ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ο Αχελώος, η σχέση του με το φαινόμενο των πρόσφατων πλημμυρών στον θεσσαλικό κάμπο και οι ….επιτήδειοι καταστροφολόγοι !
(Κώστας Γκούμας – Τάσος Μπαρμπούτης)-

Ο Αχελώος, η σχέση του με το φαινόμενο των πρόσφατων πλημμυρών στον θεσσαλικό κάμπο και οι ….επιτήδειοι καταστροφολόγοι !
(Κώστας Γκούμας – Τάσος Μπαρμπούτης)*
Με το καταστροφικό πέρασμα του Daniel από την λεκάνη απορροής (ΛΑΠ) Πηνειού, σε ένα μέρος της κοινής γνώμης επικράτησε σύγχυση αλλά και φόβος μήπως, σε περίπτωση εμφάνισης αντίστοιχων πλημμυρικων φαινομένων στην ΛΑΠ Αχελώου, θα μπορούσαν να υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις στις πόλεις, στους οικισμούς, στις υποδομές και στις καλλιέργειες της θεσσαλικής πεδιάδας.
Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν :
1. Η ΛΑΠ Αχελώου συνορεύει μεν με την ΛΑΠ Πηνειού αλλά ΔΕΝ επικοινωνεί με αυτήν, ούτε «επιτρέπει» στα δικά της νερά να ξεφύγουν προς τον Πηνειό, και μάλιστα την κρίσιμη περίοδο των πλημμυρών.
Με απλά λόγια ο Αχελώος ΔΕΝ απειλεί και ΔΕΝ πλημμυρίζει τον θεσσαλικό κάμπο, ενώ τα νερά του κατακλύζουν μόνο τις «δικές» του περιοχές και οδηγούνται προς νότο εκβάλλοντας στο Ιόνιο πέλαγος.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους παραποτάμους του Αχελώου (Μέγδοβας, Αγραφιώτης κα).
Όταν βεβαίως οι φόβοι αυτοί εκφράζονται από συμπολίτες μας που ευνόητα διαθέτουν περιορισμένη και ανεπαρκή γνώση για τον τρόπο λειτουργίας της λεκάνης ενός ποταμού, τότε από εμάς δυναμώνει η διάθεση μας να δώσουμε τις ανάλογες εξηγήσεις και να καθησυχάζουμε για τις όποιες εύλογες ανησυχίες των πολιτών.
Πως όμως θα πρέπει κανείς να σχολιάσει την υποβολιμαία καλλιέργεια ανησυχιών όταν αυτή προέρχεται από συλλογικότητες που έχουν πρόσβαση σε μεγάλης κυκλοφορίας ΜΜΕ ;
Ενδεικτικά, κάτι τέτοιο συνέβη με εκπρόσωπο των «κατακλυζόμενων» της Μεσοχώρας Τρικάλων (Realnews, 17/9/23) που με περισσή ανευθυνότητα (συνηθισμένο φαινόμενο για αυτούς….) καλεί τους Έλληνες πολίτες να αναλογιστούν το «απερίγραπτο…. μέγεθος της καταστροφής… στον Πηνειό …από την μεταφορά υδάτων από την μια λεκάνη (σημ. : εννοεί του Αχελώου) στην άλλη», λες και η Μεσοχωρα πρόκειται να στείλει τα νερά της ενάντια στους θεσσαλούς του κάμπου, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την μικρότητα ή/και τις σκοπιμότητες κάποιων λίγων εμμονικων κατοίκων (;) του χωριού, που εδώ και χρόνια, σε αγαστή συμπόρευση με ψευτοεπιστήμονες οικολόγους, με αναρχικές οργανώσεις και με αντίστοιχου επιπέδου πολιτικά στελέχη διάσπαρτα σε κάποια κόμματα, επιδιώκουν την κατεδάφιση ενός πολύτιμου υδροηλεκτρικού έργου αξίας πάνω από 600 εκατ. ευρώ, κόντρα στις επιθυμίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του Δήμου Πύλης, όλων των συλλογικών οργάνων της περιοχής και φυσικά όλων των σκεπτόμενων Ελλήνων.
Ήδη η απομόνωση τους από τον κόσμο έχει δώσει απάντηση στις αιτιάσεις τους και τα φθηνά επιχειρήματα τους.
2. Στην ΛΑΠ Αχελώου λειτουργεί ο σημαντικός υδροηλεκτρικός ταμιευτήρας Ν. Πλαστήρα, ο οποίος από το 1960 μέσω αγωγού ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με την λ. Πηνειού και εκτρέπει προς Καρδίτσα τα νερά του ποταμού Μέγδοβα (λ. Αχελώου) για παραγωγικούς και άλλους σκοπούς (παραγωγή ενέργειας, ύδρευση Συνδέσμου Καρδίτσας, άρδευση δικτύου ΤΟΕΒ Ταυρωπού).
Όμως και εδώ ΔΕΝ υφίσταται ο παραμικρός κίνδυνος συμβολής αυτών των υδάτων στα πλημμυρικά φαινόμενα της λ. Πηνειού, διότι απλούστατα όταν εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα η ροή υδάτων από τον Ν. Πλαστήρα διακόπτεται άμεσα για όσο χρόνο απαιτηθεί, με τα προβλεπόμενα μέσα και με απόλυτα ελεγχόμενες διαδικασίες.
Συμπερασματικά, αυτό το έργο, που σημειωτέον αποτελεί την πρώτη (περιορισμένου όγκου) «εκτροπή υδάτων» από την λ. Αχελώου προς θεσσαλικό κάμπο, ΔΕΝ συνιστά κίνδυνο για πλημμύρα στο Θεσσαλικό κάμπο.
3. Είναι ευρέως γνωστό πως οι διαμορφωμένες ανάγκες κατανάλωσης υδάτων στο Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας (ΥΔΘ), λόγω κυρίως των αρδεύσεων που παράγουν μεγάλα (ετήσια και συσσωρευμένα) ελλείμματα, είναι κατά πολύ μικρότερες από εκείνες που διαθέτει η ΛΑΠ Πηνειού (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο προηγούμενου σημειώματος μας).
Για την εξισορρόπηση αυτών των ελλειμμάτων και την αποκατάσταση των αντίστοιχων οικοσυστημάτων απαιτούνται ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΝΕΡΟΥ που μπορεί να εξασφαλιστούν μόνο με συγκέντρωση των υδάτων στον ταμιευτήρα Συκιάς επί του Αχελώου.
Επίσης τα νερά αυτά, εφόσον μεταφερθούν προς το ΥΔΘ, εκτός από την αποκατάσταση οικοσυστημάτων θα λειτουργήσουν πρωτίστως και ως αποθέματα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ απέναντι σε φαινόμενα παρατεταμένης ξηρασίας και ερημοποίησης στην περιοχή μας.
Αυτοί είναι και οι λόγοι που επιμένουμε και ανυποχώρητα διεκδικούμε την ολοκλήρωση των έργων φράγματος Συκιάς και σήραγγας μεταφοράς νερού προς το Μουζάκι, γνωστά ως έργα «εκτροπής Αχελώου».
Με την ευκαιρία λοιπόν των καταστροφικών πλημμυρών στον θεσσαλικό κάμπο, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να εμπλέξουν στις παρεμβάσεις τους και τον ποταμό Αχελώο !
Με φθηνά «επιχειρήματα» επιχείρησαν να επαναφέρουν τις αβάσιμες αιτιάσεις τους για την μη αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων, κάνοντας μάλιστα και «ακροβατικούς» συλλογισμούς πως εάν δεν είχαν ξοδευτεί χρήματα για τα έργα Αχελώου θα είχαν δήθεν προχωρήσει στη Θεσσαλία «αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά και μικρά υδρευτικά έργα…..μικροί ταμιευτήρες…καθαρισμοί ποταμών ή φρεατίων (!!) » κλπ.
Το χειρότερο είναι πως, μεταξύ άλλων, τέτοιες επιπόλαιες απόψεις εκπορεύονται και από πολιτικά κόμματα και στελέχη που διετέλεσαν μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ο καθένας λοιπόν ας αναλογισθεί πως, με τόσο χαμηλό επίπεδο κριτικής σκέψης και αξιολόγησης της καταστροφής, θα συμβάλλουν όλοι αυτοί στην διέξοδο από την δραματική κατάσταση που βιώσαμε στη Θεσσαλία….
*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ,
*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ
{1} «Έχει στ’ αλήθεια τόσα νερά η Θεσσαλία ;» :
https://www.larissanet.gr/2023/09/17/echei-st-alitheia-tosa-nera-i-thessalia/#google_vignette
https://www.larissapress.gr/2023/09/17/echei-st-alitheia-tosa-nera-i-thessalia/
- ΕΛΛΑΔΑ | 06.02.2025 | 23:49
Δολοφονία στη Λεπτοκαρυά: «Τον έσπρωξα σε καβγά και έπεσε κάτω» υποστηρίζει η σύντροφος του 58χρονου - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2025 | 23:24
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο σμήναρχος ε.α. Ευάγγελος Καπετάνος - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 06.02.2025 | 23:07
Με νέο look η Μπέττυ Μπαζιάνα: Η εντυπωσιακή αλλαγή στα μαλλιά της -Με αφέλειες και σκούρο καστανό χρώμα [εικόνες] - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.02.2025 | 22:36
Λύση στο θέμα των συμβασιούχων της καθαριότητας στις ΠΕ Τρικάλων και Καρδίτσας θα δώσει η περιφέρεια - ΕΛΛΑΔΑ | 06.02.2025 | 22:16
Καβάλα: Τι λένε οι γονείς της 16χρονης με νοητική αναπηρία στην οποία ασελγούσε 62χρονος καθηγητής - ΕΛΛΑΔΑ | 06.02.2025 | 22:10
Κυκλάδες: Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ -Στη Σαντορίνη μεταβαίνει την Παρασκευή ο Μητσοτάκης - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2025 | 21:37
Έκοψε πίτα ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.02.2025 | 20:54
Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων οι αγρότες της Θεσσαλίας – Στο μπλόκο της Καρδίτσας ο Ν. Ανδρουλάκης
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2025 | 10:08
Λάρισα: Επιχειρηματίας ξυλοκόπησε και έστειλε στο νοσοκομείο την αστυνομικό σύζυγό του - ΒΟΛΟΣ | 06.02.2025 | 09:56
Στο… σκαμνί 13 ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 06.02.2025 | 19:51
Αδιανόητο έγκλημα πίσω από την εξαφάνιση 58χρονου στη Λεπτοκαρυά: Τον έθαψε η σύντροφός του πίσω από την αυλή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.02.2025 | 10:35
Καντερές: Κρύο μέχρι 20 Φλεβάρη χωρίς χιόνια στη Θεσσαλία (video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.02.2025 | 10:46
Χρήστος Τριαντόπουλος: Παραιτούμαι μόλις συσταθεί η Προανακριτική για τα Τέμπη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.02.2025 | 20:02
Τακούδης: Χιόνια από αύριο στα ορεινά της Θεσσαλίας και χαμηλές θερμοκρασίες όλο το Φλεβάρη (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2025 | 10:39
Έξι Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2025 | 21:37
Έκοψε πίτα ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video)