cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας
apical bridget

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Τα έργα πρέπει να «ωριμάζουν» με προτεραιότητα την Πολιτική Προστασία όχι τον παραγοντισμό...

και όχι τοπικιστικούς παραγοντισμούς

Τα έργα πρέπει να «ωριμάζουν» με προτεραιότητα την Πολιτική Προστασία όχι τον παραγοντισμό...
21.10.2020 | 12:10
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
ΑΝΑΣΣΑ
Κεμπάμπ και Κότα
Animus Benefits
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τα έργα οφείλουν να «ωριμάζουν» με προτεραιότητα την Πολιτική Προστασία και όχι τοπικιστικούς παραγοντισμούς

Είναι προφανές ότι στο νεοσύστατο Ταμείο Ανάκαμψης προτεραιότητα έχουν τα ώριμα έργα, ωστόσο αυτό αφήνει εκτός σημαντικών έργων υποδομής το Νομό Καρδίτσας, που βρέθηκε εντελώς ανοχύρωτος στη τελευταία μεγάλη θεομηνία.
Το γεγονός ειδικά ότι τα έργα άρδευσης και αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου «ωρίμασαν» με βάση λογικές πολιτικού παραγοντισμού και τοπικιστικών σκοπιμοτήτων, οφείλεται στο ότι δεν υπήρξε ένας συνολικός σχεδιασμός τους ένα master plan για το σύνολο της υδρολογικής λεκάνης της Θεσσαλίας.
Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό προτεραιότητα παίρνουν τα έργα Πολιτικής Προστασίας, στη συνέχεια τα έργα ύδρευσης και άρδευσης και φυσικά την καλύτερη επίδοση θα πρέπει να έχουν αυτά που είναι πολλαπλού σκοπού, πάντα με γνώμονα ωστόσο την αντιπλημμυρική θωράκιση.
Όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες πλημμύρες δύο φράγματα αυτό του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων και αυτό του Μουζακίου θα μας είχαν γλιτώσει από τεράστιες καταστροφές, αν είχαν κατασκευαστεί, όπως αποδείχτηκε με το φράγμα Σμοκόβου.
Η Καρδίτσα όμως έχει την ιδιαιτερότητα να είναι παντελώς ανοχύρωτη ως πολεοδομικό συγκρότημα , άρα τίθεται επιτακτική ανάγκη να «ωριμάσουν» έργα όπως η κατασκευή λιμνοδεξαμενών με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα σε Γαύρα, Καλέντζη και Καράμπαλη και φυσικά ένα πιο σύγχρονο δίκτυο ομβρίων που θα προστατεύουν την πόλη από τις πλημμύρες.
Αυτές μας οι επισημάνσεις εδράζονται στα πληροφορίες που συλλέγουμε ότι ο Τρικαλινός υφυπουργός Κώστας Σκρέκας σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό προωθούν για το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι και το πιο άμεσο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έργα όπως τα υπόγεια αρδευτικά έργα στα Τρίκαλα, ή το αρδευτικό φράγμα στο Ληθαίο, λόγω της.. «ωριμότητάς» τους, άρα και της ταχύτερης απορρόφησης των κονδυλίων ή έργα όπως ο δρόμος Λάρισας – Φάρσαλα του οποίου τις μελέτες τώρα συντάσσει η περιφέρεια και αναμένεται να κοστίσει περί τα 220 εκατομμύρια ευρώ!.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό, ειδικά για την Καρδίτσα που έχει υστερήσει τόσο στους δείκτες ανάπτυξης, όσο και στην υλοποίηση έργων Πολιτικής Προστασίας.
Αξίζει να τονιστεί ότι για παράδειγμα το έργο του φράγματος στο Ληθαίο έχει σχέση κόστους – οφέλους αρνητική σε σχέση με τα φράγματα Μουζακίου και Σκοπιάς, αφού το μεν πρώτο έχει κόστος ταμίευσης 12,5 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ενώ τα άλλα δύο 2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Και φυσικά τα Φάρσαλα έχουν ανάγκη περισσότερο από αντιπλημμυρική θωράκιση (και μαζί τους και ο κάμπος των Ανατολικών Σοφάδων και του Παλαμά που πλημμύρισαν από τον Ενιπέα) και από ύδρευση παρά από έναν δρόμο ασφαλή μεν τον οποίο όμως χρησιμοποιούν κυρίως οι νταλίκες για να αποφεύγουν τα διόδια στην Εθνική…!
Εν κατακλείδι οφείλουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η περιφέρεια να «ωριμάσουν» τώρα (που ολοκληρώνεται το τρέχον ΕΣΠΑ) έργα που δεν έγιναν επί δεκαετίες, προκηρύσσοντας τις απαραίτητες μελέτες, γιατί και το νέο ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί μελέτες… Το γεγονός ότι από τα 217 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία για αντιπλημμυρικά, μόλις 40 εκατομμύρια ευρώ (λιγότερο από το ένα πέμπτο) αφορούσαν την πιο επικίνδυνη για πλημμυρικά φαινόμενα περιοχή της το Νομό Καρδίτσας, πρέπει να ανατραπεί δραματικά

ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^