ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πράσινο φως για έκτακτες ενισχύσεις αγροτών, κτηνοτρόφων έως 15.000 ευρώ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Διασφαλίστηκε η μεταφορά πόρων της ΚΑΠ για έκτακτες ενισχύσεις αγροτών λέει ο Γεωργαντάς

H αυξημένη στήριξη προς τους γεωργούς της ΕΕ μέσω κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης, οι οποίες μπορούν να φθάσουν έως 15.000 ευρώ ανά αγρότη και έως 100.000 ανά αγροτική επιχείρηση συζητήθηκε στο σημερινό συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.
Δεδομένος μπορεί να θεωρείται πλέον ένας νέος κύκλος έκτακτων αγροτικών ενισχύσεων, αφού στις ζυμώσεις του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, η Κομισιόν επικύρωσε τη βούληση της για διευκόλυνση των κρατών μελών μέσω των κονδυλίων της ΚΑΠ, με τον Έλληνα υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, να προαναγγέλει επίσημα τη μεταφορά πόρων από το β- πυλώνα για το σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την αξιοποίηση των πόρων θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο της κτηνοτροφίας, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Πλέον, μένει να γίνει ο σχεδιασμός του πλάνου ενίσχυσης, βάσει και των φίλτρων που έχει εισάγει η Κομισιόν, η οποία ζητά κάποιες εξασφαλίσεις φιλοπεριβαλλοντικού αποτυπώματος. Υπενθυμίζεται ότι η μεταφορά πόρων αφορά στο 5% των αδιάθετων κονδυλίων που προορίζονταν για τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της μεταβατικής περιόδου 2021-2023. Στο ποσό αυτό πάντως, έρχονται να προστεθούν και επιπλέον 26 εκατ. που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνδιαστικά τα ποσά αυτά, προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου αναφέρει:
Γεωργαντάς από Βρυξέλλες: Διασφαλίστηκε η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από την ΚΑΠ για την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής από την ενεργειακή κρίση
Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από την ΚΑΠ για τη στήριξη αγροτών, ιδιαίτερα κτηνοτρόφων, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης διασφαλίσθηκε από την ΕΕ, ύστερα και από τις έντονες παρεμβάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες.
Στις παρεμβάσεις του ο κ. Γεωργαντάς περιέγραψε το ασφυκτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για τους αγρότες λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κι επισήμανε ότι «η γενικευμένη κρίση στα νοικοκυριά και η πίεση που δέχεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης».
Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών από την Ουκρανία για τη διασφάλιση του σταθερού εφοδιασμού της αγοράς.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, ιδιαίτερα σε αυτό της έλλειψης γυάλινων φιαλών, καθώς το βασικό εργοστάσιο κατασκευής τους βρίσκεται στην Ουκρανία.
Παράλληλα έθεσε και το πρόβλημα της εξαγωγής μεταποιημένων οπωροκηπευτικών προς Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική μείωση.
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.06.2026 | 13:37
Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός 60χρονος που έπεσε από μπαλκόνι πέμπτου ορόφου στην Ιουστινιανού - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.06.2026 | 13:14
Δύο ισχυροί σεισμοί στην Εύβοια 5,2 και 4,8 Ρίχτερ - Αισθητοί σε Βόλο, Λάρισα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.06.2026 | 13:06
Η ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς δεν θα γίνει με εθνικούς πόρους αλλά από τη ΔΕΗ... - ΛΑΡΙΣΑ | 07.06.2026 | 12:36
Το ελληνικό FBI κάνει φύλλο και φτερό τις νέες καταγγελίες για σχέσεις των Βιλανάκηδων με αστυνομικούς - ΕΛΛΑΔΑ | 07.06.2026 | 12:30
Χανιά: Γερμανός φωτογράφιζε στρατιωτικά αεροπλάνα και συνελήφθη για κατασκοπεία - ΛΑΡΙΣΑ | 07.06.2026 | 12:26
Κινητοποιήσεις προετοιμάζει ο δήμος Τυρνάβου για το “λουκέτο” στο κατάστημα των ΕΛΤΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.06.2026 | 12:23
Σε Τρίκαλα, Καρδίτσα οι υψηλότρες θερμοκρασίες χθες Σάββατο στη χώρα - ΕΛΛΑΔΑ | 07.06.2026 | 12:19
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρός 44χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 10:21
Πανδαισία δημοτικής παράδοσης μέχρι αργά τα μεσάνυχτα στο κηποθέατρο Αλκαζάρ (ΦΩΤΟ+βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 11:57
Λάρισα: Σχεδόν 1 εκατ. ευρώ η λεία της οργάνωσης με τις «χρυσές λίρες» – Βίντεο ντοκουμέντο από την έφοδο της ΔΑΟΕ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.06.2026 | 09:29
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 06.06.2026 | 11:14
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.06.2026 | 11:27
Στόχος 600 εκατ. ευρώ στην πληρωμή Ιουνίου, στο 100% των ΟΣΔΕ, όχι δειγματοληπτικά οι έλεγχοι ΑΑΔΕ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.06.2026 | 20:15
Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου η εξόδιος ακολουθία του Γιώργου Σουφλιά στου Παπάγου - ΛΑΡΙΣΑ | 07.06.2026 | 00:01
Τέμπη: Έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Στο μικροσκόπιο συμβάσεις εργασιών στο χώρο της τραγωδίας - ΕΛΛΑΔΑ | 06.06.2026 | 12:02
Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Την χτυπούσε στην κοιλιά και έχανε τα παιδιά»




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed