ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πλούτος: Άνιση η κατανομή στην Ελλάδα – Μια χαμένη δεκαπενταετία για τη χώρα μας
Ο κόσμος γίνεται πλουσιότερος αλλά η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν ακολουθεί.

Πέρυσι ο παγκόσμιος πλούτος ανέκαμψε από την πτώση του 2022. Το 2023 το πρόσημο ήταν σταθερά θετικό σε όλο τον κόσμο με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έτσι, το ποσοστό των ανθρώπων που ανήκουν στο χαμηλότερο πλουτοπαραγωγικό κλιμάκιο συρρικνώθηκε σε σύγκριση με το 2008 αλλά στην Ελλάδα… «χάσαμε το τρένο».
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού UBS για τον Παγκόσμιο Πλούτο στη χώρα μας καταγράφεται συρρίκνωση του ενδιάμεσου πλούτου κατά 31% στη δεκαπενταετία 2008-2023, με τους φτωχότερους να έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες.
Συρρίκνωση του μέσου πλούτου κατά 31% και του διάμεσου 11% στην Ελλάδα την περίοδο 2008-2023
Η έκθεση (Global Wealth Report 2024) καταγράφει επίσης μια στασιμότητα στη χώρας μας παρά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ενώ διαπιστώνει πως η κατανομή του πλούτου συνεχίζει να είναι όλο και πιο άνιση.

Σε δολάρια υπολογίζεται στην έκθεση της UBS ο πλούτος
Η πυραμίδα του πλούτου στην Ελλάδα
Όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζει αρνητική πορεία στην αύξηση του πλούτου μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία.
Ρώμη και Μαδρίτη σημείωσαν «βουτιά» στον μέσο πλούτο ενώ στην Αθήνα τόσο ο μέσος όσο και ο διάμεσος πλούτος συρρικνώθηκαν κατά 31% και 11% αντίστοιχα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης τα στοιχεία φανερώνουν ότι ο πλούτος έχει συγκεντρωθεί στην κορυφή της πυραμίδας.
Αντλώντας στοιχεία από την έκθεση της UBS o μέσος πλούτος των Ελλήνων ανήλθε το 2023 στα 109.838 δολάρια ανά ενήλικα. Ο διάμεσος πλούτος όμως ήταν μόνο 55.695 δολάρια ανά ενήλικα.

Ο μέσος πλούτος των Ελλήνων ανήλθε το 2023 στα 109.838 δολάρια ανά ενήλικα
1,8 εκατομμύρια Έλληνες εμφανίζονται με χρέη
Η διαφορά αυτή παρατηρείται επειδή ένα σύμπλεγμα ιδιαίτερα υψηλού πλούτου στην κορυφή της ελληνικής πυραμίδας ανεβάζει τον συνολικό μέσο πλούτο του γενικού πληθυσμού. Η στρέβλωση αυτή αναδεικνύει αν μη τι άλλο το μέγεθος της ανισότητας που υπάρχει μεταξύ των ανώτερων και των κατώτερων στρωμάτων.
Η πυραμίδα του πλούτου στην Ελλάδα το 2023 περιλαμβάνει περί τους 81.000 εκατομμυριούχους με συνολική περιουσία που ξεπερνούσε τα 224 δισ. δολάρια.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια με ατομικό πλούτο από 100.000 έως ένα εκατομμύριο δολάρια και συνολικό πλούτο 478 δισ. δολαρίων.

Η ανισότητα στην Ελλάδα αυξήθηκε
Η πλειονότητα των Ελλήνων, 4,275 εκατομμύρια, μετριούνται με ατομικό πλούτο από 10 έως 100 χιλιάδες δολάρια.
Στον πάτο της πυραμίδας βρίσκονται 1,8 εκατομμύρια Έλληνες με ατομικό πλούτο κάτω των 10 χιλιάδων δολαρίων και συνολικά με αρνητική περιουσιακή θέση (χρέος) ύψους 1,48 δισ. δολαρίων.
Συμπερασματικά, τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν πως η Ελλάδα απείχε από την παγκόσμια ανάκαμψη του πλούτου που καταγράφηκε την τελευταία δεκαπενταετία. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χώρα μας βίωσε τουλάχιστον δέκα χρόνια «ασφυξίας» εξαιτίας των μνημονιακών προγραμμάτων που την έφεραν πολλά χρόνια πίσω.
Το «μάρμαρο» πλήρωσαν τα άτομα στα χαμηλότερα κλιμάκια πλούτου που υπέστησαν το κύριο βάρος της συνολικής πτώσης. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι με βάση τον συντελεστή Gini, η ανισότητα στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 2008 περισσότερο από 17%.
Στις ΗΠΑ οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι
Πέρυσι η συνολική αύξηση του πλούτου στην υφήλιο οφειλόταν κυρίως στις επιδόσεις της ζώνης των χωρών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής (EMEA) και Ασίας-Ειρηνικού (APAC).
Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν τον υψηλότερο αριθμό εκατομμυριούχων στον κόσμο με σχεδόν 22 εκατομμύρια. Η ηπειρωτική Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με λίγο πάνω από έξι εκατομμύρια, αριθμός περίπου διπλάσιος από τον αριθμό της τρίτης χώρας που είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.
Καμία άλλη αγορά δεν αριθμεί πάνω από τρία εκατομμύρια εκατομμυριούχους. Η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν πληθυσμό εκατομμυριούχων λίγο κάτω από αυτό το επίπεδο, ενώ ο Καναδάς και η Αυστραλία μετρούν λιγότερα από 2 εκατομμύρια άτομα.

Ο αριθμός των ενηλίκων με πλούτο άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα έχει αυξηθεί μέχρι το 2028
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον πλούτο σε όλο τον κόσμο;
Ανατρέχοντας μέχρι το 2028 ο τραπεζικό κολοσσός προχωρά σε εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί ο παγκόσμιος πλούτος. Η προοπτική δείχνει ότι το 2024 το μερίδιο των αναδυόμενων οικονομιών στον παγκόσμιο πλούτο θα ξεπεράσει το 30%, θα αυξηθεί σε σχεδόν 32% μέχρι το 2028 και ότι το ποσοστό των ενηλίκων που ανήκουν στο χαμηλότερο επίπεδο πλούτου θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα πέντε χρόνια.
Προβλέπει επίσης ότι μέχρι το 2028, ο αριθμός των ενηλίκων με πλούτο άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα έχει αυξηθεί σε 52 από τις 56 αγορές του δείγματος.
Στην Ιαπωνία και την Κορέα ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε δολάρια θα αυξηθεί πάνω από 25%, ενώ στην Ταϊβάν σχεδόν 50%.
in.gr
- ΒΟΛΟΣ | 16.09.2025 | 23:37
Πέντε νέα κρούσματα ευλογιάς σε δειγματοληψίες τριών ημερών στη Μαγνησία - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2025 | 23:26
Ενημερωτική εκδήλωση στη Φαλάνη για τις υπηρεσίες Ψηφιακής Υγείας του 5G TERRA από τον Δήμο Λαρισαίων - ΔΙΕΘΝΗ | 16.09.2025 | 23:14
ΕΕ: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησε με τον Τραμπ για κυρώσεις στη Ρωσία και απεμπλοκή από το φυσικό αέριο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 16.09.2025 | 22:42
Επιμελητήριο Καρδίτσας: Στήριξη επιχειρήσεων αγροτοδιατροφής για συμμετοχή σε εκθέσεις (φωτο) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2025 | 22:37
Κόκκαλης σε Κέλλα για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες: «Σοβαρό κράτος είναι αυτό; – Η κυβέρνηση τιμωρεί τους πληγέντες» - ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2025 | 22:34
Χρήστος Κέλλας σε Βασίλη Κόκκαλη στη Βουλή: «Παραπληροφόρηση και ανευθυνότητα. Δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.09.2025 | 22:23
Ενημερωτικό για την ευλογιά των προβάτων - Τα μέτρα για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 16.09.2025 | 21:59
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 07:51
Ποιά μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα εστιατορίων έρχεται στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 16:34
Βόλος: Αύριο το τελευταίο αντίο στη 48χρονη Ειρήνη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ν. Ιωνία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.09.2025 | 11:57
Με 42 λεπτά στην πύλη ξεκίνησε η εκκοκκιστική περίοδος στη Θεσσαλία- απογοήτευση αγροτών για τις τιμές (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 18:18
«Πόλεμος δέκα ημερών» για να ανακοπεί η διάδοση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα - Τσιάρας: Κινδυνεύουμε με lockdown - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 16.09.2025 | 10:39
Καρδίτσα: «έσπασε» τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων και συνελήφθη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 13:39
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύονται Ferrari, Porsche, 30 αυτοκίνητα και 11 ακίνητα της Πόπης Σεμερτζίδου και συγγενών της - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 20:34
Βόλος: Δρομολόγιο «θρίλερ» για 19χρονη – Έπεσε θύμα παρενόχλησης μέσα σε υπεραστικό λεωφορείο - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 15:29
Βρέθηκε στη Λάρισα μετά από 10 μέρες η 16χρονη που είχε εξαφανιστεί στα Φάρσαλα