ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μέχρι 20 Οκτωβρίου η τρίτη δόση 2025 για το πετρέλαιο, σε πρατήρια και αγρότες η ευθύνη για το 65% απλήρωτων
Εντός αυτής ή αρχές της επόµενης εβδοµάδας αναµένεται η καταβολή της τρίτης δόσης του αγροτικού πετρελαίου

Εντός αυτής ή αρχές της επόµενης εβδοµάδας αναµένεται η καταβολή της τρίτης δόσης του αγροτικού πετρελαίου για το 2025, µε την ανησυχία στις τάξεις των επαγγελµατιών αγροτών για µία τρίτη λειψή και προβληματική πληρωµή να είναι µεγάλη. Βέβαια, πριν λίγες μέρες, ο υφυπουργός Κέλλας βεβαίωσε με επίσημο έγγραφο πως εντοπίστηκαν τα αίτια πίσω από τα προβληματικά έναντι και θα ληφθούν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.
Υπενθυµίζεται πως έχουν καταβληθεί όλα κι όλα 37,6 εκατ. ευρώ ενώ αποµένουν άλλα δύο έναντι και µία εξόφληση για τα υπόλοιπα του έτους µέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2026. Από την άλλη, το µέγιστο της δηµοσιονοµικής επιβάρυνσης που έχει προβλεφθεί βάσει προϋπολογισµού 2025, αγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση της ΑΑ∆Ε η πρώτη δόση καταβλήθηκε σε 76.128 δικαιούχους και η δεύτερη δόση σε 82.392 δικαιούχους.
Το ΥπΑΑΤ απέστειλε στις 10 Οκτωβρίου αρχείο µε 295.000 ΑΦΜ επαγγελµατιών και κτηνοτρόφων, εγγεγραµµένων στο ΜΑΑΕ για πληρωµή στην τρίτη δόση. Κάτι ανάλογο είχε πράξει τον Ιούλιο και τον Μάρτιο, αποστέλλοντας περίπου 260 χιλιάδες ΑΦΜ αντίστοιχα προς πληρωµή. Τότε πως είναι δυνατόν να έχει πληρωθεί µόλις το 35% των δυνητικά δικαιούχων;
Την κατάσταση δεν διευκολύνουν οι επίσηµες απαντήσεις που δίνουν οι αρµόδιοι υφυπουργοί σε σχετικές ερωτήσεις θεσµικών φορέων και βουλευτών επί του θέµατος. Για τον απλό κόσμο, περισσότερες είναι οι απορίες που γεννώνται παρά επιλύονται όταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασίζει να τοποθετηθεί για τις φετινές πληρωµές της ΑΑ∆Ε στο αγροτικό πετρέλαιο.
Η τελευταία γραπτή απάντηση του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα σε σχετικό ερώτηµα του βουλευτή Γ. Μουλκιώτη, αναφέρει πως όντως υπάρχει απόκλιση µεταξύ των δικαιούχων αγροτών και των αγροτών οι οποίοι τελικά αποζηµιώθηκαν. Επιπλέον, οι εν δυνάµει δικαιούχοι καλούνται «να απευθυνθούν στα πρατήρια αγοράς καυσίµων, προκειµένου να διερευνήσουν την ορθή συµπλήρωση των τιµολογίων στις ψηφιακές πλατφόρµες myData και eSend της ΑΑ∆Ε», κάτι που µοιάζει κάπως δύσκολο έως και ανέφικτο.
Σημειοτέον, ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας στην ενημέρωσή του αναφέρει πως:
Λόγω της απόκλισης που παρατηρήθηκε μεταξύ των δικαιούχων αγροτών και των αγροτών οι οποίοι τελικά αποζημιώθηκαν, η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προχώρησε σε διασταύρωση και έλεγχο των στοιχείων, ώστε να εντοπιστεί ο λόγος των αποκλίσεων και να ληφθούν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.
Κατόπιν τούτου, διευκρινίστηκε ότι τα λάθη αφορούσαν κυρίως τις εξής περιπτώσεις:
- μη συμπλήρωση ή λάθος συμπλήρωση του ΑΦΜ στο παραστατικό αγοράς,
- μη διαβίβαση από τον εκδότη των απαραίτητων δεδομένων: Κωδικός καυσίμου (είδος) και ποσότητα καυσίμου σε λίτρα,
- λάθος επιλογή στο είδος καυσίμου και
- μη δήλωση IBAN στην ΑΑΔΕ.
Αναλυτικά η σχετική ενημέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως ακολούθως:
ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 8307/1-9-2025 Ερώτηση
Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Μουλκιώτης, για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής: Η Κυβέρνηση, πιστή στη δέσμευσή της για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, προχώρησε στην έκδοση της ΚΥΑ Α.1173/20-11-2024 (Β΄ 6741/10-12-2024), με την οποία καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αγροτικού πετρελαίου για το 2025.
Πρόκειται για ένα μέτρο ανακούφισης το οποίο ενισχύει έμπρακτα το εισόδημα των αγροτών. Αναλυτικότερα, με το υπ’ αριθ. 83166/28-03-2025 έγγραφο του Τμήματος Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΥΠΑΑΤ, απεστάλη στην ΑΑΔΕ, συνημμένα, κρυπτογραφημένο αρχείο, σε μη επανεγγράψιμο ψηφιακό δίσκο (CD), το οποίο περιελάμβανε τα συνολικά δικαιούμενα λίτρα πετρελαίου, διακοσίων εξήντα δύο χιλιάδων εννιακοσίων σαράντα πέντε (262.945) Αριθμών Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) δικαιούχων αγροτών, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 2 της ανωτέρω ΚΥΑ.
Επίσης, το αρχείο περιείχε τη μέγιστη ετήσια δικαιούμενη ποσότητα πετρελαίου ανά ΑΦΜ, όπως προέκυπτε από τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του 2024. Η πρώτη δόση του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου καταβλήθηκε από την ΑΑΔΕ τον Απρίλιο 2025, σε 76.128 επαγγελματίες αγρότες και το ποσό ανήλθε σε 15.921.068,34 ευρώ. Σημειώνεται ότι, λόγω της απόκλισης που παρατηρήθηκε μεταξύ των δικαιούχων αγροτών και των αγροτών οι οποίοι τελικά αποζημιώθηκαν, η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προχώρησε σε διασταύρωση και έλεγχο των στοιχείων, ώστε να εντοπιστεί ο λόγος των αποκλίσεων και να ληφθούν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες. Κατόπιν τούτου, διευκρινίστηκε ότι τα λάθη αφορούσαν κυρίως τις εξής περιπτώσεις:
- μη συμπλήρωση ή λάθος συμπλήρωση του ΑΦΜ στο παραστατικό αγοράς,
- μη διαβίβαση από τον εκδότη των απαραίτητων δεδομένων: Κωδικός καυσίμου (είδος) και ποσότητα καυσίμου σε λίτρα,
- λάθος επιλογή στο είδος καυσίμου και
- μη δήλωση IBANστην ΑΑΔΕ.
Επιπλέον, μετά την πληρωμή της δεύτερης δόσης της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2025, διαπιστώθηκε ότι αρκετοί αγρότες δεν είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) με την ιδιότητα - 2 του επαγγελματία αγρότη και συνεπώς, δεν συμπεριλήφθηκαν στο αρχείο που απεστάλη τον Μάρτιο 2025.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ Α.1173/20-11-2024 (Β΄ 6741), οι ΑΦΜ τους θα αποσταλούν με τη διαβίβαση νέου αρχείου στην ΑΑΔΕ, τον Οκτώβριο του 2025, εφόσον έχουν εγγραφεί στο ΜΑΑΕ με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, προκειμένου να αποζημιωθούν. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει ώστε να μη μείνει κανείς δικαιούχος εκτός της επιστροφής. Τέλος, διευκρινίζεται ότι για τις περιπτώσεις αγροτών που ενώ περιλαμβάνονταν στο ανωτέρω αρχείο, δεν έλαβαν την προβλεπόμενη αποζημίωση, θα πρέπει να απευθυνθούν στα πρατήρια αγοράς καυσίμων, προκειμένου να διερευνήσουν την ορθή συμπλήρωση των τιμολογίων στις ψηφιακές πλατφόρμες myData και eSend της ΑΑΔΕ.
Η Κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ παραμένουν σταθερά στο πλευρό του αγροτικού κόσμου. Στηρίζουν έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα. Εντοπίζουν τα προβλήματα, δίνουν λύσεις και διασφαλίζουν τη συνέχιση της παραγωγής και τη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας.
agronews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 09:33
ΑΔΕΔΥ Λάρισας: Οι στρεβλώσεις στο δημόσιο τομέα στοχοποιούν τους υποαμοιβομενους υπαλλήλους - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 09:29
Καιρός: Νέα ψυχρή εισβολή και αστάθεια στην Ελλάδα - Πότε ξεκινά και πότε θα δούμε καλοκαίρι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.05.2026 | 09:26
Επίτροπος Χάνσεν προς Σάκη Αρναούτογλου: Η Κομισιόν επιταχύνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα λιπάσματα - ΔΙΕΘΝΗ | 14.05.2026 | 09:18
Προειδοποίηση Σι σε Τραμπ κατά τη συνάντησή τους: Το θέμα της Ταϊβάν μπορεί να φέρει τις χώρες μας σε σύγκρουση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2026 | 09:13
Επίσκεψη Κουρέτα στη μεγαλύτερη υδροπονική επένδυση της Θεσσαλίας που βρίσκεται στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 09:08
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΜΑ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΟΜΥ) ΤΟΥ ΕΟΔΥ - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 08:44
Σήμερα ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και η Περιφορά για τον Πολιούχο της Λάρισας Άγιο Αχίλλιο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 08:38
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:48
Στη Λάρισα ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 21:53
Βόλτα στις κεντρικές καφετέριες το απόγευμα στη Λάρισα έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 11:57
Ανείπωτη τραγωδία στη Ραχούλα Λάρισας- 58χρονος έπεσε με το τρακτερ του σε κενό 10 μέτρων και καταπλακώθηκε - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 20:41
Έρχεται 10ήμερο αστάθειας με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - στο επίκεντρο η Θεσσαλία -Η πρόγνωση Μαρουσάκη - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 13.05.2026 | 00:05
Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο] - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 09:54
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.05.2026 | 12:10
Καιρός: Υποτροπικός αντικυκλώνας πάνω από την Ελλάδα - Πότε έρχεται και τι θα φέρει - ΛΑΡΙΣΑ | 13.05.2026 | 09:36
Περισσότεροι από 500 μαθητές στο Πάρκο των Χρωμάτων για το Πανηγύρι της πόλης μου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed