ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανικές εκλογές 2024: Έφτασε η ώρα της κρίσης για Χάρις και Τραμπ - Το χρονοδιάγραμμα και τα σενάρια για το αποτέλεσμα
Για ταραχές προετοιμάζεται η Ουάσινγκτον, «φρούριο» ο Λευκός Οίκος

Η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται από τις πιο αμφίρροπες στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.
Δημοσκοπήσεις σε επτά πολιτείες-κλειδιά δείχνουν οριακή διαφορά, με κάθε υποψήφιο να προηγείται σε ορισμένες περιοχές κατά μόλις μια ή δύο μονάδες, ποσοστό εντός του περιθωρίου στατιστικού λάθους.
Ακολουθούν πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το αποτέλεσμα.
Νίκη της Χάρις με μικρή διαφορά από τον Τραμπ
Δημοσκοπήσεις και στοιχεία από την εκ των προτέρων καθώς και την επιστολική ψηφοφορία έδειξαν ότι η πιθανή έκβαση είναι η νίκη με μικρή διαφορά της αντιπροέδρου Χάρις.
Έχει μικρό προβάδισμα στο Μίσιγκαν, στην Πενσιλβάνια και στο Ουισκόνσιν — πολιτείες κρίσιμες, οι οποίες, μαζί με τη 2η περιφέρεια στη Νεμπράσκα, θα της έδιναν τις 270 ψήφους του εκλεκτορικού σώματος που απαιτούνται για τη νίκη. Ενδεχόμενη επικράτησή της στη Νεβάδα, όπου επίσης έχει μικρό προβάδισμα, θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω το σύνολο των εκλεκτόρων της Χάρις.
Σημαντικός παράγοντας για νίκη της θα μπορούσε να είναι η ψήφος των μεγαλύτερων σε ηλικία λευκών, δημογραφικής ομάδας που γενικά υποστηρίζει τους Ρεπουμπλικάνους αλλά ενδέχεται να μετακινηθεί στους Δημοκρατικούς.
Νίκη του Τραμπ με μικρή διαφορά
Ο Τραμπ θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη νίκη είτε μέσω των ανατολικών πολιτειών —επικρατώντας στην Τζόρτζια, στη Βόρεια Καρολίνα και στην Πενσιλβάνια— είτε μέσω των πολιτειών του Νότου, κερδίζοντας στην Αριζόνα, στην Τζόρτζια, στη Νεβάδα και στη Βόρεια Καρολίνα. Η Πενσιλβάνια είναι σημαντικό κομμάτι του παζλ: ενώ μοιάζει να προηγείται εκεί ελαφρώς η Χάρις, η δική του επικράτηση θα έδινε στον Τραμπ 270 εκλεκτορικές ψήφους.
Σε αυτό το σενάριο, η επιτυχία του Τραμπ ίσως εξαρτηθεί από την αυξημένη υποστήριξη αφροαμερικανών και ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Δημοσκοπήσεις θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει κερδίσει έδαφος στη δημογραφική μερίδα των μαύρων ανδρών, ιδίως στις ανατολικές πολιτείες, και σε αυτήν των ισπανόφωνων στον Νότο, όπου ζητήματα όπως το κόστος της στέγης και η ασφάλεια των συνόρων έχουν μεγάλο βάρος.
Election security is heightened across several states, including battlegrounds Arizona and Nevada, as officials prepare for a surge in mail-in ballots and respond to threats from extremist groups. pic.twitter.com/sxbsCnGjjE
— CBS Evening News (@CBSEveningNews) November 5, 2024
Καθαρή νίκη είτε εκείνης, είτε εκείνου
Αν και οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν να βρίσκονται πολύ κοντά, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καθαρής νίκης της μιας ή του άλλου. Για τη Χάρις, η μεγάλη προσέλευση γυναικών στα εκλογικά κέντρα, ειδικά μετά την αναίρεση του δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, θα μπορούσε να αποδειχθεί κλειδί.
Πρόσφατη δημοσκόπηση θέλει τη Χάρις να προηγείται του Τραμπ κατά τρεις μονάδες στην Άιοβα, πολιτεία που ο Τραμπ κέρδισε με οκτώ μονάδες το 2020, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να τα πάει καλά και σε άλλες πολιτείες αν οι γυναίκες ψηφίσουν μαζικά.
Για τον Τραμπ, καθαρή νίκη θα συνεπαγόταν ιστορική υποστήριξη από τους αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, γεγονός που θα αντικατόπτριζε τη δυσαρέσκεια για την εκστρατεία της Χάρις, και τις πολιτικές της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ειδικά για την υποστήριξή της στον πόλεμο του Ισραήλ σε δυο μέτωπα, στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.
-Just so you know, if we show up, they can-t win. They mathematically can-t.-
Republican presidential candidate Donald Trump speaks at his final rally in Michigan before the polls open https://t.co/zeeP3t1MXp
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 23:18
Έργα, παρεμβάσεις και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων επί τάπητος στην εκδήλωση «Νερό-Κλιματική κρίση-Γεωπολιτική» - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 22:34
Ακόμη και εκσκαφέα επιστράτευσε η ΕΛ.ΑΣ. για τις χρυσές λίρες της «οικογενειακής» εγκληματικής οργάνωσης στη Λάρισα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.06.2026 | 22:27
Κουρέτας: Η Θεσσαλία για πρώτη φορά έχει αντιπλημμυρική προστασία (VIDEO) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.06.2026 | 21:58
Δεν φαίνεται καύσωνας μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ο Νίκος Καντερές εξηγεί (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 20:51
Δ. Παπαστεργίου: Το νερό αποκτά συνεχώς τεράστια αξία -Μνημόνιο συνεργασίας Δικτύου Δήμων με Ποτάμια και Υπουργείου Ψηφιακής - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.06.2026 | 20:44
ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε η εισήγηση Φάμελλου για συμπόρευση με Τσίπρα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 20:39
Συγκεντρώνει τα σιτηρά στις νεές του εγκαταστάσεις στο Μοσοχώρι Λάρισας ο «ΘΕΣγη» - ΕΛΛΑΔΑ | 06.06.2026 | 20:18
Αεροδιακομιδή «αστραπή» από τον Όλυμπο - Γέφυρα σωτηρίας για 59χρονο τραυματισμένο τουρίστα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.06.2026 | 12:54
Τακούδης: καλές οι καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλία μέχρι την άλλη Παρασκευή με μικρες αστάθειες - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 21:44
Πλήθος κόσμου στο μεγάλο αφιέρωμα στη λαογραφία στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 10:21
Πανδαισία δημοτικής παράδοσης μέχρι αργά τα μεσάνυχτα στο κηποθέατρο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ+βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 21:53
Λάρισα: Νέα σύλληψη για κύκλωμα απάτης και εκβιασμών στη Γιάννουλη - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 21:58
Θλίψη στη Λάρισα και τον πολιτικό κόσμο: Πέθανε ο Γιώργος Σουφλιάς σε ηλικία 85 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 09:40
Εγκαινιάστηκε χθες η 25η Έκθεση βιβλίου στην πλατεία Ταχυδρομείου (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.06.2026 | 13:17
Εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μαθητών στο πάρκο Αλκαζάρ για την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 05.06.2026 | 02:27
Τροχαίο δυστύχημα στην Καλλιθέα: Νεκρός οδηγός μοτοσικλέτας που παρέσυρε πεζή




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed