ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ρόμπερτ Φίτσο: «Μεταξύ ζωής και θανάτου» ο πρωθυπουργός – Σλοβάκος λογοτέχνης ο δράστης της επίθεσης
Σοκάρει η απόπειρα δολοφονίας - Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» βρίσκεται ο Ρόμπερτ Φίτσο, ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο της Σλοβακίας, μετά από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πολιτικού το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5).
Στην επίσημη σελίδα του πρωθυπουργού Σλοβακίας αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι, την ώρα που έβγαινε από ένα κτήριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.
Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα
Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.
Μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα και ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η επίθεση ήταν απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού. Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.
Σλοβάκος λογοτέχνης ο δράστης
Ένας 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης ονόματι Γιουράι Τσιντούλα (Juraj Cintula) είναι σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ο άντρας που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας.
Κατά πληροφορίες, ο Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που ο τελευταίος συνομιλούσε με υποστηρικτές του, και όταν τον πλησίασε για να του σφίξει το χέρι τότε άνοιξε πυρ εναντίον του.
Η στιγμή της σύλληψης του Τσιντούλα:

Η στιγμή που απομακρύνεται ο τραυματισμένος Φίτσο:
Πολιτικές αντιδράσεις
«Σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο» αναγφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, όπως δήλωσε μέσω της πλατφόρμας X.
“Καταδικάζω έντονα την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πολυτιμότερο κοινό μας αγαθό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του”, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Σοκαρισμένοι» από την αποτρόπαια και βίαιη επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, δηλώνουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, μετά από την κυβερνητική συνεδρίαση στη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του», έγραψε στο «Χ», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Από την πλευρά της, η Ρ. Μέτσολα δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένη από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο στην Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε γραπτή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, υπογραμμίζει ότι «με τη σκέψη της είναι κοντά στον Ρόμπερτ Φίτσο, στην οικογένειά του και στον φίλο λαό της Σλοβακίας».
«Επιθυμώ, και εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης, να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας και κάθε επίθεσης στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.06.2026 | 21:53
Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 07.06.2026 | 21:25
Σοκ στη Δανία: Κατέρρευσε ξανά σε φιλικό με την Ουκρανία ο Έρικσεν! - ΛΑΡΙΣΑ | 07.06.2026 | 21:07
Λάρισα: Εκδήλωση για την ιστορική αλήθεια και τις σύγχρονες προκλήσεις γύρω από τη Γενοκτονία - ΛΑΡΙΣΑ | 07.06.2026 | 20:59
Μεγάλη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων για φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην Καλλιθέα Φαρσάλων - ΕΛΛΑΔΑ | 07.06.2026 | 20:42
«Τρόμος, δεν πρόλαβα ούτε παπούτσια να βάλω»: Μαρτυρίες κατοίκων για τους σεισμούς στην Εύβοια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.06.2026 | 20:29
Υψηλές οι αποδόσεις στα αλώνια για το κριθάρι στον κάμπο αλλά...χαμηλές οι τιμές - ΕΛΛΑΔΑ | 07.06.2026 | 20:09
Κανονικά η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων αύριο στη Βόρεια Εύβοια - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.06.2026 | 14:42
Τρεις ισχυροί σεισμοί ταρακούνησαν την Κεντρική Ελλάδα: 5,2 Ρίχτερ ο ισχυρότερος, στην βόρεια Εύβοια το επίκεντρο
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.06.2026 | 09:52
Αυτό είναι το νέο εργοστάσιο της Βιολάντα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.06.2026 | 09:29
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 10:21
Πανδαισία δημοτικής παράδοσης μέχρι αργά τα μεσάνυχτα στο κηποθέατρο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ+βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 11:57
Λάρισα: Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ η λεία της οργάνωσης με τις «χρυσές λίρες» – Βίντεο ντοκουμέντο από την έφοδο της ΔΑΟΕ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.06.2026 | 20:15
Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου η εξόδιος ακολουθία του Γιώργου Σουφλιά στου Παπάγου - ΛΑΡΙΣΑ | 07.06.2026 | 12:36
Το ελληνικό FBI κάνει φύλλο και φτερό τις νέες καταγγελίες για σχέσεις των Βιλανάκηδων με αστυνομικούς - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 11:14
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.06.2026 | 11:27
Στόχος 600 εκατ. ευρώ στην πληρωμή Ιουνίου, στο 100% των ΟΣΔΕ, όχι δειγματοληπτικά οι έλεγχοι ΑΑΔΕ




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed