ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ: «Δασμοί 35% εάν δεν κάνετε επενδύσεις 600 δισ. στις ΗΠΑ»
«Οι άνθρωποι αγαπούν τους δασμούς»

Αμφιβολίες για την τήρηση της εμπορικής συμφωνίας που έκανε με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχει ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού απείλησε με επιπλέον δασμούς εάν οι Ευρωπαίοι δεν υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν με ικανοποίηση τους δασμούς 15% στα προϊόντα που θα εξάγουν στις ΗΠΑ, αφού το αρχικό ποσοστό που είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ τον Απρίλιο ήταν 30%. Δέκα ημέρες μετά την συμφωνία όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε εκ νέου τις απειλές.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Τραμπ είπε πως οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς 35% στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν τηρήσει τη δέσμευσή της για επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα.
«Μείωσαν τους δασμούς τους. Πλήρωσαν 600 δισ. δολάρια και γι- αυτό μείωσα τους δασμούς τους από 30% σε 15%, και μερικές χώρες ήρθαν και είπαν: "Πώς γίνεται η ΕΕ να πληρώνει λιγότερα από εμάς;", και εγώ απάντησα: "Επειδή μου έδωσαν 600 δισ. δολάρια"» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Μας έδωσαν 600 δισ. δολάρια που μπορούμε να επενδύσουμε σε ό,τι θέλουμε. Οι λεπτομέρειες είναι ότι 600 δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδύσω σε οτιδήποτε θέλω, οτιδήποτε. Μπορώ να κάνω ό,τι θέλω με αυτά. Και ο σκοπός ήταν ότι, ξέρετε, μας εκμεταλλεύονταν για τόσα χρόνια που ήρθε η ώρα να πληρώσουν και πρέπει να πληρώσουν», συμπλήρωσε ο Τραμπ.
Αναλυτές τονίζουν πως η συμφωνία μεταξύ του Τραμπ και της Φον ντερ Λάιεν δεν είναι ακόμα δεσμευτική, καθώς δεν έχει λάβει έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άρα το περιεχόμενό της είναι - κατά κάποιο τρόπο - ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
«Οι άνθρωποι αγαπούν τους δασμούς»
Ερωτώμενος από δημοσιογράφο αν σκέφτεται να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος, παρά την απαγόρευση του Συντάγματος των ΗΠΑ, ο Τραμπ αρχικά απάντησε: «Πιθανότατα όχι», αλλά συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να είμαι υποψήφιος, έχω τα καλύτερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις που είχα ποτέ. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν τους δασμούς. Εκτιμούν το γεγονός ότι οι ξένες χώρες δε μας ξεσκίζουν, όπως έκαναν επί χρόνια. Ακόμα και φιλικές χώρες».
Πηγή: iefimerida.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.05.2026 | 23:54
Στα πρόθυρα αυτοδιάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Φάμελλος διέγραψε τον Πολάκη - Βαριές κουβέντες - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2026 | 23:49
Χιλιάδες τσούχτρες εισβάλλουν στον Παγασητικό – Ανησυχία σε κατοίκους και επαγγελματίες - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2026 | 21:39
Σοβαρό τροχαίο στην Σκιάθο: Αυτοκίνητο κατέληξε στην είσοδο ξενοδοχείου, στην Αθήνα με C-130 οι δύο τραυματίες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 16.05.2026 | 21:04
Νίκη επί του Ατρομήτου αλλά... υποβιβασμός για την ΑΕΛ - ΕΛΛΑΔΑ | 16.05.2026 | 19:59
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας που πετάχτηκε μπροστά σε εν κινήσει τρένο - ΕΛΛΑΔΑ | 16.05.2026 | 19:57
Συναγερμός στο «Ελ. Βενιζέλος»: 37χρονος εντοπίστηκε νεκρός στις τουαλέτες - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.05.2026 | 19:05
ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Παύλος Πολάκης με απόφαση Φάμελλου - ΕΛΛΑΔΑ | 16.05.2026 | 18:47
Σοβαρό τροχαίο στην Πατησίων με δύο τραυματίες: Συγκρούστηκαν 3 ΙΧ με δύο μοτοσικλέτες
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 18:13
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Ηλίας Τσιάντας - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 09:46
Ο πρώην παίκτης του Survivor Γιώργος Κατσαούνης μιλά για τον Σταύρο Φλώρο και το ατύχημα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 11:43
Λάρισα: Αγωνία για 12χρονο κορίτσι που κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του- σώθηκε με ΚΑΡΠΑ– Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 16:56
Λουκέτο τη Δευτέρα στη μεγάλη πισίνα στο κολυμβητήριο με εντολή της εισαγγελίας Λάρισας- ανάστατοι οι γονείς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.05.2026 | 11:01
Τακούδης: Βροχερός ο υπόλοιπος Μάης και καλοκαίρι με ήπιους καύσωνες (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 09:51
Γενική συνέλευση στον Αγροτικό Σύλλογο Πλατυκάμπου - Οργή αγροτών για καθυστερήσεις πληρωμών (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2026 | 17:34
Βαθιά θλίψη σκορπίζει στον Βόλο η απώλεια 53χρονης μητέρας ενός παιδιού - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 11:46
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed