ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινητικότητα από Total για τα κοιτάσματα της Κρήτης
Στην Αθήνα βρέθηκε στις 4 Ιουνίου ο General Manager της Total E-P Greece Yves Le Stunff - Οι εκτιμήσεις και το παρασκήνιο

Την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος της Total για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος που έχει αναλάβει ως operator της κοινοπραξίας με ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης φέρεται να μετέφερε δια ζώσης στέλεχος του πολυεθνικού ομίλου στην ΕΔΕΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., ο General Manager της Total E&P Greece Yves Le Stunff βρέθηκε στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου και στο πλαίσιο συνεδρίου (All Things Energy Forum 2021) όπου συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος έκανε γνωστή τη δέσμευση της κοινοπραξίας για τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος στις δύο παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Αυτό βρίσκεται στην πρώτη φάση και αναμένονται οι σεισμικές έρευνες.
Πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ θέλουν αυτές να εκτελούνται στην περίοδο του Φθινοπώρου, αμέσως μετά το τέλος της θερινής και τουριστικής σεζόν.
Πηγές του Ο.Τ. αναφέρουν ότι προσώρας η Περιφέρεια της Κρήτης δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση και δεν αποκλείεται, αναφέρουν άλλες πηγές που βρίσκονται πλησίον της κοινοπραξίας, οι σεισμικές να πραγματοποιηθούν τη χειμερινή περίοδο 2021-2022.
Όπως είχε γράψει ο Ο.Τ. τη Δευτέρα 7 Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γεράσιμος Στεφάτος στις 5 Ιουνίου στη διάρκεια του συνεδρίου Regional Growth Conference που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα μίλησε δημόσια για το ενδιαφέρον της Total και της ExxonMobil να ερευνήσουν τα δύο θαλάσσια οικόπεδα.
Οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα
Ο ίδιος στην ίδια εκδήλωση είχε αναφέρει ότι από συνολικά 24 στόχους πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, πέντε στόχοι μπορούν να δώσουν μία αγορά 250 δις. δολ. φυσικού αερίου. Εξ αυτών το κράτος μπορεί να αντλήσει έσοδα 56 δις. ευρώ.
Αναλυτές στους οποίους απευθύνθηκε ο Ο.Τ. προκειμένου να βεβαιώσει το μέγεθος των ενδεχομένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου υποστήριξαν ότι τα 250 δις. δολ. αντιστοιχούν σε 4,5 δις. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Σε κυβικά μέτρα οι ποσότητες αυτές ισοδυναμούν με 705 δις. Πρόκειται δηλαδή, αν κι εφόσον επιβεβαιωθούν οι ποσότητες με γεωτρήσεις, για ένα κοίτασμα ελαφρώς μικρότερο από το μεγαλύτερο της Μεσογείου, αυτό του Ζορ στην Αίγυπτο.
Ο Γεράσιμος Στεφάτος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο συνέδριο της Πάτρας υποστήριξε ότι η παραγωγή θα μπορούσε, αν όλα τρέξουν γρήγορα, να γίνει σε οκτώ χρόνια.
Το διπλωματικό παρασκήνιο
Πάντως παράγοντες της αγοράς και διπλωματικές πηγές, σημειώνουν τα εξής δεδομένα ως προς την τύχη του «φάκελου» της αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων:
1. Τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος από την Αίγυπτο δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει εξόρυξη πετρελαίου. Προκάλεσε, παρά τις διπλωματικές διαψεύσεις, έντονο προβληματισμό στους πετρελαϊκούς κολοσσούς των συμμάχων Γαλλίας και ΗΠΑ.
2. Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ενδεχόμενες προθέσεις της ελληνικής πλευράς να μην προκαλέσει την Άγκυρα, ακόμη και με έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που δεν γκριζάρει… η γειτονική χώρα.
3. Τη μεγάλη στροφή των πετρελαϊκών προς την πράσινη ενέργεια επενδύοντας σε ΑΠΕ, πράσινο υδρογόνο και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας περικόπτοντας τις επενδύσεις στο upstream. Και το «ψαλίδισμα» έρχεται σε ανώριμες παραχωρήσεις, όπως στην περίπτωση της Repsol που αποχώρησε από χερσαίες παραχωρήσεις.
4. Τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να παίξει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, το τέλος της οποίας οριοθετείται σε 30 χρόνια. Άρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ε.Ε. μπορεί να χρειαστεί ποσότητες φυσικού αερίου για την ενεργειακή της ασφάλεια και άρα να συνηγορήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κρήτης.
5. Στην τροχιά που μπορεί να πάρει ο αγωγός EastMed που σχεδιάζεται να μεταφέρει ποσότητες αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Project που στηρίζουν φυσικά οι τρεις χώρες αλλά και η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Κι όπως εξηγούν αναλυτές, η τροχιά μπορεί για την ώρα να είναι θετική, δηλαδή να γίνει το έργο, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο η «πράσινη» στροφή των Βρυξελών και της Ουάσιγκτον να λάβει μεγαλύτερη δυναμική με αποτέλεσμα να σηματοδοτηθεί το τέλος του φιλόδοξου έργου.
Όπως και να χει, λένε πηγές στον Ο.Τ., οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κρατούν Γάλλους και Αμερικανούς στην περιοχή της Κρήτης. Η παρουσία των Total και ExxonMobil, πέρα από το επενδυτικό ενδιαφέρον, συμβολίζει και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των δύο υπερδυνάμεων για τα γεγονότα σε αυτήν την ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή.
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 10:39
Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Αιτήσεις για το μεταπτυχιακό στην «Τοξικολογία» - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 10:32
Β. Κόκκαλης για Agrisnap και ΕΑΕ2025: «Χιλιάδες παραγωγοί οδηγούνται σε αδιέξοδο από το χάος στις εφαρμογές» - ΥΓΕΙΑ | 19.05.2026 | 10:29
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Μάιος, μήνας πρόσληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 10:11
Μαμάκος – Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Πoντίων: «Παρακαταθήκη ευθύνης για επόμενες γενιές η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 10:04
Θύματα κλιματικής αλλαγής και φέτος οι αγρότες στον κάμπο-ξερή βέργα σε δέντρα και αγριοβρώμη αποδεκατίζουν τις σοδειές - ΛΑΡΙΣΑ | 19.05.2026 | 09:54
Υγειονομικά κατάλληλες οι πισίνες του Κολυμβητηρίου Λάρισας - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 19.05.2026 | 09:50
Κρίσιμες ώρες για τη Γωγώ Μαστροκώστα – Νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.05.2026 | 08:20
Εντάξεις τον Ιούνιο και πληρωμές έως τα τέλη Ιουλίου για τους Νέους Αγρότες και εκκρεμότητες ΠΑΑ
- ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2026 | 09:35
Απελπισία στα σταροχώραφα της Λάρισας: Aγριοβρώμη σε ποοστό 80% διαπίστωσε ο Ηλίας Ελευθεροχωρινός - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 09:48
Καιρός: Έρχεται τριήμερο με χαλάζι και καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.05.2026 | 08:17
Δύο Λαρισαίοι, τέσσερις Βολιώτες και τέσσερις Τρικαλινοί εκλέχτηκαν στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.05.2026 | 18:11
Τακούδης: Βροχές αύριο στη Θεσσαλία και από Παρασκευή μέχρι Δευτερα- μικρή πιθανότητα για χαλάζι (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.05.2026 | 20:35
Στο επίκεντρο εκδήλωσης το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 18.05.2026 | 09:52
Ενδοσχολικές εξετάσεις: Πρεμιέρα σήμερα για τους μαθητές του Λυκείου – Πότε ολοκληρώνονται και πότε αρχίζουν οι Πανελλήνιες - ΔΙΕΘΝΗ | 18.05.2026 | 12:21
Καιρός: Δυσάρεστα τα νέα στοιχεία για το super El Niño - Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα το καλοκαίρι - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.05.2026 | 14:24
ΥΠΑΑΤ: 194 εκατ. ευρώ, για 365 έργα αγροτικής οδοποιίας, σε 123 δήμους-δείτε τον προσωρινό πίνακα αποτελεσμάτων





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed