ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Appodixi: Έτοιμο το πλαίσιο για πλήρη ανωνυμία στις καταγγελίες φοροφυγάδων με μπόνους 3.000 ευρώ
Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο νομικό πλαίσιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο νομικό πλαίσιο για πλήρη ανωνυμία σε όσους υποβάλουν καταγγελίες παραβάσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Appodixi αποκομίζοντας αμοιβή 3.000 ευρώ.
Η επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε χθες (18.7.2024) ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, επαναφέρει στη συζήτηση την ανάγκη ανωνυμίας σε όσους προχωρούν σε καταγγελίες στο Appodixi, έτσι ώστε να μην διακυβεύεται η ασφάλεια τους και να μην γίνονται γνωστά τα στοιχεία τους ακόμα και μέσα από την διαδικασία είσπραξης της αμοιβής.
Έτσι, όπως καταγράφεται από κύκλους της ΑΑΔΕ, ολοκληρώνεται το εν λόγω πλαίσιο που αφορά την επιβράβευση των καταγγελλόντων διασφαλίζοντας παράλληλα την πλήρη ανωνυμία κατά την διαδικασία πληρωμής. Η αμοιβή αναμένεται να φτάσει στις 3.000 ευρώ, εφόσον οι καταγγελίες αποδειχθούν έγκυρες.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία. Τώρα αυτή η διαδικασία θα ολοκληρώνεται και ανώνυμα, βάσει του σχεδιασμού της ΑΑΔΕ.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση και η φορολογική διοίκηση θα ξεπεράσει τον σκόπελο που είχε παρουσιαστεί από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου των καταγγελιών, λόγω της ανάγκης κοινοποίησης των προσωπικών δεδομένων των καταγγελλόντων για να μπορέσει να εκδοθεί διαταγή πληρωμής, γεγονός το οποίο έθετε εν κινδύνω την αποκάλυψη της ταυτότητας του καταγγέλλοντα σε εκείνον τον οποίο αφορούσε η καταγγελία.
Ο κίνδυνος αυτός, θεωρείται πως έως τώρα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής περιορίζοντας τον αριθμό των καταγγελιών στην ηλεκτρονική εφαρμογή Appodixi. Ωστόσο, οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί έως τώρα δεν είναι λίγες, καθώς ξεπερνούν τις 200.000, αλλά η εξασφάλιση της ανωνυμίας στη φάση της πληρωμής θα λειτουργήσει ως ακόμα ισχυρότερο κίνητρο για τους πολίτες.
Πηγή: newsit.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 23:12
Αγοραστός: «Παραπληροφόρηση, αναξιοπιστία και μόνιμη μετάθεση ευθυνών από τον Δ. Κουρέτα» - ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 19:57
Σπείρα απατεώνων στη Λάρισα: Σύλληψη 22χρονου μετά από επεισοδιακή σύλληψη- προχθές απέσπασαν 28000 ευρώ και κοσμήματα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:51
Δεύτερη θέση για Δημήτρη Κουρέτα στους περιφερειάρχες σε πανελλαδική δημοσκόπηση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:47
Ψηλά σε πανελλαδική δημόσκόπηση οι δήμαρχοι Σακκάς Τρικκαίων και Μπέος Βόλου- τι θέση καταλαμβάνουν Μαμάκος και Τσιάκος - ΒΟΛΟΣ | 04.02.2026 | 19:38
Καταδίκη 23χρονου για βιασμό συνομήλικής του σε πάρτι ενηλικίωσης στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 19:36
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιοδική έκθεση στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων της Λάρισας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:19
ΕΕΕΔΕΕ: «Το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον κρίσιμο για την ευλογιά»- Λάρισα, Μαγνησία στις περιοχές με τα πολλά κρούσματα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 18:57
Έκτακτο δελτίο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας : Επιδείνωση του καιρού από σήμερα βράδυ με ισχυρές βροχές, καταιγίδες
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 10:13
Επτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.02.2026 | 13:25
Πότε πέφτει το χρήμα για τα de minimis τριφυλλιών λόγω ευλογιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 04.02.2026 | 18:47
Πανελλαδική Μπλόκων στη Νίκαια: Παρασκευή και 13 συλλαλητήριο και με κάθοδο τρακτερ στην Αθήνα - ΕΛΛΑΔΑ | 04.02.2026 | 09:38
Τραγωδία στη Ρουμανία: Σήμερα αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα ο τρίτος τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:47
Ψηλά σε πανελλαδική δημόσκόπηση οι δήμαρχοι Σακκάς Τρικκαίων και Μπέος Βόλου- τι θέση καταλαμβάνουν Μαμάκος και Τσιάκος - ΕΛΛΑΔΑ | 04.02.2026 | 13:33
Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 19:51
Δεύτερη θέση για Δημήτρη Κουρέτα στους περιφερειάρχες σε πανελλαδική δημοσκόπηση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.02.2026 | 18:57
Έκτακτο δελτίο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας : Επιδείνωση του καιρού από σήμερα βράδυ με ισχυρές βροχές, καταιγίδες




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed