ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ποιο είναι το fund που επένδυσε στη Συνεταιριστική Καρδίτσας
Ανακοινώθηκε στους μετόχους κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση

Αίσθηση προκάλεσε η είσοδος του βελγικού fund Helenos στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, γεγονός που ανακοινώθηκε στους μετόχους κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση τις προηγούμενες ημέρες.
"Η επένδυση της Helenos συνιστά σφραγίδα αξιοπιστίας και θεσμικό ανάχωμα για την τράπεζα, η οποία επέδειξε ισχυρές αντοχές στη διάρκεια της 10ετούς κρίσης", σχολιάζει στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Τουρναβίτης.
Όπως αποκαλύπτει, η Συνεταιριστική Καρδίτσας μπήκε στο "ραντάρ" του fund τον Μάρτιο του 2017 και βρισκόταν υπό "στενή παρακολούθηση" για περισσότερο από πέντε χρόνια. "Αυτή ήταν η τρίτη απόπειρα εισόδου στην τράπεζα, καθώς τις δύο προηγούμενες τελικώς υπαναχώρησαν υπό τη σκιά του ρίσκου της χώρας. Πλέον, όμως, δεν βλέπουν αναταράξεις στη χώρα για τα επόμενα χρόνια", εξηγεί ο κ. Τουρναβίτης.
Τόσο η προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο διάστημα, όσο και τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη του 2022, που αποτυπώνουν ισχυρή οργανική ανάπτυξη, διέλυσαν τις ανησυχίες του Helenos, το οποίο απέκτησε ποσοστό κάτω του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Καθοριστικό ρόλο στη λήψη της σημαντικής -για την τράπεζα- επενδυτικής απόφασης ήταν η δραστική διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία αποτελούσαν, μέχρι πρότινος, ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα.
"Με την είσοδο του Helenos διασφαλίζουμε τη θωράκιση της εταιρικής μας διακυβέρνησης, καθώς πρόκειται για ένα fund το οποίο υποστηρίζεται από πολύ ισχυρούς θεσμικούς φορείς της Ευρώπης και επενδύει σε συνεταιριστικές τράπεζες με potential", επισημαίνει ο κ. Τουρναβίτης. Διευκρινίζει δε, ο ίδιος ότι το fund είναι παθητικός μέτοχος και δεν αναλαμβάνει ρόλο στο management της τράπεζας.
Τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας το 2022 εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση του fund, με τα λειτουργικά κέρδη να καταγράφουν ρεκόρ υπερβαίνοντας τα 4,3 εκατ. ευρώ και το ενεργητικό να ενισχύεται κατά 11,3% σε σύγκριση με το 2021.
Ικανοποίηση επικρατεί και μεταξύ των μετόχων της τράπεζας μετά την απόφαση για διανομή μερίσματος 3,20 ευρώ ανά συνεταιριστική μερίδα, η οποία ισοδυναμεί με μερισματική απόδοση 5%. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική απόδοση των συνεταιριστικών μερίδων ανέρχεται σε 15,30% - επίπεδα που υπερβαίνουν σημαντικά οποιαδήποτε επένδυση με σταθερή απόδοση.
Ποιο είναι το Helenos
Το Helenos είναι το πρώτο private equity fund στην κατηγορία της συμπεριληπτικής χρηματοδότησης (inclusive finance) στην Ευρώπη, καθώς υποστηρίζει την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων χρηματοπιστωτικών οργανισμών οι οποίοι χρηματοδοτούν πολύ μικρές επιχειρήσεις με κοινωνικό χαρακτήρα.
Βασικός σκοπός της επένδυσής του είναι να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρηματιών σε εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως οι μικροπιστώσεις, να ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να συμβάλλει στην ευημερία του εν λόγω επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
Το Helenos ξεκίνησε με αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ και σχεδιάζει να επεκταθεί στα 25 εκατ. ευρώ. Τους πόρους αυτούς έχει αντλήσει από καταξιωμένους και έγκριτους ευρωπαϊκούς φορείς, όπως οι EIF, Crédit Coopératif, Mirova, BNP Paribas, Prometheus, BRED, France Active και Soficatra. Τη διαχείριση του fund "τρέχει" η Impulse, ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου με εξειδικευμένες γνώσεις που έχει ομάδα στο Βέλγιο, την Πολωνία και τη Γαλλία.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.05.2026 | 23:59
Νέο σόoυ Ζωής στη Βουλή: Ανακάλυψε επιχειρηματικές συναλλαγές του παππού του Φλωρίδη με τον πατέρα του Γιώργου Λαμπρούλη - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 19.05.2026 | 23:43
Λιπάσματα: Το νέο σχέδιο δράσης της Κομισιόν καθώς επισιτιστική κρίση απειλεί την Ευρώπη - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 23:19
Άναψε η συζήτηση στο δημοτ. συμβούλιο για τις κατεδαφίσεις στο σεισμόπληκτο Κουτσόχερο (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 18:08
Ελευθεροχωρινός: Πρέπει να γίνει φέτος το φθινόπωρο καύση των σιτοκαλαμιών για να καταπολεμηθεί η αγριοβρώμη (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 19.05.2026 | 16:33
Τραγωδία στο Νοσοκομείο Βέροιας: Άνδρας πήδηξε από τον 4ο όροφο της Καρδιολογικής - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.05.2026 | 16:21
Άρση της ασυλίας του Νίκου Παππά αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταγγελία εξύβρισης - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 14:13
Λάρισα: Σύλληψη δύο ατόμων για κατοχή κοκαΐνης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 14:09
Ταυτοποιήθηκε και ο δεύτερος δράστης κλοπής μοτοσικλέτας και καταστήματος στη Λάρισα
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 07:55
Τροχαίο με ανατροπή φορτηγού στην Αμπελιά Φαρσάλων - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 19.05.2026 | 09:50
Κρίσιμες ώρες για τη Γωγώ Μαστροκώστα – Νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 18:08
Ελευθεροχωρινός: Πρέπει να γίνει φέτος το φθινόπωρο καύση των σιτοκαλαμιών για να καταπολεμηθεί η αγριοβρώμη (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 10:04
Θύματα κλιματικής αλλαγής και φέτος οι αγρότες στον κάμπο-ξερή βέργα σε δέντρα και αγριοβρώμη αποδεκατίζουν τις σοδειές - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 13:57
Έντονα προβληματισμένοι οι αγρότες Λάρισας μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ-έτοιμοι για κινητοποιήσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 13:39
Αποτροπιασμός για τους νέους βανδαλισμούς στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας -επιτακτική ανάγκη να μπουν κάμερες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 09:54
Υγειονομικά κατάλληλες οι πισίνες του Κολυμβητηρίου Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 14:13
Λάρισα: Σύλληψη δύο ατόμων για κατοχή κοκαΐνης (ΦΩΤΟ)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed