ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τι ζητάνε οι αγρότες στα μπλόκα τους – Τι μπορεί να δώσει η κυβέρνηση
Την πόρτα του διαλόγου άνοιξε με δήλωση του υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας.

Οι αγρότες στην χθεσινή τους πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας ζήτησαν συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να θέσουν τα προβλήματα τους στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να βρεθούν λύσεις που θα τους κρατούν στα χωράφια τους.
Την πόρτα του διαλόγου άνοιξε με δήλωση του και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Οι αγρότες ζητούν να συναντηθούν με τους υπουργούς αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Υποδομών και Οικονομικών στον θεσσαλικό κάμπο για να θέσουν μια σειρά αιτημάτων που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής αλλά και με την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος. Επιπρόσθετα ζητούν την θωράκιση της Θεσσαλίας με έργα, μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Daniel πριν από 1,5 χρόνο.
Η συνάντηση θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά οι αγρότες μέχρι τότε αναμένεται να σκληρύνουν την στάση τους προχωρώντας σε τρίωρους αποκλεισμούς σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο ,καθώς και σε λιμάνια και τελωνεία .
Το κυβερνητικό «καλάθι»
Το υπουργείο και η κυβέρνηση μπορεί να λέει «ναι» στο διάλογο, αλλά διαμηνύει πως δεν μπορεί ότι δοθεί να ξεφεύγει από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Έτσι με δεδομένη αυτή την συνθήκη φέρεται διατεθειμένη να δώσει κάτι περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε πέρυσι στους αγρότες για επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο. Ενδεχομένως ένα πόσο αυξημένο κατά 30% είναι ίσως το πιθανότερο σενάριο μαζί με μια καλύτερη διαχείριση στην διανομή του συνολικού ποσού. Οι αγρότες από την πλευρά τους θέλουν αφορολόγητο πετρέλαιο.
Πέρυσι δόθηκε στους αγρότες ρεύμα με τιμή 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή όπως υποστηρίζουν οι αγρότες δεν ισχύει για όλο τον χρόνο αλλά έως και τον Αύγουστο. Από τότε έως και το τέλος του χρόνου οι χρεώσεις είναι αρκετά μεγαλύτερες. Εδώ η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να διατηρήσει την τιμή αυτή σταθερή για όλο τον χρόνο. Την ίδια ώρα οι αγρότες ζητούν ρεύμα με 7 λεπτά την κιλοβατώρα.
Τα τελευταία χρόνια χάνονται παραγωγές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μύκητες και ασθενείς χτυπάνε αμπέλια ,αμύγδαλα και άλλες καλλιέργιες. Οι αγρότες ζητούν την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που αποζημιώνει και έως τώρα δεν περιλαμβάνει αυτές τις καταστροφές. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης είναι θετικό στην αλλαγή του κανονισμού που θα περιλαμβάνει πολλές από αυτές τις περιπέτειες, όμως επειδή ακόμη είναι στο στάδιο επεξεργασίας θα χρειαστεί για να καταθέσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα .
Την ίδια ώρα οι αγρότες δικαίως φωνάζουν για αναπληρώσει χαμένου εισοδήματος που έρχεται από τις μειωμένες τιμές των αγροτικών προϊόντων. Εδώ το υπουργείο επενδύει στο ταμείο αλληλοβοήθειας της Ε.Ε που θα μπορούσε να δώσει στους αγρότες το εισόδημα που χάνουν.
Πηγή: protothema.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 22:01
Μέχρι την Παρασκευή συνδεδεμένες και eco- schemes 297 εκατ. ευρώ- monitoring, παραδόσεις καθορίζουν τι θα πληρωθεί - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:50
Θλίψη στον Βόλο για την απώλεια της Κλεοπάτρας Παγωνοπούλου – «Εσβησε» το χαμόγελο της 60χρονης φιλολόγου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 21:46
Τρομερός Τεντόγλου και νίκη με την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:43
Μετάλλιο ανδραγαθίας στον Βολιώτη ανθυπαστυνόμο Μιχ. Σουντουλουμάκη: Μπήκε μπροστά και έσωσε τον διοικητή του σε επεισόδια - ΕΛΛΑΔΑ | 23.05.2026 | 21:24
Στην σκηνή του ΟΑΚΑ οι Iron Maiden – Πάνω από 50.000 θαυμαστές παραληρούν στη συναυλία τους - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 21:14 | video
Το βίντεο που ανάρτησε ο Κωστής Χατζηδάκης από την περιοδεία του στα έργα του Αχελώου (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 20:30
Στην εντατική ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Μάριος Οικονόμου μετά από σοβαρό τροχαίο στα Ιωάννινα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:32
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 09:17
Γιατί η Καρδίτσα είναι ουραγός στις εξαγωγές στη Θεσσαλία....(video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 14:08
Ανοιχτές Πόρτες 2026: Στο οινοποιείο του Τάκη Αλατά στην Φαλάνη (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 17:42
Η άγνωστη ιστορία της τραγωδίας της 5ης Μεραρχίας Κρητών στην Κατοχή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Λάρισας (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 11:19
Που θα βρεθεί το νερό για την «Κοιλάδα» data centers που ετοιμάζουν στη Λάρισα; - ΕΛΛΑΔΑ | 23.05.2026 | 17:18
Πύργος: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 55χρονος ποδηλάτης μετά το τροχαίο με νταλίκα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 09:31
Θεσσαλία, ο εθνικός μας κάμπος που προσφέρει τροφή σε όλη τη χώρα







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed