ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ταχίνι: Τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία σου
Πώς βοηθά το ταχίνι την υγεία σου;

Μερικοί, ελάχιστοι πλέον δεν ξέρουν καν τι είναι, άλλοι έχουν δεν το έχουν φάει ποτέ τους, και οι υπόλοιποι, σίγουρα οι περισσότεροι το λατρεύουν. Ο λόγος για ένα εξαιρετικό φυσικό προϊόν, το αγαπημένο μας ταχίνι.
Το ταχίνι προέρχεται από αλεσμένους σπόρους σησαμιού αποφλοιωμένους συνήθως ή και όχι οι οποίοι περνούν από διαδικασία ξήρανσης και πολτοποίησης. Το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, ενώ τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί και στη λιγότερο κλασική εκδοχή του, αναμεμειγμένο με σοκολάτα ή μέλι για να δελεάσει όλο και περισσότερους να το δοκιμάσουν και να το αγαπήσουν.
Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι (15γρ.) έχει περίπου 90 θερμίδες, 8γρ. λίπη τα περισσότερα από τα οποία είναι ακόρεστα ή καλά λιπαρά, 3γρ. υδατάνθρακες, 3γρ. πρωτεΐνη και 1γρ. φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για μια υπερτροφή, η οποία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Αξίζει να αναφέρουμε μερικά από τα πιο σημαντικά παρακάτω:
#1 Έχει τρομερή διατροφική αξία
Είναι πλούσιο σε Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και παρά το γεγονός ότι περιέχει αρκετό λίπος, το 90% αυτού (ναι ενενήντα!) είναι ωφέλιμο. Το ταχίνι, περιέχει επίσης σε ποσοστό 20% φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες όμως είναι χαμηλής βιολογικής αξίας. Όταν όμως συνδυαστεί με τρόφιμα, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιες των ζωικών πρωτεϊνών. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι περιέχει μεταξύ άλλων ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, αμινοξέα, υδατάνθρακες και βιταμίνες (τι άλλο να κάνει πια για εμάς).
#2 Ενδυναμώνει τον εγκέφαλο
Τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα που αναφέραμε και παραπάνω βοηθούν στην ανάπτυξη του νευρικού ιστού στον οργανισμό μας που με τη σειρά τους βελτιώνουν την υγεία τους εγκεφάλου μας. Επίσης, είναι αρωγοί στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του Αλτσχάιμερ. Η σκέψη και η μνήμη βοηθούνται σημαντικά όταν καταναλώνουμε Ω-3 λιπαρά οξέα.
#3 Μας προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα
Συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από τους οξειδωτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου. Παράλληλα, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό, ενώ λόγω των λιγνανών που περιέχει συμβάλλει επίσης και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
#4 Παρέχει αντιοξειδωτικά στον οργανισμό
Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία που λαμβάνει ο οργανισμός μας από την κατανάλωση ταχινιού είναι επίσης και ο χαλκός, ο οποίος είναι γνωστός για την ικανότητά του να ανακουφίζει από τον πόνο και να βοηθά στο να μην πρηζόμαστε. Το μαγγάνιο και το σελήνιο που περιέχει έχουν επίσης έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με τη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού.
#5 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Στο ταχίνι περιλαμβάνονται τέσσερα από τα πιο σημαντικά διατροφικά στοιχεία, ο χαλκός, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Ο χαλκός και ο σίδηρος περιλαμβάνονται στα ένζυμα που βοηθούν τη στήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενώ παράλληλα συνεισφέρουν και στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Από την άλλη ο ψευδάργυρος βοηθά μαζί με αυτά στην καταπολέμηση των μικροβίων.
Μετά από όλα αυτά εσύ αρνείσαι ακόμα να δοκιμάσεις; Εμείς πάντως προτείνουμε να το ξανασκεφτείς.
Πηγή ladylike.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.05.2026 | 13:49
Σε χαλαζόπληκτες περιοχές του Τυρνάβου στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΕΛΓΑ - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 13:36
Τραγωδία στον Όλυμπο: Εντοπίστηκε νεκρός ο Ισπανός ορειβάτης που αγνοούνταν - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 13:18
Βρέθηκαν αρχαία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στις εργασίες εκσκαφής για τη νέα συνδετήρια πτέρυγα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.05.2026 | 12:24
Φάρσαλα: Έντονη βροχόπτωση με χαλάζι μεταξύ Δασολόφου και Κάτω Βασιλικών (ΒΙΝΤΕΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.05.2026 | 12:05
Σοκ: Πέθανε στα 49 του ο Παρασκευάς Άντζας - ΕΛΛΑΔΑ | 25.05.2026 | 11:32
Ανατροπή ΙΧ στην εθνική οδό στη Φθιώτιδα – Ο οδηγός βγήκε μόνος του από το διαλυμένο όχημα - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 25.05.2026 | 11:26
Κρατικά «φέσια»: Πάνω από 3,8 δισ. ευρώ χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες - ΕΛΛΑΔΑ | 25.05.2026 | 11:23
Κρήτη: Επιχείρηση «μαμούθ» της ΕΛΑΣ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – 20 συλλήψεις και παράνομο οικονομικό όφελος άνω των 3 εκατ. ευρώ
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.05.2026 | 09:58
Η «μάχη της σοδειάς» στον κάμπο πριν τα αλώνια βγάζει νικητές και φέτος τους εμπόρους - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 20:16
Τεράστια λίμνη τα χωράφια του Πλατυκάμπου από το μπουρίνι και μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 17:18
Θλίψη στη Λάρισα: έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών ο Νικόλαος Μπότας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.05.2026 | 17:56
Τραγωδία στην Καρδίτσα: Kατέρρευσε 46χρονος δρομέας κατά τη διάρκεια του 9ου Πλαστήριου Δρόμου - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 17:15
Απέτυχε η δωρεάν χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων στη Λάρισα – Ο Δήμος θα τα επαναφέρει με χρέωση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.05.2026 | 18:00
Νεκρός στη Θεσσαλονίκη 30χρονος Καρδιτσιώτης - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 19:33 | video
Σφοδρή χαλαζόπτωση το μεσημέρι στον Τύρναβο προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες (ΦΩΤΟ+videο) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 09:03
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed