ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Τελεσίγραφο» από αγρότες, «κόκκινη γραμμή» από Μαξίμου-κλείνουν το απόγευμα ΠΑΘΕ και Βόλου- Λάρισας
Αυξανόμενη η πίεση στην κυβέρνηση - Δεν θέλει κομμένους διαύλους με τους παραγωγούς, ούτε τη χώρα κομμένη στα δύο

Τελεσίγραφο 3 ημερών στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να επεξεργαστούν τα αιτήματα του έδωσαν χθες από τη Νίκαια μετά το πέρας της σύσκεψης της πανελλαδικής των μπλόκων οι αγρότες οι οποίοι ξεκινούν από σήμερα το κλείσιμο εθνικών δρόμων. Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας ήταν κατηγορηματικός ότι μετά τη λήξη του τριημέρου οι αγρότες θα σκληρύνουν τη στάση τους με στόχο το μπλακάουτ της χώρας, ενώ για την άλλη εβδομάδα ετοιμάζουν κάθοδο στην Αθήνα και με τρακτερ. Σήμερα στις 5.00 το απόγευμα οι αγρότες κλείνουν με τα πόδια την ΠΑΘΕ στον κόμβο Πλατυκάμπου και την παλιά Βόλου- Λάρισας στο Στεφανοβίκειο, τον Ε-65 στην Καρδίτσα και το δρόμο Καρδίτσας- Δομοκού στο Νέο Μοναστήρι καθώς και την Λάρισας- Τρικάλων στο Ζάρκο. Νωρίτερα στις 3 το μεσημέρι οι αγρότες του Αλμυρού θα κλείσουν την ΠΑΘΕ
Ούτε κομμένους διαύλους με τους παραγωγούς ανά την επικράτεια ούτε τη χώρα κομμένη στα δύο από διαμαρτυρίες στο εθνικό οδικό δίκτυο θέλει να δει το Μαξίμου. Η πολιτική και διαχειριστική πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων όμως εντείνεται μέρα με την ημέρα. Μετά από την αρχική υποβάθμιση των διαμαρτυριών και παρά τις επικοινωνιακές «διορθώσεις» εκ μέρους της κυβέρνησης που οδήγησαν σε ανακοινώσεις μέτρων – «σταγόνα στον ωκεανό προβλημάτων» κατά τους αγρότες – το αγροτικό μέτωπο έχει εξελιχθεί πια σε δυσεπίλυτο γρίφο.
Οι παρασκηνιακές κινήσεις της κυβέρνησης για επαφές με τους διαμαρτυρόμενους από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ που έχουν ερείσματα στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ, όπως ο Μάκης Βορίδης (δεν αναμένεται πάντως ο υπουργός Επικρατείας να μεταβεί σε μπλόκα), ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο επικεφαλής της γαλάζιας ευρωομάδας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο γραμματέας συντονιστικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Βασίλης Κοντοζαμάνης (αναμένεται η υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές) εξυπηρετούν τον πρώτο στόχο – της επαφής με τον αγροτικό κόσμο. Τα συνεχή προσκλητήρια σε διάλογο σε περιβάλλον ηρεμίας αφορούν τον δεύτερο στόχο – την καταλαγή.
Μόνο που γεωργοί και κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι… χόρτασαν από συζητήσεις και διεκδικούν απαντήσεις με ουσιαστικές παρεμβάσεις και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Με λίγα λόγια, την ώρα που στα μπλόκα συνειδητοποιούν ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν άλλα μέτρα που να τους περιλαμβάνουν, στο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι έρχεται πιο κοντά η προοπτική να φτάσουν μέχρι την Αθήνα οι αντιδράσεις.
Η απόφαση, η απάντηση
Απέναντι στο «τελεσίγραφό» τους προς την κυβέρνηση και στις αποφάσεις τους για αποκλεισμό εθνικών οδών και για κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, το Μαξίμου απάντησε με νέο μήνυμα διαλόγου. Αλλά και με μία «κόκκινη γραμμή»: να μην διαταραχθούν οι μετακινήσεις των πολιτών. «Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, σπεύδοντας μάλιστα να μιλήσουν για «αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες».
Είναι σαφές ότι πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις των αγροτών, η κυβέρνηση διέκρινε την κλιμάκωση στις διαμαρτυρίες, ενώ έχει σε μετρήσεις του προηγούμενου διαστήματος ότι οι λόγοι διαμαρτυρίας των αγροτών αντιμετωπίζονται θετικά από την πλειονότητα των πολιτών.
Και ενώ η κυβερνητική πλευρά αναζητεί τρόπους να πείσει τους αγρότες για αποκλιμάκωση, δεν αλλάζει το έτερο μήνυμα, που αφορά το δικό της… μπλόκο στην προοπτική ενός νέου αγροτικού «πακέτου». Ενδεικτική η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για το «λάθος να δίνεις λεφτά από το ελικόπτερο». Κατά τον ίδιο, μετρήθηκε ό,τι ήταν δυνατόν να δοθεί και ο Προϋπολογισμός δεν επιτρέπει άλλες παροχές.
Δεν υπάρχει ακόμα ραντεβού
Οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι οι επιχειρήσεις κατευνασμού εκ μέρους της κυβέρνησης δεν βρίσκουν ανταπόκριση στους αγρότες των μπλόκων. Ο κίνδυνος μιας… μετωπικής έρχεται πιο κοντά ενόσω είναι στον «αέρα» και το ενδεχόμενο συνάντησης του Μητσοτάκη με επιτροπή εκπροσώπων των διαμαρτυρόμενων. Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει, αλλά φαίνεται απίθανο να κινούνται διαδικασίες εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Ταυτόχρονα το κρίσιμο είναι πλέον ο τρόπος και η ένταση με τα οποία η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τυχόν παρατεταμένους αποκλεισμούς εθνικών δικτύων από τρακτέρ – ή και μόνο τη σχετική προσπάθεια των αγροτών. Το ενδεχόμενο επανάληψης συγκρουσιακών εικόνων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και τη στάση της κάθε πλευράς.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 22:01
Μέχρι την Παρασκευή συνδεδεμένες και eco- schemes 297 εκατ. ευρώ- monitoring, παραδόσεις καθορίζουν τι θα πληρωθεί - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:50
Θλίψη στον Βόλο για την απώλεια της Κλεοπάτρας Παγωνοπούλου – «Εσβησε» το χαμόγελο της 60χρονης φιλολόγου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 21:46
Τρομερός Τεντόγλου και νίκη με την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:43
Μετάλλιο ανδραγαθίας στον Βολιώτη ανθυπαστυνόμο Μιχ. Σουντουλουμάκη: Μπήκε μπροστά και έσωσε τον διοικητή του σε επεισόδια - ΕΛΛΑΔΑ | 23.05.2026 | 21:24
Στην σκηνή του ΟΑΚΑ οι Iron Maiden – Πάνω από 50.000 θαυμαστές παραληρούν στη συναυλία τους - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 21:14 | video
Το βίντεο που ανάρτησε ο Κωστής Χατζηδάκης από την περιοδεία του στα έργα του Αχελώου (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 20:30
Στην εντατική ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Μάριος Οικονόμου μετά από σοβαρό τροχαίο στα Ιωάννινα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:32
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 09:17
Γιατί η Καρδίτσα είναι ουραγός στις εξαγωγές στη Θεσσαλία....(video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 14:08
Ανοιχτές Πόρτες 2026: Στο οινοποιείο του Τάκη Αλατά στην Φαλάνη (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 17:42
Η άγνωστη ιστορία της τραγωδίας της 5ης Μεραρχίας Κρητών στην Κατοχή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Λάρισας (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 11:19
Που θα βρεθεί το νερό για την «Κοιλάδα» data centers που ετοιμάζουν στη Λάρισα; - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 09:31
Θεσσαλία, ο εθνικός μας κάμπος που προσφέρει τροφή σε όλη τη χώρα - ΕΛΛΑΔΑ | 23.05.2026 | 17:18
Πύργος: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 55χρονος ποδηλάτης μετά το τροχαίο με νταλίκα







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed