ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία εθνικών θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο
Παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πριν το τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες για την δημιουργία των δύο εθνικών θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η δημιουργία των θαλάσσιων αυτών πάρκων, στόχο έχει να αυξηθεί το ποσοστό των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στο 30% των χωρικών υδάτων της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι για το εθνικό θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, έχει αντιδράσει η Άγκυρα. Η ανακοίνωση για τη δημιουργία του, αποτελεί και ένα μήνυμα της Ελλάδας ότι προχωρά απρόσκοπτα στον σχεδιασμό της, παρά τις αντιδράσεις από τη γειτονική χώρα…
«Για την χώρα μου η θάλασσα δεν είναι απλά σημαντική αλλά είναι κομμάτι της ταυτότητας μας,. Είμαστε ένα ναυτικό έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, χιλιάδες νησιά και μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές του κόσμου. Η σύνδεσή μας με την θάλασσα δεν διαμορφώνει μόνο την οικονομία μας και τον τρόπο ζωής μας αλλά και προσδιορίζει την ίδια την ταυτότητά μας» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκη, στην Ολομέλεια της 3ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, στη Νίκαια.
Και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Γαλλία και την Κόστα Ρίκα που διοργάνωσαν την διάσκεψη αυτή και επέστησαν την προσοχή μας στην επείγουσα ανάγκη να επιταχύνουμε την κοινή δράση για να προστατεύσουμε τους ωκεανούς μας. Εξάλλου ο αρχαίος θεός Ωκεανός ήταν σύμβολο ενός αρχέγονου κόσμου που περιστοιχιζόταν από νερό. Το νερό είναι αυτό που γεννά τη ζωή και είναι παγκόσμια υποχρέωση όλων να προστατεύσουμε τους ωκεανούς.
Πρέπει όλη η γενιά μας να συστρατευθεί. Φέτος είναι μια χρονιά ορόσημο και πρέπει να επικυρώσουμε την συμφωνία BBNJ γιατί αποτελεί σημαντικό και ιστορικό σημείο για την στήριξη των ωκεανών. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να το επικυρώσει το συντομότερο δυνατό.
Η Ελλάδα ήδη επικύρωσε την συμφωνία και θα υποβάλλουμε το έγγραφο. Η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο βήμα για την προστασία των θαλασσών σε εθνικό επίπεδο. Πριν το τέλος του μήνα θα ξεκινήσουμε την νομική διαδικασία για δυο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα ένα στο Ιόνιο και ένα στις Κυκλάδες. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση και θα ακολουθήσουν και άλλα.
Με τα νέα εθνικά πάρκα θα αυξήσουμε τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές στα χωρικά μας ύδατα και όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί αυτά τα πάρκα θα ξεπεράσουμε το όριο του 30% πριν τον στόχο 30-30 του 2030. Θα απαγορεύσουμε επίσης τις μηχανότρατες σε όλα τα θαλάσσια πάρκα μας και δεν θα σταματήσουμε εκεί.
Θα φροντίσουμε να λάβουμε μέτρα να διασφαλίσουμε ότι όλες οι προστατευμένες περιοχές είναι αποτελεσματικά προστατευμένες. Ότι δεν θα είναι μόνο στα χαρτιά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αποτελεσματική κυβερνησιμότητα σε συνεργασία με τις ΜΚΟ. Ουσιαστικά με τις συγκεκριμένες δράσεις δεσμευόμαστε ότι θα αποκαταστήσουμε την υγεία των θαλασσών να βελτιώσουμε την βιοποικιλότητα και 10% των θαλασσών μας να είναι χωρίς οικονομική εκμετάλλευση.
Στην Αμοργό θα δημιουργηθούν ζώνες μη αλιείας. Για την απανθρακοποίηση είπε ότι θα πρέπει να είναι συνολική για να είναι αποτελεσματική. Η Ελλάδα έχει συνταχθεί για την μείωση των εκπομπών ρύπων και είναι μια πρόκληση. Η Ελλάδα είναι επίσης υπέρμαχος της θαλάσσιας ασφάλειας διότι πρέπει με την αυξανόμενη ασφάλεια στις θάλασσες θα έχουμε αντιδράσεις όπου υπάρχουν απειλές. Πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκά νομικά πλαίσια για μια σταθερή νομική βάση και με το εργαλείο που επικυρώσαμε θα το ενισχύσουμε.
Η θάλασσά μας είναι η κληρονομιά μας. Πρέπει κι εμείς να ενωθούμε για να υπερασπίσουμε τις θάλασσες και τους ωκεανούς».
- ΔΙΕΘΝΗ | 04.03.2026 | 20:31
Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.03.2026 | 20:26
Τη Θεσσαλία επισκεπτεται αύριο ο υπουργός Υποδομών - ΔΙΕΘΝΗ | 04.03.2026 | 20:16
Ο πύραυλος που αναχαιτίσαμε στην Τουρκία στόχευε τη βάση του Ιντσιρλίκ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.03.2026 | 19:44
Περιφερειακή ημερίδα για την προσαρμογή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.03.2026 | 19:29
Σχέδιο της Περιφέρειας για την ποιότητα του αέρα στην Θεσσαλία βασισμένο στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 04.03.2026 | 19:27
Κώστας Αγοραστός: «Αγιόκαμπος: Τι γνώριζε και τι δεν έκανε ο κ. Κουρέτας;» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.03.2026 | 19:23
Κέρδη, που αντανακλούν ισχυρή ζήτηση, σημείωσαν οι τιμές σε σιτάρι, σόγια, βοοειδή και βαμβάκι - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 04.03.2026 | 19:20
Καύσιμα: Τα πρώτα πρόστιμα στην αγορά από την έναρξη του πολέμου
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.03.2026 | 10:00
Ενημέρωση Τακούδη για τους αγρότες: πότε περιμένουμε βροχές στη Θεσσαλία-δεν διαφαίνεται παγετός - ΛΑΡΙΣΑ | 03.03.2026 | 15:51
Θανατηφόρο τροχαίο μετά τη Νίκαια Λάρισας – Νεκρός 95χρονος οδηγός - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.03.2026 | 10:14
Εκδρομείς από την Καρδίτσα εγκλωβισμένοι στο Ντουμπάι - ΛΑΡΙΣΑ | 03.03.2026 | 11:48
Δίκη για Τέμπη: Το κατηγορητήριο για τον μοιραίο σταθμάρχη, Βασίλη Σαμαρά - ΛΑΡΙΣΑ | 03.03.2026 | 10:03
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 03.03.2026 | 19:52
Εκδήλωση Δήμου Κιλελέρ: «Γυναίκες στο Προσκήνιο: Η πρόκληση του να υπάρχεις» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.03.2026 | 09:09
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.03.2026 | 18:42
Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Η Θεσσαλία στις περιοχές όπου αναμένονται έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed