ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Καντερές: «Είμαστε προετοιμασμένοι ενόψει φθινοπώρου και χειμώνα;» -Στοιχεία τελευταίας 10ετίας που «πλήγωσαν» τη Θεσσαλία
Ο μετεωρολόγος Ν. Καντερές, σε ανάρτησή του στο Fb, επισημαίνει ότι ο Σεπτέμβρης παραμενει μήνας με έντονα καιρικά φαινόμενα

Ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, σε ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνει ότι ο Σεπτέμβριος, παρά τις ήπιες συνθήκες των πρώτων ημερών, παραμένει μήνας με αυξημένη πιθανότητα έντονων καιρικών φαινομένων.
Με αναδρομή στην τελευταία δεκαετία, παρουσιάζει τις σημαντικότερες κακοκαιρίες που εκδηλώθηκαν αυτή την περίοδο στη χώρα και θέτει μέσα από την τελευταία του ανάρτηση το ζήτημα της ετοιμότητας ενόψει φθινοπώρου και χειμώνα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Νίκου Καντερέ:
«Σεπτέμβριος. Μην εφησυχάζουμε…
Καλό μήνα. Φέτος το καλοκαίρι, ουσιαστικά και τυπικά, έως τη φθινοπωρινή ισημερία συνεχίζεται χωρίς καύσωνες, με ηλιόλουστες ημέρες. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, λόγω θερμικής αστάθειας στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι θάλασσες θα είναι καλοτάξιδες και ο υδράργυρος, με μικρές αυξομειώσεις, θα κυμαίνεται στα κανονικά για μήνα Σεπτέμβριο επίπεδα.
Άραγε, τι μας επιφυλάσσει ο καιρός έως το τέλος του μήνα ή και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου; Μία πρώτη «δόση» είχαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.
Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν της τελευταίας 10ετίας:
Το 2023, η κακοκαιρία Daniel (4–9 Σεπτεμβρίου) με τα γνωστά αποτελέσματα…
Το 2022, στην αρχή και στο τέλος του μήνα, είχαμε φαινόμενα αρχικά στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ενώ στο τέλος πλημμύρες σε Καλαμάτα και δυτική Λέσβο.
Το 2021 ο μήνας ήταν άνομβρος, καθώς κυριάρχησαν οι πυρκαγιές· οι πλημμύρες ήρθαν τον Οκτώβριο με τον Νέαρχο.
Το 2020, ο Ιανός προκάλεσε πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στον νομό Καρδίτσας, από τα νερά του Αιγαίου και όχι του Ιονίου πελάγους που έπνιξαν την περιοχή.
Το 2019, τοπικές πλημμύρες σημειώθηκαν στη Σάμη Κεφαλονιάς, στη Φαρκαδώνα Τρικάλων και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Το 2018, ο μεσογειακός κυκλώνας Ζορμπάς έφερε πλημμύρες σε Άργος, Κόρινθο, βόρεια Εύβοια και Αττική, με πολύ μεγάλα ύψη βροχής.
Το 2017, η Σαμοθράκη δοκιμάστηκε με πάρα πολύ μεγάλο ύψος βροχής.
Το 2016, πλημμύρες έπληξαν την Καλαμάτα, την Κυπαρισσία, τα Αρφαρά Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα 4 νεκρούς.
Το 2015, πλημμύρες σημειώθηκαν σε Πρέβεζα, Σκόπελο, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ενώ στο Λεκανοπέδιο καταγράφηκαν μεγάλα ύψη βροχής (Ραφήνα, ΟΑΚΑ, Σχοινιάς, Ελευσίνα).
Το 2014, από 9–11 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλα ύψη βροχής και τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα σε Κέρκυρα, Χίο, Λεπιανά και Ξάνθη.
Είμαστε προετοιμασμένοι ενόψει φθινοπώρου και χειμώνα;».
Πηγή: iefimerida.gr

- ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 15:21
Πανελλαδικές 2026: Όλα έτοιμα στα Εξεταστικά Κέντρα της Θεσσαλίας - 5.448 υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια - ΒΟΛΟΣ | 28.05.2026 | 14:24
Τραγωδία στο Πήλιο: Νεκρό 9χρονο αγοράκι - Αντιμετώπιζε μακροχρόνια προβλήματα υγείας - ΔΙΕΘΝΗ | 28.05.2026 | 14:19
Καύσωνας στην Ευρώπη: Σπάνε ρεκόρ στη Βρετανία, 40άρια σε Γαλλία και Ισπανία, σε κόκκινο συναγερμό μεγάλες πόλεις στην Ιταλία - ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 13:52
Συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας για φωτιά σε στέγη στην Ηρώων Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 13:33
Λάρισα: Κάλεσμα για την πανθεσσαλική κινητοποίηση των συνταξιούχων την Πέμπτη 4 Ιουνίου - ΒΟΛΟΣ | 28.05.2026 | 11:57
Γιάννης Μάγγος: Επιχειρήθηκε παγίδευση – Έγινε λαθροχειρία από συνήγορο υπεράσπισης - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.05.2026 | 11:52
Φαν. Στάθης: Χωρίς έργο Αχελώου δεν θα υπάρξει φράγμα Μουζακίου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.05.2026 | 11:36
Εξιχνιάστηκαν 4 κλοπές στην περιοχή της Καρδίτσας-συνελήφθησαν ένας 27χρονος κι ένας ανήλικος
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 11:19
Θλίψη στη Λάρισα: 58χρονη έφυγε από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 08:23
Θρήνος στο Ελευθέριο για το θάνατο του 15χρονου Στέλιου Αράπη σε τροχαίο-σήμερα η κηδεία του - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.05.2026 | 09:16
Σύγκρουση δύο ΙΧ στα φανάρια του Καράμπαλη, στην είσοδο της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.05.2026 | 14:33
Δεν πέρασε η αναδιάρθρωση, αποχωρεί η διοίκηση της ΑΕΛ - ΛΑΡΙΣΑ | 27.05.2026 | 08:29
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 27.05.2026 | 09:54
Κάτω από τον ήλιο με 30+ βαθμούς χωρίς ένα κιόσκι στη δίκη των Τεμπών δημοσιογράφοι και τεχνικοί (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 27.05.2026 | 08:59
Καιρός: Στο «όριο» η Ελλάδα - Ο ρόλος του πολικού αεροχειμάρρου και τι έρχεται στη χώρα μας - ΛΑΡΙΣΑ | 28.05.2026 | 10:55
Η συγκινητική ανάρτηση της Χρύσας Βουλγαράκη για τη φίλη της Σοφίας Πασχαλούδη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed