ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τι ζητάνε οι αγρότες στα μπλόκα τους – Τι μπορεί να δώσει η κυβέρνηση
Την πόρτα του διαλόγου άνοιξε με δήλωση του υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας.

Οι αγρότες στην χθεσινή τους πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας ζήτησαν συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να θέσουν τα προβλήματα τους στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να βρεθούν λύσεις που θα τους κρατούν στα χωράφια τους.
Την πόρτα του διαλόγου άνοιξε με δήλωση του και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Οι αγρότες ζητούν να συναντηθούν με τους υπουργούς αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Υποδομών και Οικονομικών στον θεσσαλικό κάμπο για να θέσουν μια σειρά αιτημάτων που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής αλλά και με την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος. Επιπρόσθετα ζητούν την θωράκιση της Θεσσαλίας με έργα, μετά την καταστροφή που προκάλεσε ο Daniel πριν από 1,5 χρόνο.
Η συνάντηση θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά οι αγρότες μέχρι τότε αναμένεται να σκληρύνουν την στάση τους προχωρώντας σε τρίωρους αποκλεισμούς σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο ,καθώς και σε λιμάνια και τελωνεία .
Το κυβερνητικό «καλάθι»
Το υπουργείο και η κυβέρνηση μπορεί να λέει «ναι» στο διάλογο, αλλά διαμηνύει πως δεν μπορεί ότι δοθεί να ξεφεύγει από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.
Έτσι με δεδομένη αυτή την συνθήκη φέρεται διατεθειμένη να δώσει κάτι περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε πέρυσι στους αγρότες για επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο. Ενδεχομένως ένα πόσο αυξημένο κατά 30% είναι ίσως το πιθανότερο σενάριο μαζί με μια καλύτερη διαχείριση στην διανομή του συνολικού ποσού. Οι αγρότες από την πλευρά τους θέλουν αφορολόγητο πετρέλαιο.
Πέρυσι δόθηκε στους αγρότες ρεύμα με τιμή 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή όπως υποστηρίζουν οι αγρότες δεν ισχύει για όλο τον χρόνο αλλά έως και τον Αύγουστο. Από τότε έως και το τέλος του χρόνου οι χρεώσεις είναι αρκετά μεγαλύτερες. Εδώ η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να διατηρήσει την τιμή αυτή σταθερή για όλο τον χρόνο. Την ίδια ώρα οι αγρότες ζητούν ρεύμα με 7 λεπτά την κιλοβατώρα.
Τα τελευταία χρόνια χάνονται παραγωγές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μύκητες και ασθενείς χτυπάνε αμπέλια ,αμύγδαλα και άλλες καλλιέργιες. Οι αγρότες ζητούν την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που αποζημιώνει και έως τώρα δεν περιλαμβάνει αυτές τις καταστροφές. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης είναι θετικό στην αλλαγή του κανονισμού που θα περιλαμβάνει πολλές από αυτές τις περιπέτειες, όμως επειδή ακόμη είναι στο στάδιο επεξεργασίας θα χρειαστεί για να καταθέσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα .
Την ίδια ώρα οι αγρότες δικαίως φωνάζουν για αναπληρώσει χαμένου εισοδήματος που έρχεται από τις μειωμένες τιμές των αγροτικών προϊόντων. Εδώ το υπουργείο επενδύει στο ταμείο αλληλοβοήθειας της Ε.Ε που θα μπορούσε να δώσει στους αγρότες το εισόδημα που χάνουν.
Πηγή: protothema.gr
- ΒΟΛΟΣ | 20.05.2026 | 10:04
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 20.05.2026 | 10:01
Δήμος Λαρισαίων: Πόλος έλξης μαθητών ο Ιπποκράτειος Τόπος και η Βοτανική Συλλογή (φωτ.) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.05.2026 | 09:50
Τακούδης- επικαιροποίηση: Βροχερός καιρός στη Θεσσαλία μέχρι Κυριακή χωρίς έντονα φαινόμενα (χαλάζι) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.05.2026 | 23:59
Νέο σόoυ Ζωής στη Βουλή: Ανακάλυψε επιχειρηματικές συναλλαγές του παππού του Φλωρίδη με τον πατέρα του Γιώργου Λαμπρούλη - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 19.05.2026 | 23:43
Λιπάσματα: Το νέο σχέδιο δράσης της Κομισιόν καθώς επισιτιστική κρίση απειλεί την Ευρώπη - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 23:19
Άναψε η συζήτηση στο δημοτ. συμβούλιο για τις κατεδαφίσεις στο σεισμόπληκτο Κουτσόχερο (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 18:08
Ελευθεροχωρινός: Πρέπει να γίνει φέτος το φθινόπωρο καύση των σιτοκαλαμιών για να καταπολεμηθεί η αγριοβρώμη (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 19.05.2026 | 16:33
Τραγωδία στο Νοσοκομείο Βέροιας: Άνδρας πήδηξε από τον 4ο όροφο της Καρδιολογικής
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 07:55
Τροχαίο με ανατροπή φορτηγού στην Αμπελιά Φαρσάλων - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 19.05.2026 | 09:50
Κρίσιμες ώρες για τη Γωγώ Μαστροκώστα – Νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 18:08
Ελευθεροχωρινός: Πρέπει να γίνει φέτος το φθινόπωρο καύση των σιτοκαλαμιών για να καταπολεμηθεί η αγριοβρώμη (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 10:04
Θύματα κλιματικής αλλαγής και φέτος οι αγρότες στον κάμπο-ξερή βέργα σε δέντρα και αγριοβρώμη αποδεκατίζουν τις σοδειές - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 13:57
Έντονα προβληματισμένοι οι αγρότες Λάρισας μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ-έτοιμοι για κινητοποιήσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 13:39
Αποτροπιασμός για τους νέους βανδαλισμούς στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας -επιτακτική ανάγκη να μπουν κάμερες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 09:54
Υγειονομικά κατάλληλες οι πισίνες του Κολυμβητηρίου Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 14:13
Λάρισα: Σύλληψη δύο ατόμων για κατοχή κοκαΐνης (ΦΩΤΟ)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed