ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πληρώνονται το απογευμα την ειδική ενίσχυση 3.9 ευρώ ανά ζώο οι προβατοτρόφοι
Για τη ζημιά που υπέστησαν το Πάσχα

Υπεγράφη από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Βάρρα η σχετική απόφαση και παραδόθηκε για να ανέβει στο σύστημα πληρωμών της Τράπεζας Πειραιώς, η δισκέτα που αφορά στην ειδική ενίσχυση ύψους 30,155 εκατ. ευρώ περίπου για τους αιγοπροβατοτρόφους.
Το τελικό ποσό ανά δηλωμένο ζώο διαμορφώνεται τελικά στα 3,91 ευρώ αντί του γνωστού 4ευρου που είχε ανακοινωθεί εδώ και μήνες.
Η μέχρι στιγμής ενημέρωση του Agronews θέλει τη δισκέτα να ανεβαίνει στο σύστημα πληρωμών της τράπεζας το επόμενο 3ωρο και τα χρήματα να είναι στη διάθεση των δικαιούχων μέσω των ATMs νωρίς το απόγευμα (Δευτέρα 26 Οκτωβρίου).
Σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ άλλωστε επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ. Εκεί αναφέρεται ότι ο οργανισμός, ολοκλήρωσε τον υπολογισμό πληρωμής συνολικού ποσού 29.887.590,34 ευρώ για την κρατική ενίσχυση με τη μορφή της άμεσης επιχορήγησης στον τομέα Αιγοπροβατοτροφίας, εξ αιτίας της πανδημίας του Κορονοϊού (COVID-19), σε συνολικά 39.368 δικαιούχους παραγωγούς. Οι ενισχύσεις θα πιστωθούν, από σήμερα 26/10/2020 σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, στο μέτρο των κρατικών ενισχύσεων στον πρωτογενή τομέα εκτροφής αιγοπροβάτων, ισχύουν οι ακόλουθοι όροι επιλεξιμότητας:
α) οι επιλέξιμοι δικαιούχοι πρέπει να έχουν κτηνοτροφικές μονάδες με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω των ενός έτους) και να έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας γάλακτος το έτος 2019. Οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που υποβάλλονται ετησίως στο ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ή
β) πρέπει να έχουν κτηνοτροφικές μονάδες με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (ηλικίας άνω του ενός έτους) που βρίσκονται σε νησιά, όπου η παράδοση γάλακτος δεν ήταν δυνατή λόγω της έλλειψης εγκεκριμένων μονάδων επεξεργασίας γάλακτος ·
γ) πρέπει να έχουν υποβάλει, κατά το έτος αξίωσης 2019, αίτηση ενίσχυσης σύμφωνα με το άρθρο 72 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 για άμεσες πληρωμές σύμφωνα με το άρθρο 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 · και
δ) η εκμετάλλευσή τους παρέμεινε ενεργή έως τις 31/12/2019, όπως επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Κτηνιατρικού Πληροφοριακού Συστήματος.
Ισχύουν οι ακόλουθες ειδικές διατάξεις για το μέτρο που παρέχει ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα εκτροφής αιγοπροβάτων:
α) Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται σε 4 ευρώ ανά ενήλικο ζώο.
β) Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση περιορίζεται σε 2.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ενίσχυση έως 500 ζώων ανά επιχείρηση.
γ) Οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο αυτού του μέτρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός ενός (1) μήνα από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης του μέτρου.
δ) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα διενεργήσει διασταυρούμενο έλεγχο των αιτήσεων ενίσχυσης και θα προετοιμάσει τον κατάλογο των τελικών δικαιούχων.
Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης: Καταβάλλονται 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της νόσου COVID19 ενέκρινε την πίστωση ποσού ύψους 29.887.590,34 ευρώ το οποίο θα κατευθυνθεί σε συνολικά 39.368 κτηνοτρόφους που υπάγονται στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας.
Οι ενισχύσεις έχουν αρχίσει να πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.
Ο κ. Βορίδης σε σχετική δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρεμβαίνει συνεχώς και καίρια υπέρ της ανακούφισης των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία, καλύπτοντας την απώλεια εισοδήματος των αγροτών με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής τους διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η καταβολή ενός ιδιαιτέρως σημαντικού ποσού για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε εμπράκτως όλους τους πληγέντες και πληττόμενους κλάδους της αγροτικής παραγωγής της πατρίδας μας».
- ΕΛΛΑΔΑ | 06.02.2026 | 19:11
Σε διαθεσιμότητα ο σμήναρχος, του ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, πώς τα ομολόγησε όλα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.02.2026 | 19:03
«Τρέχουν» τα έργα στη Θεσσαλία- Κουρέτας: Στόχος οι ασφαλείς μετακινήσεις και οι ανθεκτικές υποδομές - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.02.2026 | 18:48
Αρχίζει το... «φλερτ»; Ποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει το ΠΑΣΟΚ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.02.2026 | 17:46
Εθνική αντεπίθεση κατά της ευλογιάς: 97 στρατιωτικοί κτηνίατροι στο πεδίο - ΒΟΛΟΣ | 06.02.2026 | 17:39
Μητέρα στον Βόλο κατηγορείται για εμπλοκή σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας με θύμα την ανήλικη κόρη της - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2026 | 15:53
Δήμος Λαρισαίων: Τσικνοπέμπτη στην κεντρική πλατεία με Τόνι Σφήνο και γλέντι με εδέσματα-κρασί - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.02.2026 | 15:48
Χρίστος Δήμας: Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου στη Θεσσαλία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.02.2026 | 13:57
Νέος κύκλος συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Γαλλίας
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 21:27
Συναγερμός στη Λάρισα για πυρκαγιά σε διαμέρισμα 6ου ορόφου- μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 05.02.2026 | 08:29
Σε καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης οι πληγέντες από τον «Ντάνιελ» στο Ν. Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 07:37
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2026 | 09:12
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 16:48
Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρός άντρας που έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2026 | 13:15
Παρέδωσαν σύγχρονο εξοπλισμό στην Παιδιατρική του ΓΝΛ οι Daughters of Penelope «Αγλαονίκη» Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 05.02.2026 | 17:20
«Έσβησε» στα 27 του ο Αλέξανδρος Αλεξίου, θλίψη στα Τρίκαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 05.02.2026 | 21:37
H παράταξη του δημάρχου θανάση Μαμάκου «Η Λάρισα που μας αξίζει!» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα (ΦΩΤΟ+video)




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed