ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Θεσσαλικό κριθάρι και σιτάρι: Ρεκόρ οι φετινές στρεμματικές αποδόσεις, στον πάτο οι τιμές
Από 600 έως 800 κιλά οι φετινές αποδόσεις

Το χτύπημα του φαινομένου Daniel στην Θεσσαλία είναι πλέον ορόσημο για να μετρούν οι αγρότες του κάμπου τις σοδειές τους κάθε χρονιά που περνάει. Φέτος για τους παραγωγούς σίτου ήταν η πρώτη χρονιά μετά τον καιρικό Aρμαγεδώνα, που είδαν καλές παραγωγές σαν και αυτές του Ιουνίου του 2023, δηλαδή του τελευταίου θερισμού, πριν εκδηλωθεί η μεγαλύτερη πλημμύρα που έζησε η περιοχή εκείνο τον Σεπτέμβριο.
Με οδηγό το 2023
Κατά κύριο λόγο ο Θεσσαλικός Κάμπος καλλιεργεί σκληρό σιτάρι και πολύ λίγο μαλακό καθώς τα τελευταία 30 χρόνια οι θερμοκρασίες ανέβηκαν και το μαλακό σιτάρι είναι γνωστό πως θέλει πιο ψυχρά κλίματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2023 καλλιεργήθηκαν στο Θεσσαλικό κάμπο 111.158 στρέμματα και παρήχθησαν 32.784 τόνοι μαλακού σίτου . Για την παραγωγή σκληρού σίτου καλλιεργήθηκαν 957.081 στρέμματα που απέδωσαν 342.684 τόνους. Σύμφωνα με τους αγρότες κατά μέσο όρο πήραν εκείνη την χρονιά έως και 600 κιλά ανά στρέμμα.
Από 600 έως 800 κιλά οι φετινές αποδόσεις
Τον Ιούνιο του 2024, δηλαδή σχεδόν 10 μήνες μετά τον Demiel, στον Θεσσαλικό Κάμπο σύμφωνα με τους αγρότες καλλιεργήθηκαν σχεδόν μόλις το 40% των εκτάσεων που είχαν σπαρθεί το 2023. Εκείνη την χρονιά σημειώθηκε τεράστια «βουτιά» στην παραγωγή καθώς πολλά αγροτεμάχια είτε ήταν ακόμη κάτω από το νερό είτε ακόμη ήταν ακατάλληλα για οποιαδήποτε καλλιέργεια λόγω των φερτών υλικών.
Όμως, πλέον φέτος η παραγωγή φαίνεται να επανέρχεται στα επίπεδα του 2023 . Μάλιστα οι αγρότες λένε πως όταν μετρηθούν οι ποσότητες ίσως να έχουμε ξεπεράσει και αυτή την χρονιά σε παραγωγή που είναι η τελευταία πριν τον Deniel. Τα κριθάρια που αλωνίστηκαν πρώτα μέσα στον Ιούνιο είχαν πραγματικά πολύ καλή παραγωγή, δίνοντας αποδώσεις που ξεπερνούσαν τα 600 κιλά ανά στρέμμα. «Χρυσή» χαρακτηρίζουν οι αγρότες την παραγωγή σκληρού σίτου που σε κάποιες έφτασε τα 600 ανά στρέμμα και στην περιοχή των Φαρσάλων σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε και τα 800 κιλά . Μάλιστα λένε πως η παραγωγή ποιοτικά είναι ίσως η καλύτερη των τελευταίων 10 ετών. Στον όγκο και την ποιότητα της παραγωγής συντέλεσαν και οι βροχοπτώσεις της Άνοιξης. Αν κοιτάξει κανείς το σιτάρι της φετινής χρονιάς θα διακρίνει αυτό το μοναδικό χρυσαφένιο χρώμα, δείγμα της ποιότητας της παραγωγής.
Στον… πάτο οι τιμές
Κι ενώ στον Θεσσαλικό κάμπο υπάρχουν χαμόγελα για την μαζική και ποιοτική παραγωγή, στον αντίποδα υπάρχει προβληματισμός για τις τιμές σε κριθάρι και σίτο. Οι πρώτες συμφωνίες για το κριθάρι έχουν κλείσει στα 14 λεπτά το κιλό και στον σκληρό σίτο στα 23-24 λεπτά ανά κιλό. Τιμές που απλά δίνουν στους αγρότες τα έξοδα παραγωγής και τίποτε άλλο. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες στην γειτονική μας Τουρκία η τιμή εκκίνησης για το σιτάρι είναι στα 35 λεπτά ανά κιλό.
Αυτή η κατάσταση κάνει τους αγρότες τηρούν στάση αναμονής και να μην παραδίδουν το κριθάρι και το σιτάρι στους εμπόρους αλλά να το κρατούν στις αποθήκες τους, προσπαθώντας να πετύχουν καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα.
Πηγή: protothema.gr, Πάνος Γαρουφαλιάς
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 23:12
Αγοραστός: «Παραπληροφόρηση, αναξιοπιστία και μόνιμη μετάθεση ευθυνών από τον Δ. Κουρέτα» - ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 19:57
Σπείρα απατεώνων στη Λάρισα: Σύλληψη 22χρονου μετά από επεισοδιακή σύλληψη- προχθές απέσπασαν 28000 ευρώ και κοσμήματα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:51
Δεύτερη θέση για Δημήτρη Κουρέτα στους περιφερειάρχες σε πανελλαδική δημοσκόπηση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:47
Ψηλά σε πανελλαδική δημόσκόπηση οι δήμαρχοι Σακκάς Τρικκαίων και Μπέος Βόλου- τι θέση καταλαμβάνουν Μαμάκος και Τσιάκος - ΒΟΛΟΣ | 04.02.2026 | 19:38
Καταδίκη 23χρονου για βιασμό συνομήλικής του σε πάρτι ενηλικίωσης στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 19:36
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων της Λάρισας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:19
ΕΕΕΔΕΕ: «Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο για την ευλογιά»- Λάρισα, Μαγνησία στις περιοχές με τα πολλά κρούσματα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 18:57
Έκτακτο δελτίο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας : Επιδείνωση του καιρού από σήμερα βράδυ με ισχυρές βροχές, καταιγίδες
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 10:13
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.02.2026 | 13:25
Πότε πέφτει το χρήμα για τα de minimis τριφυλλιών λόγω ευλογιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 18:47
Πανελλαδική Μπλόκων στη Νίκαια: Παρασκευή και 13 συλλαλητήριο και με κάθοδο τρακτερ στην Αθήνα - ΕΛΛΑΔΑ | 04.02.2026 | 09:38
Τραγωδία στη Ρουμανία: Σήμερα αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα ο τρίτος τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:47
Ψηλά σε πανελλαδική δημόσκόπηση οι δήμαρχοι Σακκάς Τρικκαίων και Μπέος Βόλου- τι θέση καταλαμβάνουν Μαμάκος και Τσιάκος - ΕΛΛΑΔΑ | 04.02.2026 | 13:33
Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:51
Δεύτερη θέση για Δημήτρη Κουρέτα στους περιφερειάρχες σε πανελλαδική δημοσκόπηση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 18:57
Έκτακτο δελτίο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας : Επιδείνωση του καιρού από σήμερα βράδυ με ισχυρές βροχές, καταιγίδες




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed