρωβουλή για τους κτηνοτρόφους: Οι μισοί Έλληνες ευρωβουλευτές έφυγαν πριν την κρίσιμη ψηφοφορία.











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed